VIII Seminari de Cant Coral amb Gary Graden
Cantam i dirigim Polifonia nòrdica
Gary Graden va néixer als Estats Units i va estudiar a la Clark University, Hartt School of Music, Aspen Summer Music Festival i amb Eric Ericson a la Royal Academy of Music d'Estocolm. És un antic membre i tenor solista de l'Eric Ericson Chamber Choir, així com del conjunt vocal Lamentabile Consort. Graden és actualment director del Saint Jacobs Chamber Choir de la catedral d'Estocolm. A la facultat del Musikgymnasium d'Estocolm, va fundar i dirigir el cor de cambra de Stockholm Musikgymnasium. Amb aquest cor i el Saint Jacobs Chamber Choir ha guanyat primers premis en molts dels concursos més prestigiosos d'Europa, inclòs el Gran Premi Europeu. També ha participat en nombrosos festivals nacionals i internacionals, com ara el Simposi Mundial de l'IFCM a Minneapolis i Kyoto, i la Convenció Nacional ACDA als EUA. Amb el seu trio WÅG (Wager Åstrand Graden) està desenvolupant i explorant música d'improvisació per a veu i instruments. Graden, amb el Saint Jacobs Chamber Choir, ha encarregat i estrenat més de 100 obres i ha interpretat obres del gran repertori com el Messies de Händel, Rèquiem de Mozart, Passions de Bach i Missa en Si menor de Bach, així com els Rèquiems de Brahms, Duruflé, Fauré i Michael Haydn.
Gary Graden és un convidat freqüent com a director, professor i jurat arreu del món. Ha dirigit nombrosos cors internacionals convidats, com ara el cor de la ràdio sueca, SWR Vokalensemble, cor filharmònic d'Eslovènia, cor de la ràdio hongaresa, cor nacional hongarès, cor Kodaly Debrecen, Orpheus Vokalensemble-Ochsenhausen, Jauna Muzika-Vilnius, Pro Coro Canada, Formosa Singers-Taipei, Singapore Ensemble Singers, IFCM World Youth Choir i Coro Giovanile Italiano. El seu treball com a director i cantant està documentat en nombroses ràdios i en més de 30 enregistraments en CD (BIS, Carus, Proprius, Caprice, Phono Svecia, Gehrmans, nosag, Camerata Tokyo, a.o.), incloent enregistraments dels Motets de Bach i la Passió de Sant Joan i el Messies de Händel.
Graden ha rebut la "medalla Johannes Norrby" per la seva contribució a la música coral sueca, i va ser elegit director coral de l'any de Suècia el 2005. El 2009 va rebre el premi Guidoneum de la Fondazione Guido D'Arezzo a Itàlia, el 2015 el Premi Santa Cecilia atorgat per la diòcesi d'Estocolm de l'Església sueca i el 2020 la medalla Litteris et Artibus atorgada pel rei de Suècia.
Destinataris
Cantaires de cors, directors i directores de cors, estudiants de direcció coral, estudiants del grau de mestre (especialment, els que cursen la menció de Música), estudiants de grau professional i superior de música.
Es destinaran unes places, limitades, per a alumnes que vulguin dur a terme pràctiques de direcció coral amb el Cor Pilot.
Dates, horaris i durada
El 29 i 30 de març de 2025; el dissabte de les 10.30 a 13.30 hores i de les 16 a 19 hores i el diumenge de les 10.30 a 13.30 hores. La durada és de 9 hores.
Lloc
Edifici Sa Riera. Carrer de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma. Aula de música.
Coordinador
Llorenç Gelabert Gual, professor titular laboral del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques de la UIB i director musical d’Art Vocal Ensemble.
Continguts
Aquest seminari proposa el muntatge d'un repertori d'obres d'autors bàltics i escandinaus, per a cor de veus blanques i cor mixt, amb el director convidat. En la segona part del seminari s'obrirà la possibilitat, a l'alumnat que així ho indiqui en la inscripció, de fer pràctiques de direcció coral amb el cor pilot i la resta d'alumnat matriculat a partir de les obres ja muntades. Es treballaran aspectes com la pedagogia de l'assaig, la improvisació vocal, el moviment i la dansa.
Es destinaran unes places, limitades, per a alumnes que vulguin dur a terme pràctiques de direcció coral amb el Cor Pilot.
Cor pilot
Es comptarà amb un cor pilot preparat per Núria Cunillera, directora de la Coral UIB.
Objectius
Treballar repertori d’obres corals d’autors escandinaus, bàltics i d’altres indrets per a cor de veus blanques i cor mixt.
Interpretar i conjuntar les obres
Tècnica de direcció de les obres
Eines d’aplicació del repertori a distints contextos (cors d’adults, agrupacions escolars, etc.)
Improvisació, el moviment i la dansa
Pràctica de direcció coral a la sessió del diumenge
Metodologia
La metodologia és eminentment pràctica, encara que es faran intervencions i explicacions teòriques per tal de consolidar els objectius. Al llarg del seminari es combinaran petites sessions explicatives a nivell teòric-musical combinades amb la pràctica interpretativa i la direcció musical per part de l’alumnat interessat.
Llengua vehicular del curs: anglès/català
Avaluació
Es valoraran:
L’assistència i la participació a totes les sessions del seminari, tant a les de caire teòric com a les pràctiques.
La capacitació assolida al llarg de les sessions a través de la pràctica individual i col·lectiva.
Transferència
Entenem que el format de seminari que presentam afavoreix una transferència de coneixement dirigida a la pràctica musical en agrupacions musicals, especialment en l’àmbit coral, i dins l’escola per part dels mestres de Música.
Preus
36 euros per als col·lectius següents:
Membres del PDI i el PTGAS.
Personal d’investigació dels instituts de recerca adscrits a la Universitat.
Estudiants: qualsevol estudiant, sigui o no universitari.
Desocupats: heu de presentar el certificat que acrediti que estau a l'atur un mes abans de començar el curs.
Família nombrosa i monoparental.
61 euros per a la resta de col·lectius
Gratuït per a cantaires matriculats a les corals UIB i membres d'Art Vocal Ensemble
Certificats
Per a l'obtenció del certificat és imprescindible:
L'assistència mínima al 80 per cent del total d'hores del curs i estar al corrent del pagament del curs.
En cas de certificat d'aprofitament, és imprescindible l'assistència mínima al 80 per cent del total d'hores i superar la prova d'avaluació que proposarà el professor.
FPP
Podeu tramitar la sol·licitud de reconeixement com a itinerari d'autoformació, seguint les instruccions que trobareu en aquest enllaç
Inscripcions
En línia o presencialment als serveis administratius de l’edifici Sa Riera. C/ de Miquel dels Sants Oliver, 2. 07122 Palma. Tel: 971 17 96 04.
Places limitades per ordre d’inscripció.
En formalitzar la inscripció, s'enviaran les partitures que es treballaran al llarg de seminari.
Per als qui volgueu realitzar pràctiques de direcció coral, un cop feta la inscripció, haureu d'escriure a <sac@uib.cat> indicant-ho.
Col·laboració
Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques / Art Vocal Ensemble
Coral Universitat de les Illes Balears