Escoltar

La veu, la música i la paraula: jocs i creacions didàctiques

 Professora

Mariona Sagarra i Trias (Barcelona), és cantant i compositora. La veu, la creació, el piano i la poesia són la base del seu treball.

Adquireix una sòlida carrera de música clàssica, que li permet dur a terme la seva trajectòria artística cap a la investigació de les noves possibilitats expressives de la veu, ja sigui amb elements electroacústics, multiefectes o simplement polifonies vocals i cançó.

Té cinc discs al mercat. Ha estat convidada a molts de teatres nacionals i internacionals, entre els quals destaca especialment el Carnegie Hall de Nova York.

Titulada superior en Música i Història de l’Art, va realitzar la carrera de cant amb María del Carmen Bustamante al Conservatori del Liceu. Al llarg de tres anys va perfeccionar els seus estudis al Sweelinck Conservatorium d’Amsterdam, a Holanda. Destaca també la seva vessant pedagògica en matèria de cant i recerca vocal.

1. Curs de formació: La, veu, la música i la paraula

Presentació

Aquest curs vol ser una aproximació i sensibilització a la veu, el cos, la poesia i la didàctica de totes aquestes matèries.

És una proposta per parlar de la poesia que trobem en el nostre dia a dia, en els sons de les paraules que diem, les que existeixen i les que ens inventem. Recitem amb el nostre cos i la nostra respiració, component-li una música, ballant el seu ritme i escoltant els seus silencis. Diem el poema i li buscarem altres sortides, altres solucions, altres mots. Juguem amb el so comprensible, l’incomprensible, l’onomatopeic, el que la nostra veu pot oferir-nos, com ara la imitació dels sorolls que cada dia sentim pel carrer. Què passa quan una rima no és un poema convencional? Com construïm i trobem poemes en la nostra vida quotidiana, en les frases fetes, en la publicitat? Com reconeixem el bestiari més popular dels nostres escriptors i poetes de tots els temps i l’integrem en el nostre imaginari verbal i sonor?

És una proposta per sensibilitzar al màxim i tant com sigui possible tots els participants sobre la importància de tenir cura del cos, de la veu, de la respiració, de la concentració, de tot allò que ens farà mantenir-nos amb l’energia activa. En definitiva, apropar-nos a la màgia de les paraules i la música des de la naturalitat.

Objectius

1. Treballar la veu i el cos amb els participants. Coneixement d’anatomia corporal i vocal.

2. Crear jocs: la paraula musicada, la música ballada. Audicions i projeccions de vídeos.

3. Propostes didàctiques de poesia, veu i música. Eines i recursos per als mestres i pedagogs que serveixin per desenvolupar idees i materials per als futurs alumnes: nens i nenes, joves...

Programa

En aquest curs farem un treball de cos (relaxació, respiració diafragmal, mobilitat d’articulació, distensió de columna...) i escalfament vocal (vocalitzacions, ressonàncies...), per tal d’homogeneïtzar estats anímics i propiciar l’escalfament general dels participants al curs.

Estimularem la creació en grups i jocs participatius entre la paraula poètica (la professora portarà el material) i la música, la paraula i el gest. Creació de situacions quotidianes, dinàmiques per fer amb els futurs alumnes.

Segons el tema de cada dia també projectarem algun vídeo i/o sentirem algunes músiques.

Coneixement ampli de les diverses formes d’utilitzar la veu com a instrument fonador i forma de comunicació. Gravarem les creacions dels assistents en els seus exercicis per poder analitzar-los i gaudir-ne.

Aprendrem cançons d’una o dues veus, cànons amb jocs de reconeixement de l’espai i interactuació entre els assistents.

Destinataris

Alumnes dels estudis de Mestre, altres alumnes universitaris, professors en actiu i persones interessades.

Dates, horari i durada

El dia 5 de març de 2016 de les 10 a les 14 hores, i els dies 7 i 8 de març de les 17.30 a les 20.30 hores. Durada: 10 hores.

Lloc

Aula 0. Edifici Sa Riera. C/ de Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma.

Preus de matrícula

Estudiants dels estudis de grau de Mestre i membres de la Coral Universitat de les Illes Balears: 15 euros.

UIB: 30 euros

  • PDI i PAS
  • Personal d’investigació dels instituts de recerca adscrits a la Universitat
  • Alumni UIB

 Resta d’estudiants: 30 euros

  • Qualsevol estudiant, sigui o no universitari

 Desocupats i jubilats de l'Estat espanyol: 30 euros

  • Heu de presentar certificat que estau a l'atur un mes abans de començar el curs

  Altres: 50 euros.

Nombre màxim de places: 25

Nombre de crèdits de lliure configuració de la UIB: en tràmit.

Nombre d’hores de formació permanent de professorat de la Conselleria d’Educació: 10

 

2. Taller de cos, veu i creació

Destinataris

Adreçada als cantaires de la Coral Infantil Vuitdeu (Coral filial de la Coral Universitat de les Illes Balears).

Dates

El divendres 4 de març de 2016, de les 17.30 a les 19 hores. Edifici Sa Riera.

 

3. Conferència: La veu humana: el món de la veu i els seus colors

Destinataris

Alumnes de la Universitat Oberta de Majors de la Universitat de les Illes Balears.

Dates

El dilluns 7 de març a les 10 hores. Edifici Sa Riera.