Escoltar

Setfonts. III Setmana del Disseny Gràfic i de la Tipografia a Palma

  La Setmana del Disseny Gràfic i de la Tipografia a Palma és un conjunt d’activitats sobre el disseny i la creativitat al voltant de la lletra i la tipografia en la seva vessant comunicativa, que inclou tallers i conferències destinades a la reflexió, l’anàlisi i la mostra de treballs de professionals de primera línia, tant espanyols com europeus.

Les activitats que dirigiran els convidats a la jornada de formació, que té lloc el cap de setmana, comparteixen cartell amb les activitats que tindran lloc entre setmana.

Les jornades de formació neixen amb la intenció d’ajudar a ampliar els coneixements sobre la temàtica i gaudir de la lletra, no solament com a usuaris, sinó també com a editors i dissenyadors, a partir de l’aportació de les experiències de figures de prestigi nacional i internacional.

En les conferències, els ponents oferiran els coneixements necessaris per aprofundir en l’origen de les lletres, descobrir-ne els desenvolupaments estilístics, o aprendre quin ús se’n pot fer com a imatge, entre altres coses. Tots aquests aspectes ens permetran detectar i processar el bon ús de la lletra, entesa com a element comunicador, d’expressió gestual, de decoració, d’imatge o d’eina cohesionadora.

Les experiències personals de referents experimentats tant en la lletra tipogràfica, cal·ligràfica, retolació, lletra tangible i editorial, valoraran tots els paràmetres que influeixen en aquest «artefacte cultural» que és la lletra. Es pretén augmentar la sensibilitat dels assistents envers aquesta eina humana tan important i no únicament aprendre, sinó també créixer com a usuaris i comunicadors visuals.

Programa de les jornades de formació

Divendres, 25 d’octubre de 2019, de 19 a 21 hores

18.30 h Obertura de portes

19 h Conferència a càrrec de David Torrents

19.50 h Pausa

20.15 h Actuació de Laia Malo i el seu loophole de versos

Dissabte, 26 d’octubre de 2019, d’11 a 14 i de 17 a 20 hores

11 h Conferència a càrrec de Juanjo López (Família Plómez)

11.50 h Pausa

12.05 h Conferència a càrrec de Jordi Embodas (Tipografies)

12.55 h Pausa

13.10 h Conferència a càrrec de UIB Transmèdia

13. 40 h Pausa per dinar

17 h Conferència a càrrec de Gina Serret

17.50 h Pausa

18.05 h Conferència a càrrec de l’agència Usted

18.55 h Pausa

19.10 h Conferència a càrrec de l’estudi Mucho

20 h Cloenda

Lloc

Universitat de les Illes Balears. Sala d’actes de l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos. Campus de la UIB. Cra. de Valldemossa, km 7.5, Palma

Ponents

David Torrents (Barcelona). Dissenyador multidisciplinari amb experiència en projectes comercials i no comercials que sovint estan estretament alineats amb l’art. Es graduà a l’Academia Gerrit Rietveld d’Amsterdam, a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i a l’Escola de Diseny Elisava de Barcelona. Abans d’establir el seu propi estudi l’any 2002, treballà a Amsterdam, Budapest i a diversos estudis i agències de disseny de la capital catalana. Ha rebut més de 50 premis de disseny i ha estat convidat a formar part de jurats i premis internacionals en múltiples ocasions. Imparteix classes al Bau Design College de Barcelona i a l’Escola de Disseny Elisava de Barcelona. Dirigeix tallers i fa conferències a festivals de disseny i universitats de belles arts.

Juan José López (Madrid). També conegut com Juánjez, és un enamorat dels rètols i les tipografies vernacles antigues. Es defineix com a dissenyador gràfic, tipògraf, amant de la impressió a mà i retolista. Després d'haver estudiat Belles Arts, complementa la seva formació a l’IED de Madrid, la seva ciutat natal. Així comença la trajectòria professional de Juánjez, en la qual el treball manual sempre ha tingut un pes important. Aquest dissenyador forma part de dues «famílies tipogràfiques» importants: Unos Tipos Duros i La Família Plómez. Huy! Fonts, la seva pròpia marca digital, és el nom sota la qual publica les tipografies. Té un estil imprevisible, les tipografies que crea poden ser divertides, amables i també cercabregues. López desenvolupa una intensa activitat com a docent de tipografia en escoles de disseny i sovint imparteix tallers de tipografia, retolació i impressió tipogràfica arreu de la Península i a través de plataformes en línia.

