XII Taller Espanya-Amèrica Llatina

Les religions. Resar no és suficient

  

Lloc
Aula 18 de l’edifici Sa Riera. C/ Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma (també es podrà seguir en línia)
Places
30
Dates
12 i 13 de novembre de 2021.
Horari
Divendres, de 16 a 21 hores, i dissabte, de 9.30 a 14.30 hores.
Durada
10 hores
Preu
Activitat de franc
Organització i col·laboració
Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat, Servei d’Activitats Culturals, Departament d’Economia Aplicada de la UIB i l’Institut d’Antropologia de les Illes.
Destinataris
Professors universitaris i de secundària, estudiants universitaris, periodistes i estudiosos sobre Amèrica Llatina, en general

Formulari d'inscripció presencial                                                               Programa

                                                                 Formulari d'inscripció places en línia

Professorat

Coordinació:

  • Gonçal López Nadal, col·laborador investigador Departament d’Economia Aplicada (UIB)
  • Cecília Pedret Massanet, antropòloga, vicepresidenta de l’Institut d’Antropologia de les Illes (IAI)

Introducció

Ya no basta con rezar // Si permaneces passivo // Rezar es un artificio // Para poder escapar // Ya no basta con rezar // Ya no basta con rezar

La veu i la lletra, de Gitano Rodríguez, correspon a la tonada de la pel·lícula xilena Ya no basta con rezar (Aldo Francia, 1972), que il·lustra l’enfocament del taller. L’Amèrica Llatina és el subcontinent més desigual del planeta, i és on més es practica una religió importada. Des de que hi fou introduïda per la via de la conquesta, el cristianisme en totes les seves manifestacions hi és amb escreix la creença principal, de manera que les altres queden en una esfera molt secundària o, fins i tot, marginades. Aquestes altres creences corresponen a les religions autòctones, seguides majorment per bona part de la població indígena, i a la importada des d’Àfrica a través dels esclaus.

Sota aquest paràmetre de religions pròpies i religions alienes, respectant la seva asimetria en funció de l’espai geogràfic que ocupen, en aquest seminari s’abordarà la influència de la religió entre la població des de la perspectiva antropològica, política i socioeconòmica. No s’hi farà, per tant, cap tipus d’acostament epistemològic/teològic. Tot el contrari, partint dels Objectius de l’Agenda 2030 quant a la lluita contra la injustícia social, l’esperit del nostre seminari és intentar comprendre el paper que han tingut les diverses esglésies en la realitat del món llatinoamericà.

Programa

Divendres, 12 de novembre

16 h Presentació: Gonçal López Nadal (UIB)

16.15 h «Les religions autòctones. 1) El paper de la religió en el desenvolupament de les civilitzacions precolombines». Isabel Bueno Bravo (Universitat de Varsòvia)

17.15 h «Les religions importades. La teologia de l’alliberament. Ahir, avui, demà». Anastasio Gallego Coto (Universitat del Río, Guayaquil)

18.15 h Descans

18.45 h «Les religions importades. Evangelització i colonització». Manuel Gutiérrez Estévez (Universitat Complutense de Madrid)

19.45 h «Les religions importades. Les esglésies evangelistes carismàtiques». Felipe Adolf (pastor emèrit de l’Església Evangèlica Luterana de l’Equador). 

Dissabte, 13 de novembre

9.30 h «Les religions autòctones. Senyals distintius de les religions ameríndies». Julián López García(UNED)

10.30 h «Les religions importades. El llegat africà: “el vaixell negrer”. Miguel Àngel García Velasco. Universitat de las Artes (Cuba)

11.30-12 h Descans

12-12.30 h Documental

12.30 h «Religió i reptes de futur». María García Alonso(UNED)

13.30 h Recapitulació final. Gonçal López Nadal (UIB) – Cecília Pedret Massanet(Institut d’Antropologia de les Illes)

Llengua vehicular

Català i castellà

Preu

Activitat de franc

Matrícula