Escoltar

Coeducar dins les aules

 

Lloc
Antiga Sala de Plens del Consell. Plaça de la Constitució, 1. (Edifici del Consell primer pis) Sant Francesc de Formentera
Places
40
Dates
14 d’octubre de 2019
Horari
de 16 a 20 hores
Durada
11 hores
Preu
Gratuït, amb inscripció prèvia.

FORMENTERA

 

 

 

 

 

Introducció

L’educació és un sistema clau en la formació de les persones. Les escoles i els centres educatius conformen un dels agents socialitzadors més influents en la definició de les identitats dels nins i nines i les seves expectatives de futur des d’edats primerenques. Per això, vetllar per un model pedagògic de coeducació ens allunya de la reproducció de models de socialització diferencial per sexe i de la conceptualització social i tradicional del binomi sexe-gènere.

La transformació del model educatiu envers una visió més igualitària i diversa és un camí definit des del feminisme que necessita d’incorporar la perspectiva de gènere al disseny i a la implementació de les metodologies i estratègies d’aprenentatge a les aules. Repensar quines són les millors eines per promoure valors com la igualtat, el respecte, la solidaritat i la cooperació és el punt de partida per fer desaparèixer l’hegemonia d’un sistema patriarcal i androcèntric que també impregna la nostra educació.

Els centres escolars tenen la responsabilitat d’inculcar els valors de la igualtat, per eliminar les discriminacions per raó de sexe, les llibertats afectivosexuals i preveure la violència de gènere.

Coordinació

Virginia Ferreiro Basurto, professora associada, Departament de Psicologia, Universitat de les Illes Balears (UIB). Membre del grup de recerca d’Estudis de Gènere de la UIB.

Professorat

  • Enrique Urbano. Tècnic de l’Oficina d’Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes de la UIB. Membre del grup de recerca d’Estudis de Gènere de la UIB.
  • Virginia Ferreiro Basurto, professora associada, Departament de Psicologia, Universitat de les Illes Balears (UIB). Membre del grup de recerca d’Estudis de Gènere de la UIB.

Organització

Càtedra d’Estudis de Violència de Gènere de la UIB i Servei d’Activitats Culturals de la UIB, amb el suport del Consell Insular de Formentera i l’Institut Balear de la Dona.

Descripció de la proposta

Durem a terme dues intervencions puntuals, una de les quals l’adreçarem únicament a l’IES Marc Ferrer i l’altra serà oberta a tot el públic interessat.

TALLER «COEDUCAR DES DEL CINEMA»

Oferirem un taller obert a totes aquelles persones interessades en la matèria.

Hi treballarem la incorporació de la coeducació des del cinema. Concretament, visionarem una pel·lícula i posteriorment l’analitzarem des d’una perspectiva feminista per explotar el recurs dins l’aula. A partir d’aquí, volem reflexionar i donar a conèixer les maneres com podem consolidar models coeducatius, específicament a partir del cinema.

Metodologia

Serà una sessió en format de taller. Fomentarem en tot moment la participació activa de l’alumnat i el treball en petits grups, així com l’intercanvi d’opinions i idees, sempre des del respecte. Donarem molt de protagonisme a la creativitat des d’un punt de vista pedagògic.

Inscripcions

Formulari d'inscripció

Més informació a: SAC, Servei d’Activitats Culturals. Tel.: 971 172 430. <sac@uib.cat>

Cronograma d’intervencions 

FORMENTERA

TEMES

Dia

Horari

Professorat

Tallers IES MARC FERRER

14/10/2019

de 9 a 14 h

Enrique Urbano

Taller «Coeducar des del cinema»

14/10/2019

de 16 a 20 h

Virginia Ferreiro

 

Més informació

Virginia Ferreiro Basurto

Tel. 971 17 20 43

<virginia.ferreiro@uib.es>

Per a la gestió de matrícules i certificats:

Servei d’Activitats Culturals (SAC)

Tel. 971 172 421 <sac@uib.cat>