El llegat de Josep Palau i Fabre

 Anul·lat

En la commemoració de l’Any Palau i Fabre (abril de 2017 - abril de 2018) la Universitat de les Illes Balears s'afegeix a les institucions i entitats d’arreu dels Països Catalans que han volgut rememorar l’obra i la persona de Josep Palau i Fabre, no només com a autor, poeta, dramaturg, assagista, narrador, traductor, crític i historiador de l’art, sinó també per destacar la tasca incansable de Palau com a activista i promotor cultural de revistes i altres activitats culturals.

Cal no oblidar tampoc la seva faceta cívica i política, i el seu catalanisme progressista, amb un ideari proper al pensament d’un nihilisme actiu que adquirí amb la coneixença, a París, de figures intel·lectuals tan rellevants com Sartre, Camus o Malraux.

La influència de l’obra de Palau i Fabre entre les noves generacions de poesia és cada vegada més destacada.

L’Any Palau i Fabre ha de servir per divulgar, estudiar i donar a conèixer l’obra de l’autor, en tota la seva riquesa i complexitat, així com per aprofundir en totes les connexions que es poden establir amb altres autors, llocs o idees afins, amb una atenció especial a les noves generacions.

Els professors i el moderador que participen a la taula rodona varen conèixer personalment Palau i Fabre, per la qual cosa no només podran parlar de la seva obra, de la relació amb Picasso, del seu vessant poètic i dramatúrgic, sinó també de la persona i l’artista cabdal que fou.

Lloc

Aula 22 de l'edifici de Sa Riera

Data

7 de març de 2018 a les 19.30 hores

Participants

Catalina Cantarellas, catedràtica emèrita del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts. Llicenciada en Prehistòria i Història Antiga (Universitat de Barcelona) i doctora en Història (Universitat de les Illes Balears). Des dels anys setanta treballa a la UIB tant en la vessant docent com en la investigadora. La seva investigació s'ha centrat, bàsicament, en la Història de l'Art i sobretot en la seqüència dels segles XIX i XX, i en la protecció del patrimoni cultural, camps en els quals ha gaudit de diversos projectes subvencionats pel Ministeri d'Educació i Ciència. Forma part del comitè de redacció d'un seguit de revistes de l'Estat espanyol. Ha dirigit més de quinze tesis doctorals i ha desenvolupat diversos càrrecs de gestió i de representació, tant en l'àmbit universitari com en el local i estatal.

Antoni Artigues, professor titular del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General. És llicenciat en Filosofia i Lletres (Pedagogia, 1975) i en Filologia Romànica (Catalana, 1979) i doctorat en Filologia Romànica (Catalana, 1983) per la Universitat de Barcelona. Ha fet classes als estudis de mestre des del curs 1977-78. Ha participat en diversos projectes d'innovació de l'ICE amb professors de música, plàstica i noves tecnologies del grau de mestre. Ha participat en projectes de poesia a través de la web amb la Universitat de Barcelona. Ha fet diverses comunicacions en congressos, conferències i publicacions sobre sociolingüística, cultura popular, didàctica de la llengua i la literatura i sobre els poetes Joan Brossa, Josep Palau i Fabre, Jaume Vidal Alcover, Blai Bonet... Més de vint anys d'experiència en muntatges poètics i teatrals amb els estudiants de Mestre.

Jordi Coca, escriptor i catedràtic emèrit de l'Institut del Teatre. Doctor en Arts Escèniques. Va començar la seva carrera literària amb la novel·la Un d'aquells estius. Ha obtingut el premi Documenta per Mal de lluna (1988), el premi Josep Pla amb La japonesa (1992), el Premi de la Crítica de narrativa catalana per Louise (un conte sobre la felicitat) (1993), el premi Ciutat de Palma amb Dies meravellosos (1996), el premi Ramon Muntaner de literatura juvenil per La faula dels ocells grecs (1997) i el premi Sant Jordi de novel·la per Sota la pols (2000). El 2004 publicà Cara d'àngel, amb el qual va guanyar el premi Joanot Martorell de narrativa. El 2006 va publicar Sorres blanques. Ha elaborat alguns assaigs sobre teatre i altres temes literaris, així com adaptacions al català d’obres de Maurice Maeterlinck i del poeta japonès Matsuo Bashō.

Moderador

Biel Mesquida, escriptor i periodista. És llicenciat en Biologia i en Ciències de la Informació i ha fet feina a la Universitat de les Illes Balears, com a cap de premsa i com a responsable de projectes culturals. Com a escriptor, es va donar a conèixer l'any 1973 quan guanyà el premi Prudenci Bertrana amb L'adolescent de sal. Les seves obres més destacades són Self-service (1977, amb Quim Monzó), Puta Marès (Ahí) (1977), El bell país on els homes desitgen els homes, (1985), Doi (1990), Excelsior o El temps escrit (1995, premi Ciutat de Barcelona), Vertígens (1999, premi Ciutat de Palma-Llorenç Villalonga), T'estim a tu (2001), Camafeu (2002), Els detalls del món (2005, Premi Nacional de Literatura) i Llefre de tu (2012). L'any 2005 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.