La Democràcia Arriba a l'Abril
Activitat reconeguda al passaport cultural
Introducció
Aquest cicle pretén revisitar i repensar l’anomenada revolució dels clavells, a Portugal, des d’una perspectiva àmplia i transversal. Ho farem a través de l’obra de dos directors de cinema, joves, però ja reconeguts internacionalment.
En ambdós es fa palesa una preocupació per repensar la cultura i la identitat d’una part de Portugal que lluita per alliberar-se d’un context ancorat en una tradició conservadora i saudosista, per oposició a una altra de més universal i cosmopolita.
Començarem amb una contextualització social i històrica del que avui en dia continua representant la revolució d’abril de 1974. Tot seguit, un curtmetratge ens permetrà entendre la transició social i política des dels temps del règim de l’Estat Nou fins a l’arribada de la democràcia, l’abril de 1974. A continuació, veurem un llargmetratge que fa evidents les cicatrius deixades pels temps convulsos posteriors a l’arribada de la democràcia en la vida quotidiana d’una de les zones més populoses de Porto, el barri do Aleixo.
La sessió acabarà amb un curtmetratge, O Nosso Reino, basat en l’obra homònima de Valter Hugo Mãe, que té com a protagonistes les mentalitats estructurades per les filosofies imposades per l’Estat Nou.
Entre cada projecció hi haurà un separador temporal, per a intervencions breus, i es deixarà per al final un debat amb els dos convidats. Els treballs projectats, dels quals adjuntam les sinopsis, se subtitularan en castellà.
Objectius
- Revisar la revolució dels clavells del 25 d’abril per tenir-ne una visió més transversal
- A través de les pel·lícules que projectarem, revisarem la idea de Portugal i el que representa actualment.
Programa
17 hores. Sessió d’obertura, a càrrec de José Rui Teixeira, director i president del Consell Científic de la Càtedra de Poesia i Transcendència (Sophia de Mello Breyner Andresen), de la Universitat Catòlica Portuguesa (Porto). Coordina el projecte TEOTOPIAS. És membre del Consell Científic de l'Institut de Pensament Iberoamericà, de la Universitat Pontifícia de Salamanca. És investigador al Centre de Recerca en Teologia i Estudis Religiosos, a la Universitat Catòlica Portuguesa, i al Centre de Recherches Interdisciplinaires sur les Mondes Ibériques Contemporains (Études Lusophones), a la Universitat París-Sorbona. És membre de l'Associació Llatinoamericana de Literatura i Teologia, la Societat Europea de Teologia Catòlica, l'Associació Portuguesa d'Antropologia i l'Associació Portuguesa de Crítics Literaris.
És el director pedagògic del Colégio Luso-Francês (Porto).
Dirigeix el projecte editorial Officium Lectionis.
Participa freqüentment en documentals, programes informatius i reportatges de televisió i ràdio, especialment a la radiotelevisió portuguesa, com a comentarista de literatura, religió i educació.
17.30 hores. Projecció del curtmetratge: O Homem Eterno - Luís Costa (15 min)
Bernardino Fernandes emigrà al Canadà el 1963. Al llarg de dues dècades va filmar centenars de bobines súper-8, que organitzava de manera metòdica i obsessiva. El curtmetratge clou un procés antic, que transforma l’afecte pel cinema de Bernardino Fernandes en una pel·lícula de les imatges de la seva memòria.
Festivals i premis:
- 2017 - Curtas Vila do Conde Festival Internacional de Cinema, Selecção
- 2018 - FIKE Festival Internacional de Curtas Metragens, Portugal
- 2018 – Curt’Arruda - Festival de Cinema de Arruda dos Vinhos, Portugal - Premi del públic
- 2019 - ShortCutz Ovar - Millor curtmetratge
- 2019 - Shortcutz Porto, Portugal
- 2019 - Winter Apricot Prilep International Film Festival, República de Macedònia
17.45 hores. Projecció de la pel·lícula: A Nossa Terra, O Nosso Altar / Nuestra tierra, nuestro altar - André Guiomar (70 min)
Aquesta pel·lícula és un testimoni de les darreres rutines quotidianes del barri do Aleixo, marcades per la tensió d’un destí obligat. Entre la caiguda de la primera i de la darrera torre, el procés de demolició del barri es va allargar anys. Forçats a acceptar la fi de la seva comunitat, els residents assisteixen, impotents, a la transformació lenta del seu passat.
Festivals i premis:
- 2020 - Bilbao International Festival of Documentary and Short Films
- 2020 - Doclisboa International Film Festival
- 2020 - Porto/Post/Doc Film & Media Festival - Prémio Companhia das Culturas para o Melhor Realizador Emergente en la competició internacional
- 2021 - Caminhos do Cinema Português, Coimbra - Prémio Queima das Fitas de Coimbra – Millor pel·lícula
19 hores. Pausa
19.15 hores. Projecció del curtmetratge: O Nosso Reino / Nuestro reino – Luís Costa (15 min)
En un poble on l’espai i el temps s’esgoten, un infant viu a la vora de la mort.
Festivals i premis destacats a partir de 2022:
- 10.2022 - Triste Para Sempre, Portugal
- 11.2022 - Short/age - Shortfilms For a New Age - Novembre, Portugal
- 10.2023 - Curt’Arruda - Festival de Cinema de Arruda dos Vinhos, Portugal
Mostres i altres exhibicions
- 10.2020 - Extensão Curtas Vila do Conde - Cinema Trindade
- 05.2021 - European Short Film Audience Award Tour
- 09.2021 - MOTELx - Extensões - NOS Cinemas
- 01.2022 - Clermont-Ferrand - European Audience Awards Program
- 02.2022 - MotelX - Lusófona
- 03.2022 - MotelX - Universidade da Beira Interior
- 04.2022 - Como se viu e como se vê - (A)mostra de cinema português
- 07.2022 - Há Filmes na Baixa! - Curtas Vila do Conde IFF
- 07.2022 - ShortCutz Ovar - Julho
- 01.2023 - Programa LER CINEMA - Paredes de Coura
- 05.2023 - Camões - Dia Mundial da Língua Portuguesa - Tbilisi
Debat i col·loqui final