Maria Teresa Ferrer Escandell

Maria Teresa Ferrer Escandell va néixer a Formentera el 1979. Lletrada, poeta i activista cultural, va començar a escriure poesia quan estudiava a l’institut i el 1997 guanyà el premi Marià Villangómez. El 2001, la Fundació ACA la seleccionà perquè participàs al quart volum de Solstici d’estiu, destinat a donar a conèixer la poesia jove de les Balears, on publicà i recità versos vivencials en què el pas del temps, la immigració, el terrorisme i el paisatge interior eren els temes essencials. El 2003 va aparèixer Homenatge als infants d’Àfrica, també editat per la Fundació ACA amb Metges del Món. Va escriure, amb el poeta Biel Pons, els poemes que formen el disc compacte CLAM.

Ha participat en nombroses antologies (Poetes de les Pitiüses, Versos per la llengua, etc.) i l’any 2019 va publicar el llibre de poemes L’espera de la letargia, en què es percep l’essència formenterera amb un llenguatge ple de termes marins i camperols propis de l’illa i amb una mirada fonda sobre el desencant, el desamor, la crítica social, la destrucció del territori, les fosses comunes de la guerra i els refugiats sirians. Maria Teresa declara que “a causa de les circumstàncies socials del món actual, el poeta té el deure i l’obligació de contar la realitat que percep amb la seva sensibilitat i sentiment singulars.”

Entén la poesia com una forma de lluita i rebel·lió, com una manera d’intentar revertir aquella realitat que veu i que no li agrada. També l’escriptura poètica esdevé una font d’autoconeixement, un ritual catàrtic que fa que quan t’hi endinses la vida sigui més lleugera i entenedora. I la música és un dels seus principals referents i estímul creatiu. Assegura que la poesia és un acte de llibertat absoluta.

Té poemes musicats per Projecte Mut, Andreu Valor, Joan Murenu i Ramon Mayol.

Alguns dels seus poetes estimats són Marià Villangómez, Fernando Pessoa, Pere Gomila, Bartomeu Ribes, Antoni Vidal Ferrando, Maria Mercè Marçal, Vicent Andrés Estellés i Joan Vinyoli.

La seva activitat de dinamitzadora cultural va molt lligada al seu mester poètic. Des de l’any 2002 organitza a Formentera l’Encontre de Joves Poetes dels Països Catalans. És la presidenta de l’Obra Cultural Balear de Formentera, entitat des de la qual es fa anualment la Trobada de Poetes: Formentera, Pont de Poesia, així com tota casta d’actes culturals.