Viatges i Viatgers de l'Antiguitat a l'Època Contemporània

Conferències

 

Lloc: Ca n'Oleo

Hora: 19 hores

Assistència: Activitat de franc. Reservau plaça a sac@uib.cat fins a les 12 hores del dia de l'activitat

Propera sessió: «Egeria, la dama peregrina»

 

 

 

Si us apuntau a aquesta activitat, adquiriu el compromís d'assistir-hi. En cas que no el poguéssiu complir, ho heu de comunicar a <sac@uib.cat> amb la màxima antelació possible, així hi podran assistir altres persones que hi estiguin interessades. Aquesta activitat té finançament públic, i no comunicar-ho pot ser causa d'exclusió de futures activitats organitzades pel Servei d'Activitats Culturals. Fem confiança en la vostra col·laboració perquè tothom pugui beneficiar-se’n.

Dimecres 25 d'octubre de 2023

 «Els viatges dels germans Borges a Mallorca: dues mirades»

Francesca Lladó, doctora en Història de l'Art per la UIB, segueix dues línies d'investigació vinculades a l'art contemporani: una està lligada al còmic, i una altra està vinculada als pintors viatgers, especialment argentins, arribats a Mallorca a principis del segle XX.

 

 

Dijous 23 de novembre de 2023

 «Marco Polo i les rutes de la seda»

Manel Forcano, poeta, hebraista i traductor. Va ser director de l'Institut Ramon Llull. Va estudiar hebreu a la Universitat de Barcelona i a Israel, al quibuts Ha-Oguen, a la Universitat de Haifa i a la Universitat Hebrea de Jerusalem.

 

 

Dimecres 24 de gener de 2024, a les 19 hores

 

«Richard F. Burton y la era salvaje de la antropología»(conferència gravada)

César Rendueles Menéndez de Llano, doctor en Filosofia i professor del Departament de Teoria Sociològica de la Universitat Complutense de Madrid. Membre fundador del col·lectiu d'intervenció cultural Adinamo, que coordinava i dirigia els projectes culturals del Círculo de Bellas Artes.

 

Dijous 8 de febrer de 2024

«El viaje de Ruy González de Clavijo a Samarkanda. Arte y cultura»

Rafel López Guzmán, catedràtic d’Història de l’Art a la Universitat de Granada.

 

 

 

Dimecres 20 de març de 2024 

 «El Pròxim Orient en temps de l'Imperi otomà (1807): Viatjant amb Alí Bei de Jerusalem a Constantinoble»

Margalida Castells estudia àrab a Barcelona, Tunis, el Caire i Damasc, i participa durant les seves estades en projectes de cooperacions entre diferents institucions. Durant l’estada a París, elabora un treball de recerca sobre els manuscrits àrabs de Les mil i una nits conservats a la Biblioteca Nacional de França.

 

Dimecres 24 d’abril de 2024

 «Vestir la alteridad: mujeres y relatos de viajeros tras la conquista de al-Andalus»

María Elena Díez Jorge, catedràtica d'Història de l'Art de la Universitat de Granada. La conferència parlarà de «Mujeres hermosas y otras no tan bellas. Para algunos ellas vestían con trajes llamativos, mientras que otros pensaron que eran muy extraños. Incluso hubo quienes las dibujaron casi desnudas. Estas son solo algunas de las apreciaciones que tuvieron los viajeros que visitaron la península ibérica tras las tras la caída de al-Andalus en 1492 y a lo largo del XVI. Hubo una mezcla de realidad e invención sobre las mujeres, que a veces se vio adornada con bellas leyendas imaginadas en
el harén perdido. Todo ello contribuyó a vestir una alteridad construida
en sus descripciones que caló profundamente en el pensamiento posterior.
De esto y más se hablará en la conferencia....»

Dijous 16 de maig de 2024

 «Egeria, la dama peregrina»

Eva Tobalina Oraá, llicenciada en Història i doctora en Història Antiga per la Universitat de Navarra. Professora associada a la Universitat Internacional de La Rioja.