VII Seminari de Cant Coral amb Sofía Martínez Villar

Entrenament auditiu aplicat a l’ensenyament de la música i a la pràctica coral

Lloc
Edifici Sa Riera. Carrer de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma. Aula 22
Places
Places limitades per ordre rigorosa d’inscripció.
Dates
Dissabte 4 de maig de 2024
Horari
De 10 a 14 hores i de 16.30 a 20.30 hores
Durada
8 hores
Hores de FPP
8 hores. La formació corresponent a aquesta sol·licitud ja està certificada i els participants la poden veure al seu portal del personal.
Destinataris
cantaires de cors, directors i directores de cors, estudiants de direcció coral, estudiants del grau de mestre (especialment, els que cursen la menció de Música), estudiants de grau professional i superior de música.
Preu
33 euros: membres de la comunitat universitària, estudiants, desocupats, membres de família nombrosa,  jubilats i persones que hagin fet 65 anys.
Personal d’investigació dels instituts de recerca adscrits a la Universitat. Matrícula de franc: Cantaires matriculats a les corals de la UIB. Membres de l'Art Vocal Ensemble. 55 euros: altres col·lectius.
              

 

Matrícula                 

Sofía Martínez Villar és una especialista reconeguda en entrenament i anàlisi auditiva i divulgadora musical. Natural de Tordesillas (Valladolid), es formà al Conservatori Superior de Música de Castella i Lleó (Títol Superior de Flauta Travessera), a la Universitat de Valladolid (Llicenciada en Història i Ciències de la Música), la Universitat de Barcelona i l'Institute of Musical Research de la Universitat de Londres (doctora en Història, Teoria i Crítica de les Arts).

Des del 2002 és professora titular de Percepció Auditiva General i Específica a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), professora especialista col·laboradora del grau de Tecnologies Musicals d'ENTI-UB i professora especialista convidada a diversos màsters de pedagogia, investigació i interpretació musical (VIU, UAX). És guionista i narradora de concerts i activitats de divulgació musical de l'Orquestra i Cor Nacionals d’Espanya (OCNE) i l'Orquestra Simfònica de Castella i Lleó (OSCYL) des del 2010. També col·labora en els cursos de formació del Teatro Real (Madrid) i a les conferències sobre música simfònica del Palau de la Música Catalana (Barcelona). A més, ha participat en diversos programes de ràdio com Hoy por Hoy de la Cadena Ser, amb una secció anomenada «Dentro música», al programa Va de Swing de Ràdio Sants, amb una secció anomenada «Música a fons» i ha estat convidada a nombrosos programes d'RNE (Música i significado, La tertúlia, Longitud de onda). És coordinadora del grup d'estudi sobre la formació de l'oïda musical de la SATMUS i directora de desenvolupament de continguts a <www.armoniaaplicada.com>. En el terreny de la interpretació és flautista solista de l'Orquestra Diletant de Catalunya i de la companyia Palau del Vent (<www.sofiamartinezvillar.com>).

Coordinador

Llorenç Gelabert Gual, professor contractat doctor del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques de la UIB i director musical d’Art Vocal Ensemble.

Continguts

Aquest seminari es planteja com una contribució a la formació musical en general i a la pràctica coral en particular; dirigit tant a estudiants com a formadors de grau professional i superior, cantaires i directors i directores musicals. Es tractaran aspectes generals de l'entrenament auditiu des del vessant de la lectura i la interpretació i també des del vessant de l’anàlisi auditiva. Es donaran pautes específiques per desenvolupar l'oïda musical pròpia en funció de la tipologia (absoluta, relativa, pseudoabsoluta), així com del repertori que els assistents acostumin a abordar i dels seus interessos en els aspectes particulars del desenvolupament auditiu.

Objectius

  • Conèixer l'oïda musical pròpia i aprendre a reconèixer la dels altres.
  • Comprendre les possibilitats del desenvolupament de l'oïda musical i les seves limitacions.
  • Entendre i aplicar estratègies d'entrenament auditiu eficients i eficaces.
  • Percebre que una oïda musical tolerant, resistent i precisa millora la nostra manera d'afrontar la pràctica musical vocal i/o instrumental.

Metodologia

La metodologia és eminentment pràctica, encara que es faran intervencions i explicacions teòriques per tal de consolidar els objectius. Es facilitarà, també, una àmplia varietat de recursos bibliogràfics. De la mateixa manera, durant el seminari es treballarà amb programes i sistemes d'entrenament auditiu en línia.

Avaluació

Es valoraran:

  • L’assistència i la participació a totes les sessions del seminari, tant a les de caire teòric com a les pràctiques.
  • La capacitació assolida al llarg de les sessions a través de la pràctica individual i col·lectiva.

Transferència

Entenem que el format de seminari que presentam afavoreix una transferència de coneixement dirigida a la pràctica musical en agrupacions musicals, especialment en l’àmbit coral, i dins l’escola per part dels mestres de Música.

Llengua vehicular del curs: català/castellà

Preus

  • Membres del PDI i el PTGAS.
  • Personal d’investigació dels instituts de recerca adscrits a la Universitat.
  • Amics i amigues de la UIB.
  • Estudiants: qualsevol estudiant, sigui o no universitari.
  • Desocupats: heu de presentar el certificat que acrediti que estau a l'atur un mes abans de començar el curs.
  • Família nombrosa i monoparental.

Preu: 33 euros.

Cantaires matriculats a les corals de la UIB: de franc.

Membres de l'Art Vocal Ensemble: de franc. 

Altres: 55 euros.

Certificats

Hores de formació permanent de professorat: vuit hores.

Per a l'obtenció del certificat és imprescindible:

L'assistència mínima al 80 per cent del total d'hores del curs i estar al corrent del pagament del curs.

En cas de certificat d'aprofitament, és imprescindible l'assistència mínima al 80 per cent del total d'hores i superar la prova d'avaluació que proposarà la professora.

Col·laboració: Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques / Art Vocal Ensemble