TROBADES A LA UIB Activisme, Cures i Salut Global


2a edició

 

Lloc
Edifici Beatriu de Pinós, aula 01 
Places
30.

Obert a tota la comunitat universitària

Intentarem prioritzar activistes i estudiants de la UIB, i les persones que mostrin interès a participar en més trobades. Només si queden places vacants en el primer termini de matrícula, obriríem les Jornades al públic en general.   
Dates
Dies 26 i 28 d’octubre, i 2,4, 9 i 11 de novembre de 2021. De les 17.30 a les 20.30 h(3 h), amb un descans de 20 min
Durada
25 hores (18 hores presencials i 7 no presencials)
Nombre ECTS
1
Preu
Activitat gratuïta

 Matrícula

 

 Per què fem unes segones trobades d'Activisme, Cures i Salut Global?

La revolució de les cures, a banda de ser l’únic camí possible, és el més dinàmic (funky), necessari i engrescador.

Com es construeix la nostra salut?, i la dels col•lectius?, i la del nostre ecosistema? Quina relació s'estableix entre els activismes, la seva -i la nostra- salut i la salut del món? 

Des de la infantesa, la majoria de persones no aprenem gaire bé com es construeix la salut pròpia. Tampoc no hem après quines són les seves dimensions ni hem estudiat, per exemple, el poder que té sobre la nostra salut la comunitat -d’amics, de l’equip, de veïns- com a xarxa afectiva. Poques vegades hem parlat a l’escola de com ens pot afectar l’ecologia propera o les ferides d’un territori. 

A més, moltes persones no tenim integrat com la salut depèn d’elements que van més enllà de la genètica i dels estils de vida: hi ha qüestions històriques, polítiques i socials, sovint invisibilitzades, que determinen en gran manera l'experiència d'habitar al nostre planeta..

Aquesta qüestió s’ha posat en envidència de manera molt crua davant les desigualtats generades per la situació pandèmica dels mesos passats: els rols de poder globals que imposen el capitalisme, el patriarcat i el colonialisme són dimensions que afecten de manera diferent unes persones i unes altres, així com la crisi climàtica, els conflictes i la desigualtat de gènere. 

En definitiva, i com ja sabeu, configuram un món on el nostre codi postal diu més de la nostra salut que el codi genètic o els hàbits de vida, i això és una realitat injusta i evitable.

Acostar-nos a les dinàmiques complexes del món globalitzat i a la manera com modelen la nostra salut i els sistemes de cures, és la primera passa. Comprendre aquest punt és indispensable per adonar-nos de la vulnerabilitat pròpia i aliena, i ser conscients vertaderament de les bretxes i les desigualtats al món.

Només així, entenent la centralitat dels activismes en la transformació ecosocial i el paper ineludible des de les cures col·lectives, podrem adquirir eines de transformació col·lectiva eficients i saludables per caminar envers la justícia global.

Avui, més que mai i menys que demà, hem de menester més mans i caps, i molts més cors.    

Atuk Iturregui
Coordinador tècnic de Medicusmundi Mediterrània a les Illes Balears
 

Itinerari formatiu

Així com férem a la primera edició, concebem l’itinerari formatiu en 6 tallers. A la primera part (del T1 al T4), tractarem dimensions de la salut que gairebé mai no trobam als espais d’educació formal: les pròpies d’allò que nosaltres anomenam l’enfocament biopsicosocial de la salut. 

A la segona (T5 i T6), ens introduirem de manera pràctica en tècniques i paradigmes que ens ajudaran a construir activismes envers la justícia social.  

T1: Ecofeminismes per a la salut individual i col·lectiva

Dimarts 26 d’octubre

La salut comença per mirar-nos a nosaltres mateixes. La visió ecofeminista és una oportunitat per canviar de paradigma, en el qual les autocures i les cures col·lectives han de ser el nou marc referencial. Aquesta visió ens interpel·la a sentir els privilegis i a la manera com ens afecten, personalment i emocionalment, realitats com el patriarcat o la distribució del poder global. També ens convida a deixar enrere visions antropocèntriques del progrés per situar la vida al centre.

La salut comença per nosaltres mateixes: aquí aprendrem a mirar-nos d’una altra manera, més suau i connectada. // Elena Delarubia i Inma Ortiz

T2: El poder de cuidar la vida: narratives que canvien mons 

Dijous, 28 d'octubre

La salut rau, també, en les nostres relacions. Tant en el nostre diàleg intern com en el de relació. Necessitam tenir en compte les nostres creences, l'ombra i el pes del nostre inconscient i del col·lectiu. Els nostres relats encarnen vincles, per tant, poden ser un camí per atendre els desequilibris del nostre ésser, de la nostra salut. Ser activistes des d'una narrativa en acció il·lusionant és més saludable que replicar dinàmiques sense ànima i alienes a la bellesa humana.

Aprendrem a situar-nos més a prop del nostre propòsit vital i veure com ens acompanya en les transformacions que hem d'emprendre per canviar el món. // Martha Zein

T3: El concepte de cos-territori i el seu paper en l’activisme

Dimarts, 2 de novembre

La salut del territori és el reflex de la salut dels pobles. En un temps en què el capitalisme global ha penetrat en tots els ecosistemes, necessitam superar els receptes antropocèntrics de desenvolupament. Mirar el decreixement amb honestedat. D'una banda, necessitam recuperar la memòria biocultural del nostre territori per afrontar la deriva del capital. D’una altra, necessitam generar espais d'intercanvi sans i segurs on poder trobar les estratègies de transformació col·lectiva millors i més útils, arrelades a la terra i a la mar que ens acull.

