Informació:La navegació que es mostra aquí és la jerarquia de les pàgines públiques. Si una pàgina privada hereta aquesta plantilla de pàgina, s'hi mostrarà la jerarquia de les pàgines privades.
Per fer la reserva mirau les especificitats de cada ruta.
Si no podeu venir, us agrairem que ens ho comuniqueu el més aviat possible.
Les activitats d'Agenda 2030 (OCDS) han rebut el primer premi en la «I Convocatòria dels Premis Agenda 2030 dirigits als col·lectius de PAS i PDI de la UIB».
El jaciment d'Almallutx
Places exhaurides
AGENDA 2030 (OCDS)
Ruta guiada a càrrec de Jaume Deyà, llicenciat en Història, especialitat Prehistòria per la UB, Màster en Gestió de Patrimoni Cultural: Investigació i gestió per la UIB.
Dissabte, 30 de setembre de 2023; de les 9.30 a les 13.30 hores
Punt de trobada: a les 9.30 hores a l’aparcament del refugi del Gorg Blau. Coordenades X: 484.455.61 I: 4.406.135.16
Servei d’autocar des de Palma: a les 8.30 hores a l’edifici Sa Riera. En fer la inscripció, cal que indiqueu que us interessa el servei.
Places limitades
Nivell de dificultat: baix
Safari de la Biodiversitat al bosc de Bellver
Places exhaurides, oberta llista d'espera.
AGENDA 2030 (OCDS)
Ruta guiada a càrrec de Samuel Pinya Fernández, professor del Departament de Biologia, llicenciat en Biologia per la UIB (2002) i Doctor en Ecologia Marina, amb la tesi «Biología y conservación del Ferreret, Alytes muletensis» (UIB, 2014).
Ha fet feina en l'àmbit de la consultoria ambiental, l'administració pública i la gestió d'ONG ambientals. Des de l'any 2014 és professor d'Ecologia al Departament de Biologia de la UIB i des de l'any 2018 és Investigador Principal del grup de recerca d'Ecologia Interdisciplinària de la UIB. En l'àmbit de la recerca treballa sobretot en l'ecologia interdisciplinària aplicada a la gestió i conservació de la biodiversitat de les Illes Balears, i se centra en espècies amenaçades (Alytes muletensis, Bufotes balearicus, Emys orbicularis, Testudo graeca, Testudo hermanni), espècies al·lòctones (Callinectes sapidus, Natrix maura, Hemorrhois hipocreppis, Malpolon monspessulanus, Trachemys scripta, Procyon lotor), grups bioindicadors (Lepidoptera, Orthoptera) i gestió de grans bases de dades de Biodiversitat i ciència ciutadana (www.biodibal.uib.cat)
Data i horari
Dissabte, 7 d’octubre de 2023, de les 9.30 a les 12.30 hores
Punt de trobada: barreres de l'entrada al Castell de Bellver, carrer de Camilo José Cela
Places limitades
Activitat de franc, amb reserva a <sac@uib.cat>
Aquesta activitat ha rebut el primer premi en la «I Convocatòria dels Premis Agenda 2030 dirigits als col·lectius de PAS i PDI de la UIB».
Ruta per la prehistòria de Mallorca: cases gegants, coves amb morts i vi d’Ebussus
Darreres places!
Ruta guiada a càrrec de David Javaloyas, professor associat de l’àrea de Prehistòria de la UIB i coordinador de programes públics del Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca (Calvià).
En aquesta ruta viatjarem al passat més remot de l’illa. Visitarem tres jaciments arqueològics situats al municipi de Calvià, gestionats des del Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca, que ens permetran entendre com vivien, es relacionaven i morien les persones a la Mallorca prehistòrica.
Començarem visitant una casa de l’edat del bronze, la naveta Alemany, i intentarem desvelar per què els seus habitants decidiren construir-hi una casa gegant. Després ens acostarem fins al túmul de Son Ferrer, un indret molt especial que ens permetrà experimentar de primera mà com es percebia la mort a la prehistòria quan entrem a la cova artificial que hi ha excavada a sota. Finalment, visitarem el jaciment del Puig de sa Morisca, un poblat en el qual hem trobat les primeres evidències del consum de vi a Mallorca, fruit de les estretes relacions que els habitants varen establir amb els navegants i comerciants púnics d’Ebussus.
Data i horari: dissabte 27 d'abril de 2024, de 9 a 14.30 hores.
9 hores - Sortida de Palma (edifici Sa Riera) amb bus
9.30 – 10.30 h: Naveta Alemany
10.45 – 11.45 h: Túmul de Son Ferrer
12 – 13.30 h: Puig de sa Morisca
14 h: Arribada a Palma (edifici Sa Riera)
Punt de trobada (si hi anau directament): al costat de la ITV de Calvià. Podeu aparcar els cotxes en aquest carrer).
Places limitades
Nivell de dificultat: mitjà. La visita a la naveta Alemany i al túmul de Son Ferrer és molt fàcil perquè estan a peu de carrer. La visita al Puig de sa Morisca suposa caminar 1 km per camí de muntanya, una mica escarpat. Heu de dur calçat adequat.
És recomanable dur aigua, berenar, capell i crema solar.
Reservau plaça a sac@uib.cat, màxim dues reserva per persona. Heu d'indicar el nom de la ruta, els vostres noms i cognoms complets i un telèfon de contacte. A més d'informar-nos si anireu directament al punt de trobada o vendreu amb autobús des de Palma.
Els pobladors de les crestes de la Serra Nord
Places exhaurides, oberta llista d'espera.
Ruta guiada a càrrec de Jaume Deyà, llicenciat en Història, especialitat en Prehistòria per la UB i màster en Gestió de Patrimoni Cultural: Investigació i Gestió per la UIB.
Introducció
Ruta arqueològica i cultural per conèixer el passat remot de la Serra de Tramuntana. La visita consistirà en dues parts: la primera servirà per descobrir el gran poblament de l'edat del bronze concentrat a l'entorn des Nuu de sa Corbata. Posteriorment, visitarem l'origen d'Escorca, on descobrirem l'alqueria fundacional del municipi i l’església de repoblament més antiga de Mallorca.
Data i horaris
Dissabte 28 d’octubre de 2023, de les 9.30 a les 13.30 hores.
Servei d’autocar des de Palma: a les 8 hores a l’edifici Sa Riera. Arribada a Palma a les 15 hores. En fer la inscripció, cal que indiqueu que us interessa el servei.
Nivell de dificultat: una bota, tot i que alguns trams seran per terreny muntanyós. Heu de dur calçat adequat.
És recomanable dur aigua, berenar, capell i crema solar.
Reservau plaça a sac@uib.cat, màxim dues reserva per persona. Heu d'indicar el nom de la ruta, els vostres noms i cognoms complets i un telèfon de contacte. A més d'informar-nos si anireu directament al punt de trobada o vendreu amb autobús des de Palma.
Història i Microbiologia de la Pesta de 1820 al Llevant de Mallorca
AGENDA 2030 (OCDS)
Ruta guiada amb Antoni Bennàsar Figueras, doctor en Biologia per la Universitat de les Illes Balears i professor i Investigador de l'Àrea de Microbiologia des de l'any 2000. L'acompanyarà Pedro Fidel Castro, llicenciat en Geografia i col·laborador del grup d'investigació CLIMARIS de la UIB. Expert en història de Son Servera especialitzat en el segle XIX, principalment en el desenvolupament de l'epidèmia de pesta de l'any 1820 i les seves conseqüències a nivell local.
