Narratives de la mar: una perspectiva interdisciplinària
Dates i horaris: Del 15 al 19 de juliol de 2024 de 10 a 13.30 hores. El dimarts 16, a les 18 hores
Lloc: Edifici Sa Riera (sala d’actes), cinema Rívoli i Museu Marítim de Sóller.
Durada: 15 hores presencials i 10 de treball de l’alumnat (lectures, visualitzacions prèvies i redacció del dossier per a l’avaluació)
ECTS: 1 crèdit aprovat per la comissió acadèmica el 4/6/2024.
Places: 30 persones
Destinataris: El curs està orientat a estudiants tant de grau com de postgrau, com també del públic en general que estigui interessat en el tema. El grau del qual es provingui és indiferent. L’estudiant ha de tenir coneixements d’anglès com per ser capaç de llegir alguns articles acadèmics.
Matrícula
De franc
Introducció
El curs s’emmarca dins de la perspectiva d’estudi que ha sorgit recentment anomenada «estudis oceànics»; particularment, les «humanitats blaves». Proposada per geògrafs i crítics literaris i culturals com Philip E. Steinberg, Hester Bloom, Elizabeth DeLoughrey, Serenella Iovino o Serpil Opperman, aquests estudis volen comprendre la mar i el que hi succeeix des d’una perspectiva que va des d’entendre la matèria i les dinàmiques de la mar, diferents de les de la terra, fins a les relacions de l’ésser humà amb la mar i els impactes que tenen.
El curs permetrà a l’estudiant conèixer els estudis oceànics des d’una perspectiva interdisciplinària i oferirà eines d’anàlisi dels discursos sobre la mar que configuren la nostra manera de pensar-la i d’interactuar-hi, quelcom essencial a l’hora de construir un esperit crític que ens permeti actuar de manera més responsable en l’àmbit social i ecosistèmic en una mar que es troba en un equilibri molt fràgil.
Objectius
- Aproximar-nos a la manera com entenem la mar i com l’explicam des de diversos punts de vista.
- Introduir el marc teòric dels estudis oceànics en les aportacions i els conceptes diversos.
- Tractar, des de la literatura, les narratives de la mar que parteixen des d’un punt de vista de la matèria de l’aigua i les seves dinàmiques fluides com a manera de llegir, i les narratives més polítiques del desenvolupament urbà i capitalista a la costa marítima.
- Tractar, des dels estudis fílmics, el cinema i la relació amb la mar des d’un punt de vista mediambiental en una discussió a classe i amb la projecció d’un documental acompanyada d’una taula rodona amb especialistes de cinema.
- Abordar la mar des d’una perspectiva antropològica amb una sessió sobre pesca i gènere i una altra sobre patrimoni marítim i museïtzació en una excursió a Port de Sóller.
Programa
Dilluns 15 de juliol de 10 a 13.30 hores. Edifici Sa Riera
Estudis oceànics. Prof.: Marta Puxan Oliva
Lectura prèvia:
- Steinberg, Philip E. «Of Other Seas: Metaphors and Materialities in Maritime Regions». Atlantic Studies 10, núm. 2, 2013, p. 156–69.
- DeLoughrey, Elizabeth. «Submarine Futures of the Anthropocene». Comparative Literature, vol. 69, núm. 1, 2017, p. 32–44.
Dimarts 16 de juliol de 18 a 20.30 hores. Sessió oberta. Cinema Rívoli
A les 18 hores al cinema Rívoli (carrer d’Antoni Marquès, 25. Palma).
Projecció del documental Mar de lobos (2023). Dir.: Matías Ameglio.
Taula rodona amb el productor, Santiago Pochintesta (Producciones Salado), Ignacio Martínez Armas (OCN, UIB) i Pablo Rodríguez Ros (Fundació Marilles).
Dimecres 17 de juliol, de 10 a 13.30 hores. Edifici Sa Riera
La matèria de l'aigua. Prof.: Laia Ventayol Garcia
Lectura prèvia:
- Neimanis, Astrida. «Hydrofeminism: Or, On Becoming a Body of Water», a Undutiful Daughters: Mobilizing Future Concepts, Bodies and Subjectivities in Feminist Thought and Practice, eds. Henriette Gunkel, Chrysanthi Nigianni and Fanny Söderbäck. New York: Palgrave Macmillan, 2012.
Visualització prèvia (opcional):
- Xerrada d’Astrida Neimanis: «How to think (as) a body of water: Acces! Amplify! Describe!» (2022), Dortmunder Kunstverein.
