XI Seminari d'Estudis Medievals
«La veritat fa via plana y lo mentir la fa malsana»: falsificacions, alteracions i invencions a (i sobre) l'edat mitjana
19 d'abril: de 9 a 14 hores (de 9.30 a 11.30 h i de 12 a 14 h)
Destinataris
- Alumnes del grau d’Història, d’Història de l’Art, de Llengua i Literatura Catalanes
- Alumnes del Màster de Llengua i Literatura Catalanes: Oralitat i Escriptura, del Màster de Patrimoni Cultural: Investigació i Gestió i alumnes del Doctorat en Història, Història de l’Art i Geografia
- També està obert a qualsevol persona de la comunitat universitària o extrauniversitària que estigui interessada en el tema.
Coordinació
Antònia Juan Vicens i Magdalena Cerdà Garriga, grup de Recerca Estudis Medievals (GRESMED), Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts (UIB).
Introducció
Seminari sobre la interpretació moderna de la realitat social i històrica de l’edat mitjana, per combatre falsificacions documentals i falsos tòpics historiogràfics sobre el període.
Objectius
- Analitzar la visió dels tòpics que tradicionalment s'han anat reiterant de l'edat mitjana per verificar-ne la veritat o falsedat.
- Contrastar les falsificacions que es perpetraren a l'edat mitjana de documents, obres o tradicions per interessos polítics, religiosos, etc.
- Valorar les invencions/alteracions modernes i contemporànies sobre l'art medieval, que han condicionat la forma en què ha arribat als nostres dies i com s'han interpretat.
Professorat
Eduardo Carrero (UAB), Jesús Criado (UNIZAR), Leticia Agúndez (UNICAN), Ferran Garcia-Oliver (UV), Pau Viciano (UV), Gabriel Ensenyat (UIB), Francesca Tugores (UIB), Miquel Àngel Capellà (UIB), Antoni Mas (UIB), Maribel Ripoll (UIB).
Metodologia
El curs es desenvoluparà a partir de diverses sessions de caire teoricoexpositiu, amb suport audiovisual. En cadascuna de les exposicions s’intercalaran aspectes de caire més pràctic, com poden ser l’anàlisi i el comentari de textos i imatges.
Es proposa oferir el seminari també en línia (streaming).
Avaluació
- Assistència mínima obligatòria: 7,2 hores, que corresponen al 80% del total d'hores del seminari.
- Participació activa en el desenvolupament de l'activitat.
- Entregar degudament emplenat el full d'opinió de l'alumne del SAC, que s'entregarà el darrer dia de sessió.
Programa
12 d'abril
9.15 h Obertura del curs
9.30 h Eduardo Carrero (UAB): «El tapiz de Penélope. Construyendo y derribando la arquitectura altomedieval (589-1200) desde los pupitres»
10.30 h pausa
11 h Pau Viciano (UV): «Mossàrabs o catalans? La manipulació dels orígens medievals del País Valencià al servei del regionalisme conservador»
12 h Maribel Ripoll (UIB): «"Cada inquisidor crea el seu heretge" o com Nicolau Eimeric va distorsionar Ramon Llull»
15.30 h Jesús Criado (UNIZAR): «"Por ser la invocación de la iglesia". Avatares de la escultura gótica de Nuestra Señora de la Huerta de la catedral de Tarazona (Zaragoza) en el contexto de la renovación de su retablo mayor»
16.30 h Leticia Agúndez (UNICAN): «Falsificar la documentación monástica: el recuerdo de los obispos legendarios en el cartulario de Valpuesta (siglos X-XII)»
19 d'abril
9.30 h Ferran Garcia-Oliver (UV): «Adherències patriòtiques i bel·ligerants de la historiografia espanyola»
10.30 h Francesca Tugores i Miquel Àngel Capellà (UIB): «Intervencions en el patrimoni arquitectònic medieval a Mallorca durant l’època contemporània: repristinaments, pèrdues i recreacions»
11.30 h Pausa
12 h Gabriel Ensenyat (UIB): «Mistificacions, anomalies, falsos i falsaris en la construcció de relats imaginaris»
13 h Antoni Mas (UIB): «Falsificació o una mala lectura? El suposat Privilegi de Sant Feliu de Guíxols de 1365»
Informació addicional
Aquest curs s’inclou com a activitat formativa específica del Doctorat en Història, Història de l'Art i Geografia i també com a activitat computable en les guies docents de les assignatures de grau següents: 20260, Art de l’Antiguitat Tardana; 20261, Art Medieval I (1000-1250); 20711, Literatura Catalana Medieval; 20212, Història Medieval Universal de la Baixa Edat Mitjana, i 2022, Història de la Baixa Edat Mitjana a Espanya.
Llengua vehicular
Català i castellà