Hi col·laboren, Laura Vidal Coll, alumna de 4t. del Grau de Bioquímica i Daniel Baños Picazo, alumne del «Màster Universitari en Microbiologia Avançada»
L'any 1820 va tenir lloc al Llevant de Mallorca una epidèmia de pesta que posà fi a la vida de més de 2.400 persones. Aquest es considera el darrer gran brot de la malaltia a Europa. Si ens aferrem a la llegenda popular, pareix que la malaltia va entrar pel Port Vell, a través d'un pagès que es va posar una capa infectada d'un mariner mort, i d'aquí es va anar estenent cap a Son Servera, Artà, Capdepera i Sant Llorenç. A Artà, les autoritats van treure tota la població del nucli urbà, i els habitants es varen distribuir en campaments segons si estaven infectats o no. Per trobar indicis sobre la naturalesa, causa o fins i tot el mecanisme de difusió de l'epidèmia, dels del grup de Microbiologia de la UIB es va posar en marxa una investigació, fonamentada amb l'ADN antic, a fi de trobar el cep del bacteri que va causar aquells fets històrics i que s'explicaran a la visita des d'un context microbiològic.
Data i horari: dissabte 9 de març de 2024, de les 9 a les 17 hores. Places exhaurides!
Ruta: Palma- Port Vell, Son Servera - Monestir de Santa Maria de Bellpuig – Palma
10.30 h. Port Vell (Son Servera, 73 km). Explicació introductòria dels fets amb visita al punt de començament de tot.
11 h. Sortida del Port Vell cap a Son Servera (20 min., 5,2 km)
Explicació de l'estàtua del Pastoret a la plaça de Sant Joan de Son Servera - Primera Víctima - Hospital - Descans: 12-13 h (aprofitarem per dinar, prendre un café als bars de la plaça, etc.).
Son Servera - Monestir de Santa Maria de Bellpuig, amb dues fases: 1) 13 - 13.30 h amb bus (9 km) - aturada per a la baixada dels visitants i continuació a peu. 2) Trajecte a peu des de la carretera (15 min., 0,7 km)
14 -15 h. Explicació al Monestir de Santa Maria de Bellpuig
15.30 h. Sortida cap a Palma. Es faran les mateixes aturades: Son Llàtzer i Sa Riera.
Aquesta activitat ha rebut el primer premi en la «I Convocatòria dels Premis Agenda 2030 dirigits als col·lectius de PAS i PDI de la UIB».
Reservau plaça a sac@uib.cat, màxim dues reserva per persona. Heu d'indicar el nom de la ruta, els vostres noms i cognoms complets i un telèfon de contacte.
Conferència
L’escriptura de les dones en l'educació: quotes, cànons i relectures
AGENDA 2030 (OCDS)
Conversa entre Noèlia Díaz Vicedo, professora del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB i Laura Cladera Mut, graduada en Filologia Catalana per la UIB i alumna del Màster de Formació del Professorat
Data i horari
Dimarts, 21 de novembre de 2023, a les 19 hores
Ca n'Oleo (c/ de l'Almudaina, 4. 07001 Palma)
Aquesta conversa pretén explorar no només la presència de dones escriptores dins el sistema educatiu universitari sinó la posició que mantenen respecte al cànon. Només fa cent anys que la dona ocupa un lloc dins l’àmbit de l’educació universitària. Durant aquesta sessió intentarem respondre a les preguntes: Hem superat l’estat de ressorgiment feminista? Podem afirmar que ens trobem en un estat i camí ‘de gràcia’ respecte a l’ensenyament? Hem esbrinat, rellegit i explorat suficientment el passat com per poder afirmar que el nostre present ja gaudeix d’una situació intel·lectual i de coneixement vital i presencialment sa? Quines perspectives de futur tenim per davant?
Noèlia Díaz Vicedo. Professora del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB i poeta. Doctora per la Universitat de Londres (2011). Màster en Estudis de Gènere per la Universitat de York (2004). Professora convidada (visiting lecturer) a la Universitat de Westminster (2012-2014).
