Centenari del naixement de Pasolini
Organització
Ajuntament de Palma i Vicerectorat de Projecció Cultural i Universitat Oberta. Servei d'Activitats Culturals.
Programa
Teatre Municipal Catalina Valls. Passeig de Mallorca, 9. Palma. A les 19.30 hores
- 3 de maig de 2022. Comizi d’amore, 1964. Presentació: Montserrat Alcaraz, professor de Filosofia i col·laborador en nombrosos mitjans de la premsa forana.
- 10 de maig de 2022. Uccellacci e uccellini, 1966. Presentació: Xavier Jiménez González, historiador.
- 17 de maig de 2022. Saló o le 120 giornate di Sodoma, 1976. Presentació: Josep Carles Romaguera, professor de Filologia i crític de cinema.
Entrada gratuïta fins completar cabuda de la sala.
Informació i reserva d'entrades a https://palmacultura.koobin.cat/
Qualsevol motiu és bo per veure o tornar a veure l’obra de Pier Paolo Pasolini. L’Ajuntament de Palma i la Universitat de les Illes Balears pensam que celebrar el centenari del seu naixement és una ocasió perfecte per dedicar un cicle a aquest director italià. Hem triat tres pel·lícules ben diferents: la primera, Comizi d’amore (1964), és un documental que sorgí de les entrevistes que Pasolini i el productor Alfredo Bini feren quan cercaven actors per a Il vangelo secondo Matteo (1964), seguint els postulats neorealistes que reivindicaven el cinema sense actors professionals. Durant aquest treball de camp, Pasolini va posar en pràctica la seva obsessió: conèixer les opinions dels italians sobre la sexualitat, l’amor, les relacions i veure com la moral del seu país havia canviat els darrers anys. El filòsof Monserrat Alcaraz presentarà la pel·lícula.
L'historiador Xavier Jiménez González serà l’encarregat de presentar Uccellacci e uccellini (1966), film que representa un punt d’inflexió en la trajectòria de Pasolini. El director pretén que el públic reflexioni, de la mà del còmic Totò, sobre la crítica social amb to surrealista que planteja el film. Després d'Il vangelo secondo Matteo a la qual ens hem referit abans, Uccellacci e uccellini palesa una crisi personal, un estat de confusió que té a veure amb la crisi marxista que experimenta el director i poeta italià en aquests anys i que a la pel·lícula encarna l’insòlit personatge del corb.
Tancarà el cicle la darrera pel·lícula de Pasolini, la polèmica Salò o le 120 giornate di Sodoma (1976), presentada per Josep Carles Romaguera, professor i crític de cinema. Tot i que ha esdevingut famosa per escenes difícils de veure en pantalla gran, Saló constitueix un assaig sobre la societat italiana, que, segons Pasolini, derivava cap al somnambulisme totalitarista que havia caracteritzat el feixisme. Per Pasolini, el nou feixisme és el consumisme i els seus nous productes manufacturats, una generació de joves despolititzada, sense ideologia ni moral. Pasolini es morí poc després de l’estrena d’aquest film, que constitueix una critica al Neocapitalisme, el nou poder del segle XX.
Comizi d’amore
Sinopsi
Micròfon i càmera en mà, Pasolini va filmar aquest documental el 1963 amb la intenció de reflectir la mentalitat italiana respecte a la sexualitat i a les relacions amoroses. Per aquest motiu, va viatjar al sud i al nord, a les ciutats i al camp. Entre els entrevistats es troben el poeta i premi Nobel Ungaretti i el novel·lista Alberto Moravia.
Recomanació d’edat: apta per a tots els públics.
Presentació i col·loqui: Montserrat Alcaraz, llicenciat en Filosofia i postgraduat en Estudis Baleàrics per la Universitat de les Illes Balears. Col·laborador en nombrosos mitjans de la premsa forana, imparteix Filosofia a l'IES Damià Huguet i al mateix temps ha destacat per les seves aportacions a les Jornades d'Estudis Locals de Santanyí, Campos i Llucmajor amb treballs sobre literatura i història contemporània.
Uccellacci e uccellini
Sinopsi
Un home gran i el seu fill deambulen per camps i camins, on viuran insòlites trobades; entre d’altres, amb un corb que parla i també amb sant Francesc d’Assís, que els envia a predicar a falcons i coloms.
Salò o le 120 giornate di Sodoma
Sinopsi
En una mansió, quatre senyors es reuneixen amb quatre exprostitutes i amb un grup de joves d’ambdós sexes, partisans o fills de partisans, a qui han fet presoners. Ningú a la casa pot eludir les regles del joc establertes pels senyors; qualsevol transgressió es castiga amb la mort. A més, aquests gaudeixen de la facultat de disposar de la vida dels captius.
Recomanació d’edat: no apta per a menors de 18 anys.
Presentació i col·loqui: Josep Carles Romaguera, llicenciat en Filologia Hispànica, és professor de secundària a Palma. Crític de cinema amb publicacions a la desapareguda revista Temps Moderns —editada pel Centre de Cultura Sa Nostra—, L'Espira —suplement cultural del Diari de Balears—, Última Hora o a la publicació digital FronteraD. Va ser col·laborador del programa Taula de cinema, d’IB3 Televisió, i ara té una secció setmanal al programa de ràdio La gran vida, d’IB3 Ràdio.