Cicle de cinema Lingüística i llengües
Antecedents
El projecte, començat en el primer semestre del curs 2017-18, consisteix en un cicle de cinema sobre lingüística i llengües. Mitjançant aquesta activitat pretenem no només acostar les llengües i la recerca en lingüística a la societat sinó també involucrar el públic general en el pensament científic. Amb la finalitat, doncs, d’obrir camins a la difusió de la cultura científica i seguint l’estructura del cicle de cinema inicial, es projectaran dues pel·lícules prèviament introduïdes per professors o investigadors d’un dels dos departaments de la UIB, que aniran seguides d’una tertúlia moderada pel professor encarregat d’introduir la pel·lícula. En aquesta tertúlia es debatran les qüestions més rellevants del film que tinguin a veure amb la lingüística i la llengua, però també aspectes cinematogràfics.
Activitat computable en el passaport cultural
Destinataris
Alumnes del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica i del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General.
Alumnes en general interessats en les llengües i en la lingüística, com ara els estudiants de Psicologia, Educació, Filosofia i, en general, els alumnes els interessos i els estudis dels quals versin sobre la llengua.
Projeccions
Divendres 8 de novembre de 2024, a les 11 hores
Ex Machina (2014). Pel·lícula anglesa de ciència-ficció escrita i dirigida per Alex Garland. El protagonista de la pel·lícula és el programador Caleb Smith, que treballa per a la gran empresa del motor de cerca Blue Book. Guanya un concurs per a una visita d'una setmana a casa del CEO, Nathan Bateman. Nathan ha construït un robot humanoide d'intel·ligència artificial anomenat Ava. Ava ha passat un test de Turing bàsic i Nathan vol que Caleb jutgi si el robot és realment capaç de tenir pensament i consciència, i si es pot relacionar d’una manera natural amb els humans, malgrat ser artificial. La relació entre intel·ligència artificial i llenguatge serà una de les qüestions que s’abordaran durant el debat. Més informació: https://ca.wikipedia.org/wiki/Ex_Machina_(pel%C2%B7l%C3%ADcula)
Presentadora: Maria Pronina (Universitat de les Illes Balears)
Dijous 12 de desembre de 2024, a les 12 hores
The Grammar of Happiness (2012). Documental australià dirigit per Michael O'Neill i Randall Wood que mostra com Daniel Everett, un jove missioner americà, va anar a l'Amazones a evangelitzar els indígenes. La seva tasca era traduir l'evangeli de sant Marc a l'idioma dels piraha, una població la llengua de la qual, aparentment, no s’assembla a cap altra. El que va aprendre amb els piraha va fer que Everett es replantejàs les bases de les seves pròpies creences, fins i tot les lingüístiques. Everett va arribar a afirmar que la llengua piraha no és productiva, és a dir, que no té la capacitat de permetre la construcció d’un nombre infinit d'oracions. Aquesta afirmació va ser molt polèmica, perquè la productivitat és una de les propietats del llenguatge humà. Més informació: https://www.imdb.com/title/tt2145426/
Presentadora: Maria del Mar Bassa (Universitat de les Illes Balears)
La projecció de les pel·lícules serà en versió original subtitulada.
Lloc
Aula Magna de l’edifici Guillem Cifre de Colonya, campus de la UIB
Organització
Dra. Isabel Crespí Riutort, Departament de Filologia Catalana i Lingüística General
Dra. Melania S. Masià, Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica
Altres entitats implicades en el projecte
El projecte s’organitza en el marc de les activitats programades pel GRALing (Grup de Recerca en Anàlisi Lingüística), coordinat per Yolanda Joy Calvo Benzies, i pel GRESIB (Grup de Recerca en Sociolingüística de les Illes Balears), coordinat per Maria del Mar Vanrell Bosch.