Les seves línies de recerca giren al voltant de la interacció entre cos i llenguatge, particularment en la poesia escrita per dones, les teories de gènere i la literatura comparada. Dins aquests camps ha publicat diversos articles. És experta en la poesia de Maria-Mercè Marçal i ha publicat, entre d'altres, els llibres Constructing Feminine Poetics in the Works of a Late Twentieth-Century Catalan Woman Poet: Maria-Mercè Marçal (Cambridge: MHRA, 2014) o Maria-Mercè Marçal: An Exploration of the Feminine Poetics in the Work of a Late 20th Century Catalan Poet (2004). Juntament amb la poeta Montserrat Abelló ha traduït a l'anglès la poesia «The Body's Reason» (2014) i, amb Sara Torres, al castellà, «Diré tu cuerpo» (2020).
Com a poeta ha publicat poemes en revistes del Regne Unit, els Estats Units i Espanya. El primer llibre, Bloody Roots: Arrels sagnants, el 2017, a Francis Boutle Publishers.
Actualment, treballa en un projecte d'investigació sobre la poesia catalana escrita per dones durant la postguerra i és part del projecte europeu Experiential Translation: meaning-making across languages and the arts.
Places limitades
Reservau plaça a sac@uib.cat, màxim dues per reserva. Heu d'indicar la ruta, el vostre nom complet i un telèfon de contacte.
Visita guiada a Can Vivot, monument historicoartístic nacional (BIC)
Data i horari: Dissabte 27 de gener de 2024, a les 11 hores. Places exhaurides!
Punt de trobada: Carrer de Can Savellà, 4. Palma
Places limitades
Activitat de franc
Reserves a <sac@uib.cat>
En fer la reserva cal que especifiqueu l’hora de preferència de la visita i un número de telèfon mòbil de contacte.
S’Albufera amb ulls matemàtics
AGENDA 2030 (OCDS)
Ruta guiada per Ana Belén Petro, professora de Ciències de la Computació i Intel·ligència Artificial del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica. L'acompanyarà l'alumne Iván Pereira, estudiant de doctorat del Grau de Matemàtiques.
Farem un recorregut pel parc posant-nos les “ulleres matemàtiques”, per poder explorar les matemàtiques que trobam a la natura. Intentarem veure les diferents formes i figures geomètriques que són presents a s’Albufera, ja sigui en la flora o en la fauna que hi trobam. Xerrarem de la llum i dels colors, a partir de les plomes dels ocells i de l’observació dels ulls dels insectes i de les aus. També intentarem observar els diferents tipus de simetries que trobam en les fulles dels arbres o les espirals que formen els caragols. Una de les sorpreses de la sessió que impartirà Petro és conèixer els vincles de la successió de números Fibonacci que estan presents a les branques dels arbres, les pinyes o els pètals de les flors. Es tracta d’entendre el valor de les matemàtiques per la pròpia supervivència de la natura.
Data i horari: dissabte, 17 de febrer de 2024, a les 9 hores. Places exhaurides!
Punt de trobada: edifici Sa Riera. Carrer de Miquel dels Sants Oliver, 2
Aquesta activitat ha rebut el primer premi en la «I Convocatòria dels Premis Agenda 2030 dirigits als col·lectius de PAS i PDI de la UIB»
Reservau plaça a sac@uib.cat, màxim dues reserva per persona. Heu d'indicar el nom de la ruta, els vostres noms i cognoms complets i un telèfon de contacte. A més d'informar-nos si anireu directament al punt de trobada o vendreu amb autobús des de Palma.
Menorca Talaiòtica, Patrimoni Mundial de la UNESCO: vestigis d’un territori densament poblat durant la prehistòria
Ruta guiada a càrrec d’Antoni Ferrer Rotger, arqueòleg col·legiat. Director de l'Agència Menorca Talaiòtica. Consell Insular de Menorca.