Jordi Embodas (Barcelona). Dissenyador gràfic especialitzat en disseny editorial i tipografia. Estudià disseny gràfic a l’Escola de Disseny Elisava de Barcelona entre els anys 1995 i 1999, i posteriorment a la Universitat GH Hochschule Essen d’Alemanya. Al 2003 realitzà el postgrau de Tipografia al Centre Universitari de Disseny i Art EINA. Des de l’any 2001 treballa com a dissenyador a l’Estudi Juste Calduch, tasca que combina amb el disseny de tipus. L’any 2008 publicà la seva primera tipo (Orenga) i l’any 2010 fundà tipografies.com, on mostra les seves fonts i que està especialitzat en tipus de lletra de text, considerats més complets, útils i duradors. Embodas és professor de tipografia a les escoles de disseny de Barcelona Elisava i Idep, i ofereix xerrades educatives en l’àmbit de la tipografia espanyola. La seva tipografia Pona fou guardonada per Myfonts. Més tard crearia la Pona Display, la Bulo i la Trola. L’any 2012 va ser reconegut amb el Premi Gràffica.

Gina Serret (Barcelona). És dissenyadora i amant de la lletra. Graduada en Disseny Gràfic per l’ESDi, va cursar el Màster en Tipografia Avançada a EINA i fou alumne del primer «Curs general de cal·ligrafia a visions». Des del 2016, és docent de tipografia i disseny tipogràfic a l’Escola d’Art i Disseny de Sant Cugat, i de cal·ligrafia i retolació a Visions i a altres centres. Té diploma amb distinció a TypeParis 2018 i actualment forma part de l’equip instructor de TypeParis. És una apassionada de l’art, l’arquitectura i el disseny en totes les seves disciplines, a més per les antiguitats. És l'autora del llibre Caligrafia con pincel.

Usted (Barcelona). Després d'haver treballat a multinacionals de la publicitat com JWT, SCPF, Ogilvy, Contrapunto BBDO o DDB, Marc Torrell (copywriter) i Martí Pujolàs (director d'art) van fundar Usted, una agència que "renuncia" a la seva pròpia identitat. En els darrers sis anys han col·laborat amb clients com Elisava, Clipper Rolling Paper, Generalitat de Catalunya, FC Barcelona o Flax&Kale. Després d'haver participat al Blanc, l'OFFF i el Creative Fest, arriben a Setfonts per parlar-nos de la importància del concepte en qualsevol projecte, sigui una campanya de publicitat, un naming o un videoclip.

Mucho (Barcelona). L’estudi de disseny Mucho compta amb socis de distintes nacionalitats i seus a diversos països, sempre en l’intent de cercar nous reptes. Mucho és probablement la millor agència de brànding de l’Estat. Amb projecció internacional, la seva feina ha estat reconeguda amb multitud de premis. De la seva feina, destaquem les col·laboracions amb els millors tipògrafs i el desenvolupament de les gran identitats de marca del país. Filmin, UOC o Movistar, entre altres, són els seus darrers projectes.

Tallers

Important: la inscripció als tallers no implica la inscripció a les jornades de formació.

Taller de cal·ligrafia amb Gina Serret

Workshop Postgrafica by Mucho

Coordinació

Estudi Toni Bauzà

Estudi Dúctil (Damià Rotger)

Preu de les jornades de formació

Important: aquest preu no inclou la inscripció als tallers.

a) Persones que es matriculin fins al 14 d’octubre de 2019 (inclòs):

- 39 euros.

b) Persones que es matriculin a partir del 15 d'octubre de 2019:

- 39 euros: persones que compleixin els requisits de reducció de matrícula:

    • Alumnes de la UIB, PDI i PAS, personal d’investigació dels instituts de recerca adscrits a la Universitat i Alumni UIB.
    • Qualsevol estudiant, sigui o no universitari. Els estudiants que no siguin de la UIB han de presentar una còpia de la matrícula de l’any acadèmic en curs.
    • Desocupats de l’Estat espanyol. Han de presentar el certificat d’estar desocupat un mes abans que comenci la matrícula del curs.
    • Jubilats. Han de presentar una còpia del certificat o resolució de l’INSS de la condició de jubilat o una còpia de la pàgina de la llibreta on consti el darrer pagament de l’INSS.

- 50 euros: altres

Matrícula

Formulari d'inscripció

Nombre de places: 190

Certificació

Els inscrits a les jornades que assisteixin, com a mínim, a un 80 per cent del total d'hores, tindran dret a un certificat d'assistència que podran recollir posteriorment als serveis administratius de l'edifici Sa Riera (c/ Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma).