Lingüística i llengües. Cicle de cinema

El projecte, començat en el primer semestre del curs 2017-2018, consisteix en un cicle de cinema sobre lingüística i llengües. Els destinataris són, en primer terme, els alumnes del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica, i del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, i, en segon terme, alumnes en general interessats en les llengües i/o en la lingüística com són ara els estudiants de Psicologia, Educació, Filosofia i, en general, alumnes els interessos i els estudis dels quals versin sobre la llengua. 

Mitjançant aquesta activitat pretenem no només acostar les llengües i la recerca en lingüística a la societat, sinó també involucrar el públic general en el pensament científic. Amb la finalitat, doncs, d’obrir camins a la difusió de la cultura científica i seguint l’estructura del cicle de cinema organitzat en el primer quadrimestre del curs acadèmic 2017-2018, es projectaran dues pel·lícules prèviament introduïdes per professors i/o investigadors d’un dels dos Departaments de la UIB, que aniran seguides d’una tertúlia moderada pel professor encarregat d’introduir la pel·lícula. En aquesta tertúlia es debatran les qüestions més rellevants de la pel·lícula que tenguin a veure amb la lingüística i la llengua, però també aspectes cinematogràfics.

Programa 

1. Dimecres, 29 de novembre de 2023, a les 15 hores: La Gomera (2019)

Pel·lícula romanesa dirigida per Corneliu Porumboiu i protagonitzada per Cristi, un policia romanès que col·labora de manera secreta amb la màfia i que està involucrat en una estafa de blanqueig de diners a La Gomera. Des de Romania viatja fins a La Gomera per comunicar-se amb la màfia i així treure de la presó Zsolt, un home de negocis que és l'únic que sap on estan amagats 30 milions d'euros. Per poder comunicar-se amb la màfia canària sense ser descobert, haurà d’aprendre el xiulet gomerenc (el silbo gomero), llenguatge xiulat originari de la zona. Més informació: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Whistlers_(film). Presentadora: Isabel Crespí Riutort (Universitat de les Illes Balears)

2. Dijous, 14 de desembre de 2023, a les 16 hores: Sueño en otro idioma (2017)

Pel·lícula mexicana que, dirigida pel cineasta Ernesto Contreras i escrita pel guionista Carlos Contreras, aborda la història de Martín, un jove lingüista que viatja a un poble de l'Estat de Veracruz, Mèxic, per a entrevistar els últims parlants d'una llengua indígena: el zikril. No obstant això, les úniques dues persones que parlen la llengua són vells amics que estan barallats per un incident que va ocórrer cinquanta anys enrere. Per a conservar el zikril, Martín s'esforça per reconciliar a tots dos amb l'ajuda de la neta d’un d’ells. Més informació: https://ca.wikipedia.org/wiki/Sue%C3%B1o_en_otro_idioma. Presentadora: Melania S. Masià (Universitat de les Illes Balears)

3. Dijous, 21 de març de 2024 a les 12 hores: The Professor and the Madman (2019)

Pel·lícula nord-americana i irlandesa, dirigida per Farhad Safinia. El professor James Murray comença a recopilar les dades per crear la primera edició de l’Oxford English Dictionary a mitjans del segle XIX. Per dur a terme aquest projecte, el Dr. Willian Minor, pacient del Broadmoor Criminal Lunatic Asylum, l’ajudarà amb més de 10.000 entrades. Més informació: https://ca.wikipedia.org/wiki/The_Professor_and_the_Madman. Presentadora: Susana M. Cortés Pomacóndor (Universitat de les Illes Balears)

4. Dijous, 16 de maig de 2024 a les 12 hores: CODA (2021)

Dirigida per Sian Heder i amb coproducció estatunidenca, francesa i canadenca, la pel·lícula aborda la història de Rubi, una al·lota que és l’única persona oient a casa seva. La seva família té un negoci de pesca. Quan a l’institut descobreix la passió pel cant, Ruby haurà de triar entre les obligacions familiars i els seus somnis en el món de la música. Més informació: https://ca.wikipedia.org/wiki/CODA_(pel%C2%B7l%C3%ADcula_de_2021). Presentador: Iban Mañas Navarrete (Universitat de les Illes Balears) 

Versió

La projecció de les pel·lícules serà en versió original subtitulada.

Lloc

Aula Magna de l’Edifici Guillem Cifre de Colonya.

Entrada

Activitat de franc.

Coordinació
  • Isabel Crespí Riutort
  • Melania S. Masià
Entitats implicades en el projecte 

El projecte s’organitza en el marc d’activitats programades pel GRALing (Grup de recerca en anàlisi lingüística), coordinat per Yolanda Joy Calvo Benzies, del BASLA (Bilingüisme i adquisició de l’espanyol), coordinat per Pedro Guijarro Fuentes, i del laboratori del departament ISLA-Lab.