Aprendrem a mirar amb amor i rigor la salut del nostre territori i a entendre per què són necessaris imaginaris ecosocials nous en el món de l’activisme. // Margalida Ramis

T4: La construcció social de la nostra salut

Dijous, 4 de novembre

La supremacia sostinguda de l'enfocament genètic i biològic en l'anàlisi sobre la nostra salut i la dels pobles no és casualitat. Hi ha determinants històrics, polítics i socials de la salut que són centrals a l'hora de comprendre els sistemes de cures nacionals i globals. La transformació ecosocial que hem d'emprendre implica comprendre com es perpetuen els «sistemes de descurança» i com podem construir-ne d'altres de més integrals, saludables i restauratius.

Aprendrem a mirar com es construeix la nostra salut, entesa com a manera de viure, per conèixer quines són les dimensions concretes a través de les quals es vulnera el dret a la salut global. // Laura Capitán

T5: Introducció a sociocràcia i a la facilitació de grups

Dimarts, 9 de novembre

Els processos comunitaris i els projectes activistes sovint estan travessats per elements disruptors, com la competència, les dinàmiques de reconeixement social, els ritmes ràpids, la polarització o els conflictes. L'art de construir en col·lectiu de manera saludable implica entendre com ens orientam en un grup i conèixer quina és la nostra realitat més social, honrar les nostres diferències, integrar-les i navegar-hi a favor nostre. Ens decantam per la revolució des de les formes de relació.

En aquest taller aprendrem a percebre que una altra manera de fer col·lectivament és necessària per tirar endavant qualsevol propòsit que ens plantegem com a grup. // Lara Cifre

T6: No-violència i acció directa. Activismes davant el col·lapse

Dijous, 11 de novembre

Els moviments socials són el sistema immune del nostre món. A més de fer complir els grans acords socials, són els guardians i constructors de les narratives i estructures que defensen i sostenen la vida, i que garanteixen, també, la salut de les comunitats. Cal honrar la feina feta, conèixer l’existent i, des d’aquí, repensar el nostre paper com a activistes en el context de justícia global.

Aprendrem algunes eines de denúncia pacífica de les injustícies i debatrem al voltant del nostre punt de partida privilegiat sabent que el futur només es pot canviar en el nostre present. // Marina Pérez i Atuk Iturregui 

Cures i seguretat. Les facilitadores intentarem crear un espai amable, segur, en el qual tothom se senti còmode, des de la persona que té més ganes de participar-hi fins a la que vol ser-hi com a oient. Mirarem de compartir els coneixements amb vosaltres a través de metodologies participatives i pròximes, intentant fugir de l'ús de pantalles.

Matrícula oberta i sense cost 

Per assistir a cada taller, us recomanam que dugueu aigua, bolígraf i quadern. Enguany tindrem berenar per a totes durant el descans.

 Organització

Medicusmundi Mediterrània i la UIB: un projecte il·lusionant i transformador

Medicusmundi Mediterrània (MMmed) és una ONGD dedicada a defensar el dret a la salut arreu del món i amb més de 50 anys de feina. Actualment, duu a terme projectes de cooperació internacional a Bolívia, l'Equador, Moçambic, Burkina Faso, Bòsnia i als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf. Tots tenen la missió de reforçar els sistemes públics de salut sobre la base de l'atenció primària, la seguretat alimentària, l’accés als medicaments, i la garantia d'una vida lliure de violència contra les dones. Així mateix, promou projectes d'aprenentatge i servei, programes i campanyes d'educació per a la transformació social (EpTS) en el territori de les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià.

Els darrers anys, l'organització ha optat per reforçar la col·laboració amb les universitats com a eix fonamental. En aquesta passa, pretén deixar enrere les clàssiques col·laboracions puntuals i passar a emprendre canvis estructurals en els espais d'educació formal, envers la transformació a mitjà i llarg termini.

Així, amb la promoció de l’activisme d’una mà i la incidència curricular de l’altra, estam decidides a construir espais a la UIB en els quals es desenvolupi una ciutadania global crítica, políticament activa i socialment compromesa amb un desenvolupament humà just i equitatiu. Més que mai, els activismes de la comunitat universitària han d'aportar la capacitat per imaginar altres mons possibles.

Aquestes segones jornades es plantegen com a una continuació d’aquest camí de col·laboracions. Aprendrem a observar els nostres privilegis; a entendre la manera com les dimensions relacionals i territorials afecten la nostra salut, i com la salut es construeix des del punt de vista social i global. També veurem com podem sembrar una llavor per emprendre un projecte d’activisme o impulsar-lo des de les cures per capgirar les realitats que consideram que són injustes.

Hi col·laboren:

  • El Servei d’Activitats Culturals i l’Oficina de Cooperació de la UIB
  • ONGD
  • People’s Health Movement
  • Metges del Mon
  • Martha Zein
  • Ecotransformers
  • Col·lectiu Salut Drets i Acció