Fa uns 3.000 anys, el territori menorquí es va poblar d’un nou tipus de construccions: els talaiots. Se’n van arribar a construir uns 400 per tota l’illa, xifra que ens dona una idea de la densitat de població d’aquella època. La subsistència d’aquelles comunitats tan nombroses es basava en una intensa activitat agrícola i ramadera, que va contribuir a conformar els paisatges que avui dia caracteritzen Menorca. El passat 18 de setembre, durant la 45a Sessió del Comitè de Patrimoni Mundial de la UNESCO, Menorca Talaiòtica va ser inscrita oficialment en la Llista de Patrimoni Mundial.
En aquesta ruta passejarem per una de les zones amb més densitat d’assentaments d’època talaiòtica, veurem alguns dels talaiots més monumentals de l’illa i coneixerem les dades que s’hi han obtingut durant els darrers anys, a través de la investigació arqueològica.
Data i horaris: 4 de maig de 2024, de 9 a 13 h
Punt de trobada: polígon industrial de Maó (pàrquing al costat de la canera municipal).
Ruta: des del polígon industrial de Maó agafarem el camí Vell de Sant Climent i anirem a peu fins al poblat de Cornia Nou. Des d’allà anirem fins al camí de Torelló, passant pel talaiot que porta el mateix nom. Anirem fins al camí Vell d’Alaior, accedirem al camí de Talatí i arribarem al poblat de Talatí de Dalt.
Per tornar, anirem pel camí Vell d’Alaior fins al polígon industrial de Maó.
La distància total de la ruta és d’uns 7 km, sense grans pujades i baixades.
Nivell de dificultat: mitjà.
Places limitades: 30
Reservau plaça a sac@uib.cat, màxim dues reserva per persona. Heu d'indicar el nom de la ruta, els vostres noms i cognoms complets i un telèfon de contacte.
Ruta per l’Eivissa púnica: la cova santuari des Culleram i la necròpolis del puig des Molins
Ruta guiada a càrrec de Maria Bofill Martínez, conservadora del Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera (MAEF)
En aquesta ruta coneixerem dos dels jaciments púnics més importants d'Eivissa, la cova santuari des Culleram, dedicat a la deessa Tanit, i la necròpolis del puig des Molins, el gran cementeri de la ciutat d'Eivissa durant tota l'antiguitat. Sortint de la capital d'Eivissa en autobús, la visita s'inicia a la cova des Culleram, ubicada prop de sa Cala, al nord de l'illa, per després poder visitar l'exposició temporal del MAEF sobre aquest jaciment, únic en l'arqueologia pitiüsa. Després de visitar l'exposició temporal Per a la nostra senyora Tinnit, la Poderosa, tindrem ocasió de visitar també la necròpolis del puig des Molins, fundada en època fenícia, però que va tenir un moment de gran esplendor en el període púnic, amb més de 3.000 enterraments de tipologia diferent.
Data i horaris: el dissabte 13 d’abril de 2024 de 9.15 a 14 hores.
9.15 hores: sortida d'Eivissa amb autocar des de la parada de busos de l'av. Espanya, 49 (davant el Consell d'Eivissa)
9.45 hores: pàrquing de la cova des Culleram
10 hores: visita a la cova des Culleram (Sant Vicent de sa Cala)
11 hores: tornada a Eivissa
11.30 hores: visita a l'exposició temporal sobre es Culleram al Museu Monogràfic del Puig des Molins.
12.30 hores: visita a la necròpolis i al Museu Monogràfic del Puig des Molins.
Punt de trobada: hi ha dos punts de trobada. En fer la inscripció cal que indiqueu si anireu amb l’autocar des d’Eivissa o anireu directament al pàrquing de la cova des Culleram.
Places limitades
Nivell de dificultat: una bota.
És recomanable dur sabates còmodes, aigua, berenar, capell i crema solar. Des del pàrquing on es deixa l'autobús fins a la cova s'ha de caminar uns 15 minuts, i després baixar unes escales d'uns 25-30 metres.