El somni d'Esculapi

Malaltia i somni a l’antiguitat

COMPLET

 El divendres 20 d’abril de 2018 a les 20 hores a la sala d’actes de l’edifici Sa Riera.

Com es combatia la malaltia al món antic? Quins recursos tenien els homes per tractar els seus mals en una època encara precientífica? Coexistien tres sistemes: la medicina màgica, basada en supersticions i conjurs; la primera medicina empírica, basada en l'experiència; i la medicina sacra, que consistia a encomanar-se a un déu. Aquest déu era preferentment Asclepios, al qual els romans anomenaren Esculapi. El déu de la curació.

Esculapi és un personatge sorprenentment poc conegut a Occident. És una figura que té poc a veure amb els altres déus olímpics. És una divinitat compassiva, que d'alguna manera sintonitza amb la imatge de Crist. A més, una part dels seus tractaments es feien mitjançant els somnis, la qual cosa el col·loca com un precedent de la psicoanàlisi. Els Asclepions o centres de curació eren alguna cosa més que balnearis i hospitals. Exercien com a grans temples de cultura i tenien teatre i biblioteca.

Aquest és el punt de partida d'El somni d'Esculapi.

L'OBRA

Es tracta d'un microformat que evoca la vivència d'un tractament terapèutic al santuari

d'Esculapi. Per aconseguir-ho, utilitza el testimoni d'un retòric del segle II, Eli Arístides, que va contar la seva experiència al llibre Discursos sagrats.

El somni d'Esculapi té una part d'història, una altra de somni, una mica d'humor i alguna cosa de poesia. En gran part, el que fa és reconstruir la figura d'Esculapi. El déu d'aquells que sofreixen, d'aquells que esperen alleujament, dels desconsolats.

Xavi Núñez interpreta Eli Arístides i dóna veu a les seves pors, les seves esperances, el seu afecte cap al déu. Mariona Forteza interpreta les cançons dedicades a Esculapi, tot evocant la música que es cantava als santuaris, envoltades d'ofrenes i perfums. Carlos Garrido ofereix les explicacions bàsiques per entendre la psicologia dels tractaments asclepians.

ESQUEMA

  • Presentació d'Eli Arístides. Arriba malalt al santuari.
  • Entrada al santuari. La vida a dins.
  • Els ritus i purificacions de preparació.
  • La revelació. Esculapi apareix en el somni incubat.
  • La teràpia. Esculapi dicta el tractament mitjançant símbols i somnis.
  • La curació. Eli Arístides, devot d'Esculapi.
  • Eli Arístides deixa el santuari. Però el fet de saber que no tornarà a comunicar-se amb el déu li causa una gran tristesa.

DURACIÓ: 50 minuts.

FITXA TÈCNICA

Actor: Xavi Núñez.

Música: Mariona Forteza.

Conductor: Carlos Garrido.

Il·luminació: Adrià Ferrà.

TRAILER

Aforament limitat.