Miquel └ngel Adrover

Estimades amadores de la poesia dels mil i un sexes de l’esperit, benvingudes al Festival de Poesia de la Mediterrània en línia. Amb aquesta primera càpsula audiovisual comença el que hem anomenat “XXII Festival de Poesia de la Mediterrània en la intimitat.”

Abans de res, vull manifestar que els catorze poetes i la poeta-artista Rossy de Palma, que cada setmana us contaran la seva poètica i us llegiran els seus poemes, se senten tocats, identificats i solidaris pels malalts de la covid-19 i, especialment, pels morts amb noms i llinatges i biografia que ens ha deixat, i per les seves famílies i amics. Els poetes sempre han estat en la primera línia dels lluitadors contra el mal del món i amb la seva feina verbal han creat unes músiques i unes contarelles per ajudar els humans a viure. Si la “Poesia és música”, com diu el lema d’enguany, la “Poesia és estimar”, com dèiem l’any passat, i la “Poesia és vida”, com deim sempre, ara més que mai, en temps de pandèmia, dolor i desolació, la poesia esdevé companyia, consol, bàlsam, refugi i remei guaridor per a l’esperit. Recordaré que fa uns anys també declaràvem que la poesia era el sistema immunològic d’aquest alè vital del cos espiritual, per la qual cosa des que existeix es va convertir en una de les energies més humanals i més humanitzadores de la cultura que sempre ens ha acompanyat, des del naixement a la mort, amb les seves sonoritats, els seus ritmes, la seva mètrica exacta i bressoladora.

Per tot això, consideram la poesia un art de viure.

I començam a presentar-vos el primer poeta del XXII Festival de Poesia de la Mediterrània de 2020: Miquel Àngel Adrover i Perelló. Va néixer a Campos, al Migjorn de Mallorca, el setembre de 1994. De petit, Miquel Àngel ja devora llibres cada vespre i troba en els episodis de la mitologia clàssica que li conta sa mare una manera diferent de veure el món. De llavors ençà ha viscut enamorat de la paraula, sia dita, escrita o cantada.  La seva educació comença al Col·legi Beat Ramon Llull d’Inca, segueix al Col·legi Fra Joan Ballester de Campos i passa per l’IES Damià Huguet de Campos. El 2012, poc abans de començar els estudis de Llengua i Literatura Catalanes a la UIB, va descobrir el món de la cançó improvisada i va entrar a formar part de l’Associació de Glosadors de Mallorca, i, vers rere vers, ha voltat els Països Catalans. És així com lliga la glosa amb la filologia, que en el sentit més etimològic de la paraula significa “amor per les paraules”.

Al mateix temps que comença a improvisar també escriu en heptasíl·labs el seu món i les seves imaginacions, però al cap de poc temps fa servir altres mètriques i altres ritmes com el decasíl·lab i l’alexandrí, sense oblidar mai, però, d’on ve.

En el context de la glosa escrita ha estat guardonat amb diferents premis, el més recent dels quals és el Premi Josep Vivó de glosa escrita 2018 a Menorca.
A banda de la cançó improvisada, participa en els recitals poètics de “Peixos dins el rostoll” de Campos i en els cicles de “Campos és poesia”. El Sant Jordi de l’any 2017, amb el professor Antoni Artigues i el poeta Bartomeu Crespí, estrenaren l’espectacle Convé anar a carregar l’ànima. L’any 2019 publica el llibre Ara he vist passar una mèrlera, en el qual inclou poemes escrits durant tres anys. Un llibre de poemes de temàtica variada amb temes tan clàssics com la mort, l’amor, el paisatge, la crítica social i, sobretot, la mar.

Amb tots vosaltres, Miquel Àngel Adrover, “Campaner”!