Ciutats de la Mediterrània. Passat i present
16 de febrer «BAIA. De residència dels emperadors a tresor submergit»
23 de març «De bressol de la democràcia a destí turístic: Atenes, tres mil anys de resistència»
21 d'abril «Taller de cuina: La cuina del blat a la Mediterrània»
3 de maig «Venècia: aigua, paraules, imatges»
18 de maig«Biblos, la ciudad de los obeliscos. De Egipto a los cruzados»
Introducció
Aquest curs encetam un nou cicle: «Ciutats de la Mediterrània. Passat i present» que inclou conferències sobre Alexandria, Egipte, Atenes, Venècia, Byblos i l’antiga ciutat de Baia. Es tracta d’una proposta que pretén mostrar una altra visió d’aquestes ciutats, que, actualment, viuen un present molt diferent del seu passat d’esplendor.
A més, continuam amb el cicle Cultures del Món amb activitats al voltant del Pròxim Orient. Començarem el curs amb «Els Gusts Reunits», concert de Jordi Savall i Xavier Díaz-Latorre, al castell de Bellver dia 8 de setembre. Seguirem amb una conferència que versarà sobre la cultura morisca, i descobrirem l’origen oriental de la roba de llengües, una artesania que està en procés de ser declarada bé d’interès cultural immaterial.
Tornarem a tenir cinema i taller de cuina per completar aquest cicle.
Totes aquestes activitats, i d'altres que estan en procés de gestació, integren un projecte que pretén acostar-nos a cultures llunyanes i diferents de la nostra, i obrir-nos els ulls a altres maneres de veure el món.
Dijous 1 de desembre de 2022, a les 19 hores
«Alexandria, una ciutat mítica en estat pur»
A càrrec de Manel Forcano, poeta, hebraista i traductor
Ca n’Oleo, carrer de l’Almudaina, 4 Palma
Dijous 16 de febrer de 2023, a les 19 hores
«BAIA. De residència dels emperadors a tresor submergit»
A càrrec d’Enrico Gallocchio, arqueòleg. Ha fet excavacions a Itàlia i a l'estranger, des d'Aquileia a Cirene, des de la plaça Armerina a Villa Adriana, però sobretot a Roma. Ha treballat en espais intricats, com la Casa d'August al Palatí o al palau del Quirinal en els jardins del Palau Colonna. També és funcionari del MiC al Parc Arqueològic dels Camps Flegrei.
Fundació Sa Nostra, carrer Concepció, 12, Palma.
Traducció simultània de l'italià al català.
Dijous 23 de març de 2023, a les 19 h
«De bressol de la democràcia a destí turístic: Atenes, tres mil anys de resistència»
A càrrec de Montserrat Camps Gaset (Barcelona, 1958). Doctora en Filologia Clàssica per la Universitat de Barcelona i graduada en Teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya. Professora titular de Grec a la Universitat de Barcelona des de 1989 i professora convidada a la Universitat de Leipzig el curs 1992-1993 i a la Universitat de Graz (Àustria) el curs 2021-2022. Ha estat degana de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona (2004-2008) i directora del màster Gnosticisme i Càbala (cursos 2010-2012) i és membre del Claustre de la UB. Els seus camps d’interès són la literatura antiga i la mitologia, el primer cristianisme i els inicis de l’imperi bizantí. La seva tesi doctoral tractà de les festes a la Grècia clàssica, publicada en versió revisada, L’année des grecs. La fête et le mythe. Université de Besançon. Les Belles Lettres, París, 1993. Ha publicat articles sobre el món antic grec i cristià i també sobre tradició clàssica. Ha traduït Gregori de Nazianz, el Pastor d’Hermas, Simeó el nou Teòleg, Cal·list (dins la Filocàlia), Romà el Melode (juntament amb altres autors) i Zwingli, a la col·lecció Clàssics del Cristianisme, i les Lleis de Plató a la Fundació Bernat Metge. El 2021 ha editat un llibre sobre cristianisme antic, Pregàries cristianes antigues, en edició bilingüe de diverses llengües antigues i traducció catalana, a les Edicions de l’Ateneu Universitari Sant Pacià. Del grec modern ha traduït, entre d’altres, Ascesi, de Nikos Kazantzakis, a l’editorial Adesiara, i quatre llibres de l’autor grec Theodor Kallifatides, Una altra vida encara, El passat no és un somni, Mares i fills, Timandra, a l’editorial Galaxia Gutenberg. Tradueix també de l’alemany i de l’anglès. El 1997 guanyà el premi de poesia López Picó per la seva obra Doble Vidre, publicada a Ed. Columna el 1998, i el 2015, el premi de traducció Vidal Alcover, de Tarragona. Ha estat membre de diversos jurats de traducció. És membre de diverses associacions literàries, com l’AELC i el PEN català, a més d’associacions professionals de grec clàssic, bizantí i modern (SCEC-IEC, SEEC, Sociedad de Bizantinística, Sociedad de Neohelenistas, Mommsen Gesellschaft, etc.). Ha publicat també una antologia de textos sobre pandèmies, Literatura i pandèmia, a les Edicions de la UB, el 2021.
Ca n’Oleo, carrer de l’Almudaina, 4 Palma
Divendres 21 d'abril de 2023, de 16 a 19 hores
«La cuina del blat a la Mediterrània»
Taller de cuina
Pius Alibek, filòleg, traductor de l'àrab i restaurador iraquià
Escola d'Hoteleria de les Illes Balears, campus universitari
Places limitades. Taller complet. Oberta llista d'espera
Activitat de franc
Dimecres, 3 de maig de 2023, a les 19 h
«Venècia, aigua paraules, imatges»
A càrrec d'Enric Bou, doctor en Filologia Catalana (Universitat Autònoma de Barcelona). Actualment és catedràtic d'Estudis Ibèrics a la Universitat Ca’ Foscari de Venècia. Ha estat professor d'Estudis Hispànics a la Universitat de Brown (EUA) (1996-2011). Els seus interessos de recerca, sempre des d'una perspectiva comparatista, cobreixen una gamma àmplia de temes de la literatura espanyola i catalana i inclouen la poesia (Guerau de Liost, Pedro Salinas), l'autobiografia, les relacions entre l'art i la literatura, ciutat i literatura, i el cinema. Les seves darreres publicacions són: Invention of Space. City, Travel and Literature (Iberoamericana-Vervuert, 2013), Irradiaciones. Estudios de literatura y cine (Calambur, 2018) i Cuando editar era una fiesta. Correspondencia íntima, de Jaime Salinas (Tusquets, 2020). Ha estat president de la Societat Catalana de l’Amèrica del Nord (2007-10) i de l’Associació Italiana d’Estudis Catalans (2015-2018). Ha dirigit la Catalan Review (2010-17) i, actualment, dirigeix Rassegna Iberistica (des del 2014).
Centre Internacional de Fotografia Toni Catany. Carrer del fotògraf Toni Catany, 2. Llucmajor.
Dijous 18 de maig de 2023, a les 19 h
«Biblos, la ciudad de los obeliscos. De Egipto a los cruzados»
A càrrec d'Eva Tobalina (Vitòria, 1975), llicenciada en Història i doctora en Història Antiga per la Universitat de Navarra. La seva tesi doctoral està relacionada amb l’administració romana. Ha fet estades d’investigació a les universitats de Heidelbert i Bolònia, i ha estat docent a les universitats de Navarra i València.
Actualment, és professora associada a la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR), que compagina amb cursos i conferències de divulgació científica.
Ca n’Oleo, carrer de l’Almudaina, 4 PalmDilluns, 19 de juny de 2023, a les 19 hores