Taller de música coral amb Josu Elberdin

Josu Elberdin

Nascut el 1976 a Pasaia (Guipúscoa), cursa els estudis musicals al Conservatori de Grau Mitjà Pasaia Musikal, on obté els títols de Professor de Piano i Cant. És al seu torn diplomat en Educació Social per la UPB el 1997.

Des de 2000 és professor a l'Escola de Música Municipal de Pasaia, on imparteix diferents assignatures i col·labora amb diferents agrupacions instrumentals i corals, a manera de director o pianista correpetidor. És, a més, organista titular de la parròquia de la Mare de Déu del Carme de Trintxerpe (Pasaia) des de 1991.

La seva afició pel món coral l'ha portat a formar part de diverses agrupacions i a col·laborar-hi, com a coralista i com a solista. Amb aquestes agrupacions ha ofert nombrosos recitals i ha guanyat diversos premis i bones crítiques de premsa i mitjans de comunicació.

Imparteix seminaris i cursos de direcció coral infantil i adulta d’àmbit nacional i internacional, i destaquen les seves visites a països com Indonèsia, França, Bulgària o Colòmbia, i al seu torn exerceix de jurat en concursos corals i de composició d’àmbit nacional i internacional.

Cal destacar sobretot la seva tasca en el camp de la composició. Entre tota la seva producció és ressenyable l'obtenció de diversos premis de composició a Tolosa i Ondarroa, així com l'escriptura d'obres obligades encarregades per certàmens i cors prestigiosos del panorama internacional per a concursos o festivals com ara Tolosako Nazioarteko Abesbatzen Lehiaketa, Europa Cantat Junior, Simposi Coral Mundial d'Argentina 2011, Quinzena Musical de Sant Sebastià, Musikaste...

La seva música, molt centrada en l'àmbit infantil, ha estat posada en escena amb assiduïtat en format de conte musical, i en podem destacar diverses obres amb format simfònic.

Encara que les seves obres són de caràcter eminentment coral, té una gran producció de música de caràcter simfònic, pop-rock o instrumental, i ha escrit i gravat per a ETB (Euskal Telebista), artistes de la talla de Garikoitz Mendizabal, Kepa Junkera o cors com Philippines Madrigal Singers o Salt Lake Vocal Artists.

Algunes de les seves obres s'editen a Walton i a CM Edicions Musicals. Les altres es poden trobar a la seva web <www.elberdin.com>.


Dates

Els dies 9, 10 i 11 de març de 2018.

Lloc

Centre de cultura Sa Nostra. C/ de la Concepció, 12. Palma.

Durada

15 hores presencials i 10 de no presencials.

Destinataris

Estudiants dels graus d’Educació Infantil i Educació Primària i de Pedagogia Musical; mestres d’infantil, primària i secundària i directors de corals infantils i juvenils.

Objectius

 1. Preparació del repertori proposat: individualment i amb pràctica coral real
 2. Coreografies i gesticulacions adaptades al repertori
 3. Tècnica vocal
 4. Audició interior
 5. Consciència corporal de la veu com a instrument.

Cors pilot

Al llarg del curs, els assistents podran veure un treball experiencial i en viu, atès que el professor treballarà amb les corals infantils de la UIB: corals Cincset, Vuitdeu i Onzequinze.

Metodologia

Basada fonamentalment en l'experiència pràctica, tenint en compte les diferents edats i característiques dels infants en les seves etapes de creixement.

La metodologia es fonamentarà en una aplicació adequada de la tècnica vocal, la qual després s'acompanyarà d’una dinàmica d'assaig molt activa i precisa.

Gràcies al fet que es disposarà de diferents corals infantils, es podrà treballar in situ la interactuació amb els nins i la forma d'aplicar els diferents recursos vocals i expressius proposats, així com els recursos metodològics a aplicar segons les dificultats de cada obra que es treballarà.

Programa i horaris

Divendres 9 de març

De les 17 a les 20 hores

De les 17 a les 17.30 hores: introducció al curs

De les 17.45 a les 19 hores: eines pedagògiques per a l’ensenyament in situ d’un repertori coral infantil i juvenil amb agrupacions corals.

El professor Josu Elberdin treballarà amb el cor pilot format per les agrupacions corals infantils de la UIB amb les quals es mostraran les pautes de preparació del repertori, pedagogia de l’assaig, tècnica vocal aplicada al repertori, recursos musicals per assolir amb èxit una obra...

