Escoltar

Ramon Margalef i López (1919-2004)

Homenatge en el centenari del seu naixement

Any Margalef

El divendres 13 de desembre de 2019 a les 18 hores.

Atenció, canvi de lloc! L'homenatge es farà a la sala d’actes de ca n'Oleo

Ramon Margalef va ser un dels ecòlegs més importants del segle XX, quan aquesta branca de la ciència s’estableix com a pròpia i diferenciada. Amb nombrosos premis i reconeixements internacionals, és un dels científics més il·lustres que ha donat el nostre país. Va treballar a l’Institut d’Investigacions Pesqueres (ara Institut de Ciències del Mar) del CSIC i a la Universitat de Barcelona, on va ocupar la primera càtedra d’Ecologia d’Espanya.

Va investigar tant en aigües dolces com en sistemes marins i terrestres. Destaquen els seus estudis sobre la successió dels sistemes naturals i la seva relació amb la diversitat i l’evolució, el paper de l’energia en la configuració de les comunitats d’organismes i la producció dels ecosistemes, i el paper de l’home en el planeta amb les implicacions sobre la despesa energètica, la pol·lució, el cicle de l’aigua i el canvi de fesomia del territori, entre molts altres aspectes.

L’any 2014 la Generalitat de Catalunya va crear el premi Ramon Margalef, per reconèixer persones d’arreu del món que s’hagin distingit de manera excepcional en l’estudi de l’ecologia i el medi ambient. El 2019 es commemora de manera oficial el centenari del naixement del doctor Ramon Margalef.

Organització: José Castro, director del Departament de Biologia, Guillem Pons, professor del Departament de Geografia i Joan Mayol, exalumne de Ramon Margalef.

Projecció del vídeo Ramon Margalef, el pare de l'ecologia (30’)

«Ramon Margalef i les Balears». Conferència a càrrec del senyor Ramon Margalef Mir, fill de Ramon Margalef i biòleg.

«El llegat científic de Ramon Margalef». Conferència a càrrec del senyor Joandomènec Ros, catedràtic de Biologia de la Universitat de Barcelona i president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Taula rodona: «Parlam de Ramon Margalef», a càrrec dels senyors Gabriel Moyà, Eduard Petitpierre i Guillem Mateu. Moderador: Joan Mayol.

Entrada gratuïta, fins a completar la capacitat de la sala.