Menorca Talaiòtica, Patrimoni Mundial de la UNESCO: vestigis d'un territori densament poblat durant la prehistòria

 Descripció: Ruta guiada a càrrec d’Antoni Ferrer Rotger, arqueòleg col·legiat. Director de l'Agència Menorca Talaiòtica. Consell Insular de Menorca.

Fa uns 3.000 anys, el territori menorquí es va poblar d’un nou tipus de construccions: els talaiots. Se’n van arribar a construir uns 400 per tota l’illa, xifra que ens dona una idea de la densitat de població d’aquella època. La subsistència d’aquelles comunitats tan nombroses es basava en una intensa activitat agrícola i ramadera, que va contribuir a conformar els paisatges que avui dia caracteritzen Menorca. El passat 18 de setembre, durant la 45a Sessió del Comitè de Patrimoni Mundial de la UNESCO, Menorca Talaiòtica va ser inscrita oficialment en la Llista de Patrimoni Mundial.

En aquesta ruta passejarem per una de les zones amb més densitat d’assentaments d’època talaiòtica, veurem alguns dels talaiots més monumentals de l’illa i coneixerem les dades que s’hi han obtingut durant els darrers anys, a través de la investigació arqueològica.

Data: 4 de maig de 2024

Horaris: de 9 a 13 hores

Punt de trobada:

8.45 hores. Estació d’autobusos de Maó

9 hores. Polígon industrial de Maó (pàrquing al costat de la canera municipal).

https://goo.gl/maps/RiQnifyHY9svyfNAA

Ruta: des del polígon industrial de Maó agafarem el camí Vell de Sant Climent i anirem a peu fins al poblat de Cornia Nou. Des d’allà anirem fins al camí de Torelló, passant pel talaiot que porta el mateix nom. Anirem fins al camí Vell d’Alaior, accedirem al camí de Talatí i arribarem al poblat de Talatí de Dalt. Per tornar, anirem pel camí Vell d’Alaior fins al polígon industrial de Maó. La distància total de la ruta és d’uns 7 km, sense grans pujades i baixades. 

Nivell de dificultat: mitjà.

Places exhaurides (apuntau-vos a la llista d'espera).

Reserva de places: cal enviar un correu a <sac@uib.cat> indicant el vostre nom complet, un número de mòbil de contacte i el punt de trobada on us incorporareu a la ruta.

Important:

  • Activitat de franc.
  • Només podeu reservar dues places per persona.
  • Si us apuntau a aquesta activitat, adquiriu el compromís d'assistir-hi. En cas que no el poguéssiu complir, ho heu de comunicar a <sac@uib.cat> amb la màxima antelació possible, així hi podran assistir altres persones que hi estiguin interessades. Aquesta activitat té finançament públic, i no comunicar-ho pot ser causa d'exclusió de futures activitats organitzades pel Servei d'Activitats Culturals. Fem confiança en la vostra col·laboració perquè tothom pugui beneficiar-se’n.