Es treballaran les obres següents:

Capitán mi capitán de Josu Elberdin

Dudabda de Lorenz Malerhofer

De les 19.15 a les 20 hores: reflexió sobre la feina feta i introducció al repertori de les sessions següents.

Dissabte 10 de març

De les 10 a les 14 hores

De les 10 a les 11.15: tècnica de gest i didàctica de l’assaig i preparació del repertori.

De les 11.30 a les 12.30 hores: treball amb la Coral Cincset.

De les 12.45 a les 13.45 hores: treball amb la Coral Vuitdeu.

De les 16 a les 20 hores

De les 16 a les 17.15 hores: tècnica de gest, didàctica de l’assaig i preparació del repertori.

De les 17.30 a les 18.30 hores: treball amb la Coral Onzequinze.

De les 18.30 a les 18.45: pausa.

De les 18.45 a les 20 hores: treball sobre les obres assajades amb les diferents corals; resolució de dubtes i anàlisi i valoració de la feina feta durant el dia.

Diumenge 11 de març

De les 10 a les 14 hores

De 10 a 11.30 hores: repertori i conclusions.

D’11.30 a 13 hores: assaig general amb les tres corals segons l’horari següent:

11.30 hores: Coral Onzequinze.

12 hores: Coral Vuitdeu.

12.30 hores: Coral Cincset.                                                

De 13 a 14 hores: mostra oberta - concert obert al públic.

Lloc: Centre de cultura Sa Nostra. C/ de la Concepció, 12. Palma.

Repertori:

Les agrupacions estan fetes a títol orientatiu:

 

Infantil

Los cacharros de mi cocina

Canción de los payasos (El juguetero)

Sarasponda, cançó popular finesa. Arr. Kevin Stannard

Para parar el tren (‘To stop the train’) de Peter & Ellen Allard

Capitán mi capitán de Josu Elberdin

 

Primària

Mantusha de Josu Elberdin

La cucaracha

Alshlosa

Sambalelé, popular de Brasil

Dudabda de Lorenz Malerhofer

Capitán mi capitán de Josu Elberdin

 

Secundària

Jubilate Deo de Josu Elberdin

Dorm, petita mar (‘Sleep my little see’) de Josu Elberdin

El baile en la playa de Álami de Josu Elberdin

Kusimama de Jim Papoulis

 

Cant comú

Dudabda de Lorenz Malerhofer

Capitán mi capitán de Josu Elberdin

 

Places

màxim 25.

Certificats

 • Crèdits ECTS de la UIB:1. No s'assignaran crèdits ECTS a l'alumnat dels estudis del grau de Química, grau de Bioquímica, grau de Biologia i grau de Física
 • Hores de formació permanent del professorat: aquesta activitat te el registre 624 segons la resolució d'homologació de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat.

Per a l'obtenció del certificat és imprescindible:

 • L'assistència mínima al 80 per cent del total d'hores del curs
 • Estar al corrent en el pagament del curs
 • Per als interessats a obtenir les hores de formació permanent del professorat, l’Ordre vigent (BOIB núm. 54, de 6 de maig de 2017) regula que cal presentar una activitat de transferència i aplicabilitat a l’aula per obtenir el reconeixement.

Preus

 • 75 euros:
  • Alumnes de la UIB (inclosos els de títols propis), PDI i PAS, personal d’investigació dels instituts de recerca adscrits a la Universitat i Alumni UIB.
  • Estudiants matriculats en titulacions oficials universitàries en altres universitats, estudiants de secundària i FP: heu de presentar còpia de la matrícula de l'any en curs.
  • Els estudiants matriculats en universitats estrangeres heu d'enviar la documentació per verificar que estau matriculats en català, castellà o anglès.
  • Desocupats de l’Estat espanyol: heu de presentar certificat que estau a l'atur un mes abans de l’inici de la matrícula del curs.
  • Jubilats: heu de presentar còpia del certificat o resolució de l’INSS de la condició de jubilats o còpia de la pàgina de la llibreta on consti el darrer pagament de l’INSS.
  • Cantaires de les corals de la UIB.                     
 • Altres: 125 euros.
 • Matrícula gratuïta pels directors de la Corals de la UIB

Informació, inscripcions i matrícula

Les inscripcions es faran mitjançant els serveis administratius de l’edifici Sa Riera de la Universitat de les Illes Balears, o bé en línia.

Personalment a:

Edifici Sa Riera

C/ de Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma

Telèfon: (34) 971 17 24 10

E-mail: cursos@uib.es 

En línia a: Matrícula