Escoltar

X Taller Espanya-Amèrica: L'huracà de l'Amèrica Central

 

Lloc
Aula 28 de l’edifici Sa Riera
Places
60
Dates
29 i 30 de novembre de 2019
Horari
Divendres, de 16.30 a 20.30 hores, i dissabte, de 9.30 a 14.30 hores.
Durada
9 hores
Preu
Gratuït

 Matrícula

 

 ODS 1 (Fi de la pobresa), ODS 8 (Feina decent i creixement econòmic),ODS 10 (Reducció de les desigualtats) i ODS 16 (Pau, justícia i institucions sòlides) de l'Agenda 2030

Aquest taller té com a objecte d'estudi una des regions geogràfiques on hi ha més conflictivitat social: l’Amèrica Central. Més info

Coordinació

Gonçal López Nadal

Organització

Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat, Servei d’Activitats Culturals i Facultat d’Economia i Empresa

Destinataris

Professors universitaris i de secundària, estudiants universitaris, periodistes i estudiosos sobre Amèrica Llatina, en general.

Certificat d'assistència: per a aquelles persones que hagin participat, com a mínim, en el 80 per cent de les hores de l'acció formativa

Programa

L’huracà de l’Amèrica Central

Divendres, 29 novembre

 • 16.30 h Presentació: Gonçal A. López Nadal
 • 16.45 h 1a sessió. Isabel Bueno Bravo: «Indigenisme i identitat a l’Amèrica Central»
 • 17.45 h 2a sessió. Francisco López Segrera: «L’Amèrica Central al món: un “Back Yard” etern?»
 • 18.45 h Descans
 • 19.00 h 3a sessió. Documental 1: Historia de una vida: Rigoberta Menchú. El presenta i comenta: Cecilia Pedret.
 • 19.45 h 4a sessió. Vladimir Aguilar-Linda Bustillo: «Controvèrsies entre l’Estat-nació i l’Estat plurinacional a l’Amèrica Central».

Dissabte, 30 novembre

 • 10 h 5a sessió. Cossett Lazo Pérez: «Prensa latina en América Central».
 • 11 h 6a sessió. Documental II: La voz lenca no se calla (documental sobre Berta Cáceres). El presenta i comenta Grace Romero.
 • 12 h Descans
 • 12.15 h 7a sessió. Fredy Vargas: «L’América Central: un cul de sac? Una visió de futur».
 • 13.15 h Recapitulació: Gonçal López Nadal i José A. Pérez Montiel

Contextualització

L’any 2011 començaren aquests tallers i aquesta desena edició (l’any 2013 se’n feren dues) tindrà com aobjecte d'estudi una des regions geogràfiques on hi ha més conflictivitat social: l’Amèrica Central.

Amb l'exclusió del gegant mexicà (país al qual dedicàrem la sisena edició, l'any 2015), aquest territori és d’una gran complexitat en tots els àmbits i concentra una de les zones amb més pobresa del món. La inestabilitat política, reflectida en la seva —ineludible?— dependència de l'imperi americà (EUA) i el desenvolupament de les guerrilles (El Salvador, Nicaragua...), la persistència d’economies dictades des del nord, l’extrema desproporció en la redistribució de la renda, i l'elevada inseguretat ciutadana —Hondures, El Salvador i Guatemala figuren al rànquing dels cinc països més perillosos del planeta—, fan que aquest fragment d'estats que ocupa l’espai intermedi entre un nord ric i un sud no tan ric es mostri com una regió força desequilibrada amb foscos reptes de futur.
Tot i les seves diferències quant al desenvolupament humà (Costa Rica i Nicaragua, malgrat que comparteixen una frontera, presenten realitats prou divergents), l'Amèrica Central ha esdevingut un dels camps amb més necessitat d’anàlisi per comprendre’n la complicada situació.
En aquest taller ens proposam abordar la regió centreamericana com l’indret geogràfic on centrarem les nostres mires. Tot i ser conscients de la seva complexitat, tractarem d'enfocar-ho tenint present alguns dels objectius de l'Agenda 2030, molt concretament els punts 1 (Fi de la pobresa), 8 (Feina decent i creixement econòmic), 10 (Reducció de les desigualtats) i 16 (Pau, justícia i institucions sòlides). No debades, a les diverses sessions —exposicions puntuals i documentals— hom pensa esbrinar les claus que expliquen les accions que es porten endavant pel que fa a aquesta qüestió. Poder comptar, entre els convidats, amb experts en aquells àmbits —economistes, historiadors, periodistes, politicòlegs sociòlegs i antropòlegs— ens ho garanteix. Igualment, podrem tornar a tenir amb nosaltres especialistes que coneixen molt bé la regió gràcies a les seves investigacions i als treballs de camp que hi duen a terme. Les àrees vinculades a la del gènere podran ser ofertes amb sengles documentals sobre dues de les seves activistes més reconegudes: Berta Càceres i Rigoberta Menchú.

 Comptam amb la presència de mitja dotzena d’experts en història, economia, sociologia i ciència política, com són la Dra. Isabel Bueno Bravo (especialista del món precolonial, ha investigat sobre les civilitzacions asteca i maia), el Dr. Julio Carranza Valdés (economista, professor a la Unversitat de l’Havana, i actualment representant permanent de la Unesco a Guatemala); el Dr. Francisco López Segrera (sociòleg i politòleg, professor a la Universitat Politècnica de Catalunya); els professors de la Universitat de Los Andes (Mérida/Veneçuela), Vladimir Aguilar i Linda Bustillo; la periodista de premsa llatina, Cosset Lazó Pérez, i l’investigador i professor Fredy Vargas, de la Universitat del Externado (Bogotà, Colòmbia). Així mateix, com a testimoni directe d’un dels països afectats, com férem exitosament l’any passat, podrem comptar també amb la ciutadana hondurenya Grace Romero, graduada a Economia per la UIB, i amb la professora Cecília Pedret, especialista en Antropologia Llatinoamericana.  

 

Matrícula gratuïta

Formulari d'inscripció