DONES DEL BRONX. Aïda Miró

 UIB Del 6 al 23 d'octubre 2023                                En el marc de Cinefòrum Eivissa

Lloc: Seu d’Eivissa i Formentera, antic edifici de la Comandància, carrer del Calvari, 1 Eivissa.

«L'exposició Dones del Bronx és una sèrie de dotze retrats de dones, acompanyats d'entrevistes en vídeo a cadascuna d'elles. És un tribut a la dona i a la diversitat del barri novaiorquès del Bronx, on fa vuit anys que residesc.

Aquest projecte va ser creat gràcies a una beca del Bronx Council of the Arts i la col·laboració de BXArts Factory. A més, compta amb l'ajuda de mobilitat del Institut d'Estudis Baleàrics.

Els retrats estan pintats a l'oli sobre llenços de diferents formats (rodons, ovalats, rectangulars), tots units per un fons color vermell. El vermell simbolitza sang, passió, amor, poder, força i passió.

Les entrevistes es van fer a Nova York i podien veure's en línia. Els retrats els vaig pintar posteriorment, a Eivissa, a partir de fotografies que els vaig fer el dia de les entrevistes. L'exposició ha estat exposada recentment a la galeria de BXArts Factory, al Bronx, durant tot el mes de març d'aquest any, i a Eivissa, a Ebusus Societat Cultural, al juliol.

Amb aquesta exposició pretenc donar visibilitat a les dones i al Bronx, des de la mirada i la perspectiva de les dones que hi viuen. És un barri amb un gran estigma, i consider que la diversitat l'enriqueix enormement. Algunes de les protagonistes hi han nascut i unes altres, com jo, hi hem arribat des de fora, però ara també en som part. Les entrevistes en vídeo són una manera de conèixer més les dones retratades, com si poguessin sortir del quadre i contar-te la seva història durant dotze minuts. Ens  parlen de la seva història personal, del que els agrada del Bronx, què significa, per a elles, la diversitat,com és la seva relació amb l'art i amb el lloc.

Les dones retratades són Lorine Padilla, Olga Correa, Laura Álvarez, Yolanda Rodríguez, Mónica Martínez, Gloria Zapata, Bella, Lola Jane, Kefeera i Margie Díaz.

Al costat de cada retrat hi haurà un codi QR que et porta a l'entrevista de vídeo de la dona retratada».

AÏDA MIRÓ

Aïda Miró és una artista eivissenca que viu entre Eivissa i Nova York.

La seva pràctica abasta la pintura mural de gran format, la pintura tradicional a l'oli, pintura en viu i la performance. La seva obra reivindica la importància de la dona en la societat.

Aïda és Doctora cum laude en Educació Artística per la UAM. Llicenciada en Belles arts per la Facultad San Carlos de la UPV. Té un Màster en pintura de la Nova YorkAcademy of Art de Nova York.

www.aidamiro.com

www.instagram.com/aidamiro