Cinema d'autor 2023-24

 


 

 

 


 

Activitat de franc

El cicle tendrà lloc d'octubre de 2023 a maig de 2024 a les 19 hores. Estudi General Lul·lià. Carrer de Sant Roc, 4. Palma.

Reservau entrada a <sac@uib.cat> fins a les 12 hores del dia de la projecció o anau directament a l'Estudi General.

Enguany fa desset anys que compartim amb vosaltres Cinema d’Autor, un cicle on els directors, actors, guionistes, i altres professionals presenten la pel·lícula que projectam i parlen de la seva tasca creativa i altres detalls que resulten molt interessants per als espectadors: com afrontar dificultats econòmiques i tècniques; vivències personals, anècdotes i elements de l'obra, que ens permeten veure-la d'un punt de vista nou i detectar-hi detalls subtils. També parlam d'altres qüestions que el cinema planteja, com ara l'estat actual del setè art, les tendències que en marquen l'evolució, el cinema europeu, el marginal, d'assaig, documental, etc. La bona acollida que ha tingut Cinema d'Autor al llarg dels anys ens anima per seguir programant aquesta activitat amb més ganes encara. Us hi esperam!

 Programació

26 d'octubre
Rosa Vergés, 1990
Durada: 92'
País: Espanya

Boom Boom

Sinopsi

Sofia -dentista- i Tristán -propietari d'una sabateria- són dos desconeguts que viuen en un mateix edifici. Comparteixen una biografia sentimental atzarosa, ja que ambdós han patit un desengany amorós i han jurat no tornar-se a enamorar. Però un amic de Sofia, Àngel, s'instal·la al pis de Tristán i un dia la convida a la cocteleria on treballa. Allà es produeix l'encontre entre els dos protagonistes que, després de beure un «Bloody Mary», oblidaran totes les promeses i cauran víctimes del còctel, que actuarà com un filtre amorós (Filmaffinity)

Presenta la pel·lícula: Rosa Vergés

 

30 de novembre
Agustí Villaronga
Durada: 56'
País: Espanya

Miquel Bauçà: poeta invisible, 2005

Sinopsi

 

Documental poètic sobre la vida i l'obra del poeta Miquel Bauçà (Felanitx 1940 - Barcelona 2004), que abasta la infància, l'adolescència, la plenitud i la maduresa del poeta i tota la seva obra més important, tot plegat a través d'un personatge (Pep Tosar), que fa de fil conductor.

Presenta la pel·lícula: Pep Tosar, actor

 

 

15 de desembre     Eyal Sivan, 2010
Durada: 89'
País:  Bèlgica 

Jaffa, the Orange's Clockwork

Sinopsi

Presenta la pel·lícula: Eyal Sivan

Sinopsi

No és que Eyal Sivan s'hagi convertit en un pintor impressionista tardà obsessionat amb les taronges, sinó que les seves taronges són les de Jaffa. Aquest fet resulta un punt de partida extraordinari per parlar de la relació entre israelians i palestins. 

Un cop més, Sivan demostra el seu mestratge, no només a l'hora de treballar amb els materials del passat —com en The Specialist i Pour l'amour du peuple—, sinó per discutir-lo, anant i venint per la història, des de la fundació de l'Estat d'Israel fins avui. 

Ho fa a través de plans discursius i estètics múltiples i amb una insòlita gamma de símbols mitològics i tecnològics. Així, és difícil mesurar l'abast artístic i polític de Jaffa, the Orange's Clockwork, ja que funciona en diversos nivells, ja sigui com una genealogia de la imatge i la representació —a través de pintures, pel·lícules casolanes, propagandes, testimoniatges— o com una crònica de la contemporaneïtat. Més que una pel·lícula, és una experiència indefugible. (extret de Bafici.gov.ar) (FILMAFFINITY)

 

 

25 de gener

Georgia Oakley, 2022
Durada: 97'
País:  Regne Unit

Blue Jean

Sinopsi

Newcastle (Anglaterra), 1988. Jean, una professora d'educació física, homosexual i molt reservada, veu com l'arribada d'una nova alumna capgira la seva vida. 

La jove, Lois, es fa un lloc en el cercle íntim de la docent i el vincle entre ambdues és cada dia més estret. L'amenaça que el secret de Jean es faci públic abasta tots els àmbits de la seva vida (Filmaffinity).

Presenta la pel·lícula: Georgia Oakley

 

22 de febrer
Jordi Esteva
Durada: 67'               País: Espanya

 

Retorno al país de las almas

El retorno al país de las almas, rodat a Costa d'Ivori i basat en el llibre Viaje al país de las almas, és un apropament al món de l'animisme africà, amb el qual documenta els rituals iniciàtics i els fenòmens de possessió.


 

21 de març
José Luis Guerín
País: Espanya

Tres duelos

- Recuerdos de una mañana (Memories of a Morning) 2011, 47'
- Carta núm. 3. Correspondencias con Jonas Mekas, 2011, 9'
- For Heddy,
Holanda, 2020, 5’
Presenta: José Luis Guerín

 

25 d'abril de 2024
Ventura Pons
País: Espanya

El vicari d'Olot

Sinopsi

Un dels grans èxits del cinema català, una pel·lícula fresca, descarada i molt divertida sobre el dret a la diferència sexual.

En un petit poble de Catalunya aprofiten la visita d’una autoritat eclesiàstica, en període de vacances, per organitzar unes jornades sobre religió i sexe. Aquest fet provoca que el poble es divideixi en dos bàndols, els que estan a favor i els que estan en contra del «congrés», fins que, finalment, després de negociar s’arriba al consens, a partir de diverses situacions de caire còmic i satíric. (FILMAFFINITY)

Presenta: Enric Majó, actor


 

30 de maig
pendent
País:

Pendent


 

Activitats reconegudes per al passaport cultural de la UIB

 

Edició anterior