Narratives crítiques de l’explotació de la costa. Prof.: Aina Vidal Pérez
Lectures prèvies:
- Chirbes, Rafael. «Desde el estado de benestar». Mediterráneos. Barcelona: Anagrama, 2018, p. 135-145.
- Moore, Jason W. «The Capitalocene, part I: on the nature and origins of our ecological crisis», The Journal of Peasant Studies 44, núm. 3 (2017): 594-597.
Dijous 18 de juliol, de 10 a 13.30 hores. Edifici Sa Riera
Cinema i mar. Prof.: Ignacio Martínez Armas
Visualitzacions prèvies de curtmetratges:
- Arbugaev, Maxim & Arbugaeva, Evgenia [dir.]. (2022). Haulout. Albireo Films. https://youtu.be/8mKBZ9dy5fQ (25’)
- Bendali, Linda [dir.]. (2022). La cara sucia del salmón en Europa. Arte.tv. https://www.arte.tv/en/videos/113682-002-A/data-sources (17’)
- Cambra, Mónica [dir.]. (2019). Mareas ocultas. Universitat Pompeu Fabra. https://www.filmin.es/corto/mareas-ocultas (10’)
Narratives de la pesca des de la perspectiva de gènere. Prof.: Ariana Domínguez García
Lectures prèvies:
- Ransley, J. (2005). «Boats are for boys: Queering maritime archaeology», World Archaeology, vol. 37, núm. 4, p. 621-629.
- Gustavsson, M. (2020). «Women’s changing productive practices, gender relations and identities in fishing through a critical feminisation perspective», Journal of Rural Studies 78, p. 36-46.
Divendres 19 de juliol, de 9 a 13.30 hores. Port de Sóller
Patrimoni i museus marítims (classe-sortida). Prof.: Daniel Albero Santacreu
Discussió-classe i excursió al Port de Sóller.
Professorat
- Marta Puxan Oliva, investigadora distingida (Departament de Filologia Catalana i Lingüística General).
- Daniel Albero Santacreu, professor titular (Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts).
- Laia Ventayol Garcia, doctoranda ERC (Departament de Filologia Catalana i Lingüística general, contractada pel projecte ERC OCN).
- Ignacio Martínez Armas, doctorand ERC (Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, contractat pel projecte ERC OCN).
- Ariana Domínguez García, doctoranda FI (Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts).
- Aina Vidal Pérez, investigadora postdoctoral UIB (Departament de Filologia Catalana i Lingüística General).
- Santiago Pochintesta, productor de Salado TV, de la pel·lícula Mar de lobos.
- Pablo Rodríguez Ros, Fundació Marilles.
Coordinació
Dra. Marta Puxan Oliva, IP del projecte ERC Ocean Crime Narratives - Narratives de la criminalitat mediambiental a la mar: Un estudi polièdric del discurs hegemònic sobre el delicte i el dany mediambiental a la mar (des de l’any 1982 fins al present) - OCN, Horizon Europe, Comissió Europea, 2022-2027. GA 101043711
Metodologia
El curs combina la discussió a classe amb la classe magistral. Cada sessió es compon de dues parts d’una hora i mitja cadascuna, en què es desenvoluparan dos temes. Per a cadascuna de les sessions hi ha assignades lectures o visualitzacions que els estudiants han de fer prèviament. Això és essencial perquè les classes contenen una part de discussió important en la qual no es pot participar sense haver fet aquesta lectura prèvia. Per tal que els estudiants disposin del temps de lectura i visualització necessari, el dossier amb el material del curs estarà disponible al servei de reprografia de la Universitat dues setmanes abans de l’inici del curs. La sessió de la projecció de cinema no té lectures o visualitzacions prèvies i es farà en horari d’horabaixa al cinema Rívoli, a Palma. Finalment, la darrera sessió serà una excursió al Port de Sóller on es visitarà el museu i l’entorn pesquer.
L'estudiant es compromet a assistir a classe, fer les lectures prèvies, participar en la discussió i assistir a les dues activitats (la projecció de cinema en un horari alternatiu a l’habitual).
A l’inici del curs es lliurarà el cronograma i una bibliografia bàsica. Per fer el curs s’emprarà la plataforma d’Aula Digital.
Avaluació
Els estudiants seran avaluats segons la rúbrica següent:
1. 70%: elaboració d’un dossier de respostes a les sessions i les lectures i visualitzacions discutides. Les entrades han de ser de dues pàgines a doble espai i han de respondre críticament les idees que s’han plantejat a les lectures i a la sessió corresponent.
2. 30%: assistència, participació i realització de les lectures i visualitzacions prèvies.
Llengua vehicular
Català i castellà (diverses lectures en anglès)
Més informació
sac@uib.cat
971 17 23 25 / 25 96 04