Retrats

 +info del cicle Cinema d'autor

Yolanda Guasch, Carme Vidal, 2015 (52')

Lloc

Centre de Cultura Sa Nostra. C/ de la Concepció, 12, de Palma

Data

26 de novembre de 2020

Horari
 a les 20 hores
Entrada

En cas que només volgueu assistir a aquesta sessió reservau plaça a <sac@uib.cat>

Preu
Activitat gratuïta

 

 

Fitxa tècnica

Direcció: Yolanda Guasch, Carme Vidal,

Durada: 52'

País: Espanya

 Retrats

Després de la Guerra Civil, entre 20.000 i 30.000 espanyols es varen exiliar a Mèxic. Aquest fou el país que més exiliats va acollir, després de França. I a Mèxic se situa Retrats, un documental de la directora i productora Carme Vidal i de la professora d’Història de l’Art de la Universitat de Granada Yolanda Guasch.

El projecte va sorgir el 2015, quan Vidal, que ja havia col·laborat amb Yolanda Guasch en altres projectes, li va contar algunes de les històries recollides en primera persona al país americà. A partir d’aquí, decidiren dur a terme el documental, que ha sortit a la llum després de dos anys d’intens treball d’investigació, filmació i muntatge. Amb entrevistes a fills, nets i coneguts dels exiliats, Retrats conta la vida de vuit exiliats, quatre eivissencs, tres menorquins i un mallorquí, persones que visqueren i moriren a la seva pàtria d’acollida i representen visions diferents i complementàries de l’exili amb un denominador comú: la presència i el record constant de les Balears, la llengua i el Mediterrani.

El llargmetratge narra, entre d’altres, la vida d’Emili Garcia Riera, cineasta nascut a Eivissa, autor de la Historia documental del cine mexicano i que va fer també algunes pel·lícules. Les filles del seu primer matrimoni i la seva segona esposa donen veu a la biografia d’aquest eivissenc. També coneixerem la història dels menorquins Joan Naves, Estanislau Ruiz i Vicent Guarner o la de Jordi Ruiz Gusils, la família del qual es va exiliar quan ell tan sols tenia nou anys i que parla a càmera en un perfecte català… amb un graciós accent mexicà. De Mallorca destaca el músic mallorquí Baltasar Samper, que completa el conjunt de veus que ens recorden que no fa tant de temps eren els habitants d’aquestes illes els qui havien de partir a altres terres cercant un futur millor, fugint de la repressió i la misèria.

La importància de Mèxic com a país d’acollida rau no tan sols en el nombre d’exiliats que hi varen anar sinó sobretot en el fet que aquest país va donar passaport i la nacionalitat a tots els qui ho varen voler. Mèxic tampoc no va reconèixer mai Franco com a dirigent legítim de l’Estat espanyol, i es convertí en una vertadera nova pàtria, on encara viuen els hereus dels qui un dia foren emigrants.

Carme Vidal (Eivissa, 1981) és llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra. Ha estudiat Cinema Studies a l’escola de cinema FAMU de Praga i té un Màster en Producció Audiovisual pel City College de Nova York. El 2006 va rebre l’Student Academy Award pel documental 6 am. Anteriorment, els seus curtmetratges Nines (2004) i Rostres (2002) foren finalistes a certàmens d’Art Jove, i varen participar en diversos certàmens internacionals. També ha treballat com a directora de fotografia, sobretot en documentals. Actualment viu a Nova York i treballa en una sèrie de ficció per a la CUNY TV.

Yolanda Guasch Marí (Eivissa, 1981) és doctora en Història de l’Art per la Universitat de Granada amb la tesi Artistas andaluces exiliados en México. El 2007 va obtenir el Màster en Gestió Cultural i el 2009 el Màster en Investigació i Tutela del Patrimoni Històric, els dos per la Universitat de Granada. El seu treball Memoria i exili. El pintor Ramon Medina Tur fou premiat per l’Institut d’Estudis Eivissencs. És autora de diverses publicacions, com Artistas andaluces en el exilio (2011); María Teresa Toral. Obra gráfica (2012), escrit en col·laboració amb M. J. Montañés Garnica i F. Toro Ceballos; i Andalucía y México (2013), entre d’altres.

Cicle cinema complet