VI Jornades de Cultura Portuguesa

Alguns autors de primera línia de la literatura i la música portugueses contemporànies maldaran per mantenir l’interès en una cultura que tant inspira la literatura actual a les illes Balears

Tercera sessió

Dimarts, 3 de març de 2015 a Sala d’actes de l’edifici de Sa Riera. C/ Miquel dels Sants Oliver, 2 Palma , a les 19 hores.

lidiaLídia Jorge

Escriptora, va néixer a Boliqueime, a l’Algarve, el 1946. Es va llicenciar en Filologia Romànica per la Universitat de Lisboa i fou professora d’ensenyament secundari, circumstància que la va dur a viure a Angola i Moçambic durant el darrer període de la Guerra Colonial.

És autora d’una àmplia obra que inclou contes, literatura infantil, articles d’opinió i, sobretot, una llarga llista de novel·les. La primera, O Dia dos Prodígios (1980), va esdevenir una fita en un període en què s’inaugurava una nova fase de la literatura portuguesa. La seguiren O Cais das Merendas (1982), Notícia da Cidade Silvestre (1984) i A Costa dos Murmúrios (1988), llibre que reflecteix l’experiència colonial a Àfrica, i que confirma el seu lloc destacat en el panorama de les lletres portugueses. Entre altres novel·les, ha escrit també O Vale da Paixão (1998), guardonada amb el Prémio Dom Dinis da Fundação da Casa de Mateus, el Prémio Bordallo de Literatura da Casa da Imprensa, el Prémio Máxima de Literatura, el Prémio de Ficção del Pen Club, i el 2000 el premi Jean Monet de Literatura Europea, Escriptor Europeu de l’Any. Quatre anys més tard, Lídia Jorge va publicar O Vento Assobiando nas Gruas (2002), novel·la que va merèixer el Grande Prémio da Associação Portuguesa de Escritores i el Prémio Correntes d’Escritas.

A més dels premis ja esmentats, l’autora ha estat reconeguda amb el Premi Internacional de Literatura de la Fundació Günter Grass (Alemanya, 2006), el Prémio Sociedade Portuguesa de Autores / Millenium BCP (2007), el Premio Speciale Giuseppe Acerbi per la Scrittura Femmenile (Itàlia), el premi Michel Brisset (França, 2008), el Prémio Luso-Espanhol da Arte e Cultura concedit pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esports d’Espanya i per la Secretaria d’Estat de Cultura de Portugal (2014) i el Prémio Vergílio Ferreira (2015). 

És una activitat gratuïta.

Si voleu un certificat d'assistència, us podeu inscriure als serveis administratius de Sa Riera.

Formalització

Heu de presentar als serveis administratius de l’edifici Sa Riera, carrer de Miquel dels Sants Oliver, 2, de Palma (de dilluns a divendres de les 9 a les 14 hores), la documentació següent:

cartellCoordinació

Perfecto Cuadrado Fernández i Maria de Lourdes Pereira

Organització

camoes_logo

Camões. Instituto de Cooperaçao e da Lengua i Servei d'Activitats Culturals

És una activitat gratuïta.

Si voleu un certificat d'assistència, us podeu inscriure als serveis administratius de Sa Riera.

Sessions realitzades

João Tordo (Lisboa, 1975)

Dilluns, 13 d'octubre de 2014 a Sala d’actes de l’edifici de Sa Riera. C/ Miquel dels Sants Oliver, 2 Palma , a les 19 hores.

img_representativa

Llicenciat en Filosofia, periodista i escriptor.

João Tordo va néixer a Lisboa el 1975. Va llicenciar-se en Filosofia i va estudiar a Londres i Nova York. El 2001 va obtenir el Prémio Jovens Criadores en la categoria de Literatura. Ha publicat les novel·les O Livro dos Homens sem Luz (2004); Hotel Memória (2007); As Três Vidas (2008), que va rebre el Prémio Literário José Saramago i l'edició brasilera del qual fou  finalista del Prémio Portugal Telecom el 2011; O Bom Inverno (2010), finalista del Prémio Melhor Livro de Ficção Narrativa de la Sociedade Portuguesa de Autores i del Prémio Literário Fernando Namora, i la traducció francesa del qual va ser una de les obres seleccionades per a la 6a edició del Premi Literari Europeu;Anatomia dos Mártires (2011) fou finalista del Prémio Literário Fernando Namora; O Ano Sabático(2013), i Biografia Involuntária dos Amantes (2014). El 2014 va ser elegit Man of the Year, categoria de Literatura, per la revista GQ. Els seus llibres han estat publicats en diversos països, com França, Alemanya, Itàlia, Brasil, Croàcia i Sèrbia.


Valter Hugo Mãe (Saurimo, Angola, 1971)

Dimarts, 13 de gener de 2015 a Sala d’actes de l’edifici de Sa Riera. C/ Miquel dels Sants Oliver, 2 Palma , a les 19.30 hores.

HUGOPoeta i narrador portuguès llicenciat en Dret, postgraduat en Literatura Portuguesa Moderna i Contemporània.
Valter Hugo Mãe, nascut a Angola el 25 de setembre de 1971, viu a Vila do Conde, Portugal.
Ha publicat les novel·les A máquina de fazer espanhóis (Alfaguara, 2010) / La máquina de hacer españoles (2012), O apocalipse dos trabalhadores (2008), O remorso de Baltazar Serapião, O nosso reino (2004), O filho de mil homens (2011) i A desumanização (2013). La seva obra poètica està reunida al volum Contabilidade (Objectiva/Alfaguara, 2010).
És autor dels llibres per als més joves O rosto (2010), As mais belas coisas do mundo (2010), A verdadeira história dos pássaros (2009), A história do homem calado (2009), Os quatro tesouros (2011) i O paraíso são os outros (2014).
A més de ser un autor amb una forta presència editorial a Portugal i el Brasil, les seves obres han estat traduïdes al croat, a l'italià i al castellà: Bruno (Littera Libros, Badajoz, 2007), El apocalipsis de los trabajadores (Alpha Decay, 2010), La máquina de hacer españoles (Alfaguara, 2012), Folclore íntimo (Vaso Roto, 2011).
Escriu la crònica Autobiografia Imaginária al Jornal de Letras i es dedica també a les arts plàstiques.
En el camp de la música, és vocalista del grup musical Governo i lletrista dels músics o projectes Mundo Cão, Paulo Praça, Indignu, Frei Fado Del’Rei, Blandino, Naifa i Eliana Castro.
A més del premi José Saramago (2006) per O remorso de Baltasar Serapião i el Prêmio Portugal Telecom de Literatura (2012) per A máquina de fazer espanhóis, va rebre el trofeu Figura do Futuro (2009), concedit pel Correio da Manhã, la Pena de Camilo Castelo Branco (2010) i la Medalha de Mérito Singular de Vila do Conde (2010).