II Seminari de cant coral amb Marco Antonio García de Paz

Marco Antonio García de Paz

És titulat superior en Violí i Música de Cambra pel Conservatori Superior de Música del Principat d'Astúries i en Direcció pel Centre Superior de Música del País Basc, «Musikene». Actualment desenvolupa el seu treball com a docent al Conservatori Superior de Música del Principat d'Astúries, «CONSMUPA», on ensenya música de cambra, cor i tècniques de direcció. Com a violinista, ha col·laborat assíduament amb nombroses orquestres simfòniques professionals. Ha estat guardonat amb el Premi Fi de Carrera «Ángel Muñiz Toca», Premi de l’Ajuntament d’Oviedo, i el Primer Premi en el Certamen «Jóvenes Solistas del Principado de Asturias».

Posseeix igualment una sòlida formació coral. Es va iniciar en la música a l’Escolania de Covadonga (Astúries), prosseguint els seus estudis a la «Schola Cantorum» de la Catedral de Lleó i formant-se com a director coral als cursos de la Federació del País Basc amb el mestre J. Duijck. Ha completat els seus estudis de direcció coral amb G. Baltes al Centre Superior de Música del País Basc, «Musikene». Altres personalitats fonamentals en la seva formació han estat J. Busto o P. Phillips, entre d'altres.

És director-fundador del cor «El León de Oro» de Luanco (LDO) des de fa gairebé dues dècades, amb el qual ha actuat per tot l’Estat espanyol i en països com França, el Marroc, Itàlia, Suècia, Eslovènia, Bulgària, Bèlgica, Anglaterra o USA. Ha aconseguit nombrosos premis en importants certàmens com Avilés, Sant Vicente de la Barquera, Ejea de los Caballeros, Cocentaina, Torrevieja, Múrcia, Novelda, Oviedo, Zumárraga, Varna, Tolosa, Maasmechelen, Arezzo, Maribor o Londres. S'ha proclamat en dues ocasions guanyador del «Gran Premio Nacional de Canto Coral», en les seves edicions de 2003 i 2006. Col·labora assíduament amb figures tan destacades com Peter Phillips i els «Tallis Scholars».

És freqüentment reclamat per dirigir cors per tot Espanya i Europa, realitzar tallers, cursos i seminaris formatius sobre cant coral i directors, així com per formar part en jurats de certàmens corals nacionals i internacionals. Com a director, va rebre el premi al millor director al XXVIII Concurs Coral Internacional «Prof. Georgi Dimitrov », celebrat a Varna (Bulgària) en 2005 i en el IX Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen - Maasmechelen (Bèlgica) el 2007. Se li ha concedit el 2008 el Premi anual de la Federación Coral Asturiana (Axuntábense), per la seva contribució a l'art coral. Destaca també la distinció «Asturiano del Mes» de març de 2009 del diari «Diari de Girona». Ha rebut el premi «Serondaya» a la innovació cultural el 2014 pel projecte «LDO». És membre del comitè tècnic del «Gran Premio Nacional de Canto Coral» i director dels Cursos de Direcció Coral del Principat d'Astúries.

A l'octubre de 2015 va ser convidat a dirigir al Coro de Radio Televisión Española en un concert al Teatro Monumental de Madrid, sent aquest concert retransmès en directe per Radio Clásica de Radio Nacional de España.

En la temporada 17/18 debutà amb altres cors professionals com el Coro de la Comunidad de Madrid (ORCAM) i el Coro Nacional de España (CNE).

Destinataris

Cantaires de cors, directors de cors, estudiants de direcció coral, estudiants del Grau de Mestre, mestres i professors que vulguin adquirir eines per fomentar el cant coral als centres educatius.

Dates

7, 8 i 9 de juny de 2019

Horaris i llocs

Totes les activitats tendran lloc a l'edifici Sa Riera. C/ de Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma.

