Escoltar

Escriptura dramàtica i la seva aplicació interpretativa

-curs anul·lat-

Professora

Catalina Inès Florit (Barcelona, 1987). És una actriu i dramaturga formada a l’Institut del Teatre de Barcelona. Va completar la seva formació a Berlín, amb la companyia de teatre de carrer Theatre Fragile i la companyia de teatre i arquitectura No Fourth Wall. Des d’aleshores, viu entre Barcelona i Mallorca, on ha treballat com a actriu amb directors com Andrés Lima, Paco Azorín, Marc Rossich, Carlota Subirós, Oriol Broggi, Aitana Galán, Nies Jaume, Pep Tosar, Rafel Duran, Jordi Oriol, Pau Carrió, Jaime Pujol o Toni Gomila.

Actualment, interpreta un personatge a la sèrie Amor de cans d'IB3 TV.

La seva recerca passa per les noves formes de dramatúrgia, i per això va crear, juntament amb Jaume Madaula, la seva pròpia companyia, Aflel Teatre. És dramaturga de les peces Monstres (premi Tea Toledo), Bar Nebraska, Dones de palla i Homenatge, les tres darreres publicades, així com del projecte d’art urbà Herois anònims. És directora de Dones de palla i Homenatge, aquesta segona, guardonada amb el Premi Píndoles. És coordinadora d’Al cel mos vegem tots plegats, un cicle al Círcol Maldà de Barcelona basat en la reformulació de les rondalles mallorquines, des de fa quatre anys. El 2017 va ser finalista del Tercer Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears. Ha estat la dramaturga escollida pel projecte Ficcions del Teatre Principal, amb l'obra Matrioshka.

Compagina la seva carrera d’actriu amb la docència teatral.

Dates i horaris

De l'1 al 18 de juliol de 2019; de dilluns a dijous de les 18 a les 21 hores.

Durada

40 hores (36 hores presencials i 4 hores de treball individual de l'alumne).

Lloc

Espai El Tub (IES Joan Alcover, Palma).

Destinataris

En aquest taller combinam la dramatúrgia i la interpretació, i cream un espai en el qual els participants han de llençar-se a provar d'escriure teatre, i veure com ho poden fer per representar-lo.

Realitzam, així, un procés d'expressió teatral complet, que ens converteix en creadors i ens engresca a descobrir les nostres capacitats per «dir» en escena, ja sigui a través del text i/o de la veu i el cos.

Objectius

1. Generar un espai de treball col·lectiu teòric i pràctic que promogui l'escriptura teatral des de l'imaginari i l'univers singular de cada alumne.

2. Dotar d'eines clau per a l'escriptura dramàtica, a través de l'anàlisi de peces, dispositius teatrals, temàtiques, i sobretot orientació i suport al vessant creatiu de cadascú.

3. Estimular les capacitats d'expressió i el llenguatge propi de cadascú, a través del risc, la llibertat de dir i la cerca de materials que se'ns adhereixin, ens moguin i impulsin de manera individual i única, tant en l’escriptura com en la interpretació.

4. Desenvolupar amb el material una petita recopilació que respongui a les necessitats generades durant el curs.

Metodologia

Treballarem a partir dels conceptes d'escriptura i d'improvisació combinant-los.

Això implica que escriurem textos basats en el treball fet amb ítems d'improvisació interpretativa, i que crearem posades en escena a partir de pautes dramatúrgiques prèvies.

Donarem especial importància a la capacitat de cadascú d'aconseguir expressar un llenguatge propi, sempre mitjançat exercicis que ajudin a desenvolupar l'imaginari, i regles de joc que l’acotin i el facilitin. Dotarem els participants d'una base tèorica fonamentada especialment en la mostra de referents, ja siguin companyies, estils d'escriptura i un ventall de propostes dramatúrgiques.

Debatrem i analitzarem tots els exercicis que els companys hagin fet a classe. Consideram que aquesta és una part bàsica per assimilar bé la feina: la capacitat analítica.

Treballarem la confluència d’estils i veus, la capacitat d'escolta i adaptació, en una posada en escena conjunta a l'aula. Valorarem la resposta generada una vegada que hàgim fet la mostra grupal a classe.

Avaluació

Compromís de ser puntual i assistir com a mínim al 80 per cent del total d'hores del curs.

Per a l’avaluació tindrem en compte: la capacitat d'escolta, dedicació i, sobretot, respecte envers el grup; la voluntat en la feina, pel que fa al compromís, la permeabilitat i la capacitat de deixar-se endur per les propostes; la capacitat creativa i de proposta pròpia; la capacitat analítica envers la feina pròpia i la dels companys.

Els inscrits hauran de fer un treball individual que consistirà en exercicis d'escriptura que hauran de fer a casa, que comentarem i reprendran a les classes.

Places: màxim de 18.

Certificats

Crèdits ECTS de la UIB: en tramitació

Hores de formació permanent del professorat: en tramitació

Per obtenir el certificat és imprescindible:

• Haver assistit a un mínim del 80 per cent del total d'hores del curs

• Estar al corrent del pagament del curs

• Per als interessats a obtenir el reconeixement de les hores de formació permanent del professorat, l’Ordre vigent (BOIB núm. 54, de 6 de maig de 2017) regula que cal que presentin una activitat de transferència i aplicabilitat a l’aula per poder obtenir-lo.

Preus

 • 75 euros:
  • Alumnes de la UIB (inclosos els de títols propis), PDI i PAS, personal d’investigació dels instituts de recerca adscrits a la Universitat i Alumni UIB.
  • Estudiants matriculats en titulacions oficials universitàries en altres universitats, estudiants de secundària i FP: han de presentar una còpia de la matrícula de l'any en curs.
  • Els estudiants matriculats en universitats estrangeres han d'enviar la documentació (en català, castellà o anglès) per verificar que estan matriculats.
  • Desocupats de l’Estat espanyol: han de presentar el certificat de la condició de desocupat un mes abans que comenci la matrícula del curs.
  • ubilats: han de presentar una còpia del certificat o resolució de l’INSS de la condició de jubilats, o una còpia de la pàgina de la llibreta on consti el darrer pagament de l’INSS.
 •  Altres: 125 euros.

Informació, inscripcions i matrícula

Les inscripcions es faran als serveis administratius de l’edifici Sa Riera de la Universitat de les Illes Balears, o bé en línia.

Personalment, a:

Edifici Sa Riera

C/ de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma

Telèfon: (34) 971 17 24 10

E-mail: cursos@uib.es 

curs anul·lat