Divendres 7:  taula rodona: Visions del món coral. 20 hores. Aula 22 (segon pis)

Participen: Marco Antonio García de Paz (El León de Oro), Baltasar Bibiloni (compositor i pedagog), Carles Ponseti (Studium Aureum), Joan Company (Coral Universitat Illes Balears) i Irina Capriles (Musicantes de Mallorca i professora UIB). Modera: Llorenç Gelabert (Art Vocal Ensemble i professor UIB)

Dissabte 8: de 10 a 13.30 hores i de 16 a 20 hores. Aula 2 (planta baixa)

Diumenge 9: de 10 a 13.30 hores (aula 2) i de 16 a 18 hores (sala d'actes). A les 19 hores concert cloenda

Lloc

Edifici Sa Riera. C/ de Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma.

Durada

15 hores (10 hores presencials, 1 hora de concert final i 4 hores de treball autònom de l’alumne).

Organitza

Art Vocal Ensemble i Servei d’Activitats Culturals (SAC) de la UIB.

Coordina

Llorenç Gelabert, professor contractat doctor del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques de la UIB i director musical d’Art Vocal Ensemble.

Objectius

1. Estudi i anàlisi d’un repertori d’obres representatiu de distintes èpoques.

2. Interpretació i conjunció de les obres.

3. Tècnica de direcció.

4. Didàctica de l’assaig.

5. Aplicacions de la pràctica coral a l’aula d’Educació Primària.

Programa

Riu Riu Chiu                            (Anònim) - Cancionero de Uppsala (S. XVI)

If ye love me                             Thomas Tallis (1505-1585)

Cantate Domino                       C. Monteverdi (1567-1543)

Crucifixus                                  Antonio Lotti (1567-1640)

Neujahrslied, Op.88, N.1        Felix Mendelssohn (1809-1847)

Ave verum                                 Francis Poulenc (1899-1963)

Gloria                                         Knut Nysted (1915-2014)

Ton pare no te nas                   Baltasar Bibiloni (1936- )

Cantate Domino                       Josu Elberdin (1976- )

 

Als inscrits se’ls remetran les partitures així com els midis per facilitar l’aprenentatge de les obres.

Llengua vehicular del curs: castellà

Places limitades per rigorós ordre d’inscripció.

Preus

 • 30 euros:
  • Alumnes de la UIB (inclosos els de títols propis), PDI i PAS, personal d’investigació dels instituts de recerca adscrits a la Universitat i Alumni UIB.
  • Estudiants matriculats en titulacions oficials universitàries en altres universitats, estudiants de secundària i FP: heu de presentar còpia de la matrícula de l'any en curs.
  • Els estudiants matriculats en universitats estrangeres heu d'enviar la documentació per verificar que estau matriculats en català, castellà o anglès.
  • Desocupats de l’Estat espanyol: heu de presentar certificat que estau a l'atur un mes abans de l’inici de la matrícula del curs.
  • Jubilats: heu de presentar còpia del certificat o resolució de l’INSS de la condició de jubilats o còpia de la pàgina de la llibreta on consti el darrer pagament de l’INSS.
  • Cantaires de les corals de la UIB.                     
 • Altres: 79 euros. 

Certificats

Hores de formació permanent de professorat: no homologat

Per a l'obtenció del certificat és imprescindible:

L'assistència mínima al 80 per cent del total d'hores del curs

Estar al corrent en el pagament del curs

En cas de certificat d'aprofitament, és imprescindible l'assistència mínima al 80 per cent del total d'hores i superar la prova d'avaluació proposada pel professor.

Informació, inscripcions i matrícula

Les inscripcions es faran mitjançant els serveis administratius de l’edifici Sa Riera de la Universitat de les Illes Balears, o bé en línia.

Personalment a:

Edifici Sa Riera

C/ de Miquel dels Sants Oliver, 2

07122 Palma (Illes Balears)

Telèfon: (34) 971 17 24 10

cursos@uib.cat

En línia