Escoltar

Comandant Arian. Una història de dones, guerra i llibertat

 Any

2018

Durada

80’

País

Espanya

Direcció

Alba Sotorra Clua

Directora i productora de cinema documental catalana, fundadora de la productora audiovisual Alba Sotorra, SL. És llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Complutense de Madrid (2004) i Màster Europeu en Estudis Culturals per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (2007). Ha treballat, filmat i viscut arreu del món, i ha passat llargues temporades a l'Orient Mitjà, especialment a Síria, Turquia, Iran i Qatar. Ha realitzat diversos tallers d'escriptura de guió i direcció de documentals, entre els quals: SOURCES2, Berlinale Talent Campus, Dok.Incubator, IDFA Academy i EAVE Producers Workshop. És membre de PROA (Associació de Productors) i CIMA (Associació de Dones Productores). Ha estat guardonada amb el premi a millor directora novell pel Col·legi de Directors de Catalunya el 2016.

Les seves pel·lícules tracten de temes contemporanis controvertits que involucren visions contraposades del món, relacionats amb conflictes polítics, socials i humans de l'actualitat. El seu treball se centra sobretot en les històries humanes que reflexionen, des d'una perspectiva de gènere, sobre temes com la llibertat, la igualtat i la identitat. Els seus projectes més rellevants són els llargmetratges documentals Miradas desveladas (2008), Qatar, la carrera (2011), Game Over (2015) —pel qual va rebre un premi Gaudí a la millor pel·lícula documental— i Comandant Arian (2018), nominada als premis Gaudí. Actualment desenvolupa diversos projectes, entre els quals el llargmetratge documental Francesca i l'Amor.

Guió

Alba Sotorra, Jesper Osmund, Stefano Strocchi

Fotografia

Alba Sotorra

Producció

Alba Sotorra, SL, Boekamp & Kriegsheim GmbH

Gènere

Documental

Sinopsi

En aquesta història sobre l'emancipació i la llibertat en ple front de la guerra de Síria, la comandant Arian, de trenta anys, guia cap a Kobane un batalló de dones amb la missió d'alliberar la població que viu sota el jou del Daesh (ISIS). Després de l'esclat de la guerra de Síria, un grup de dones de la resistència kurda va formar les YPJ: les Unitats de Defensa de les Dones. Arian, qui sent molt jove havia presenciat el salvatge tracte que rebien les víctimes de la violència sexual, dirigeix una d'aquestes unitats i dedica la seva vida a la derrota del Daesh. A mesura que les YPJ avancen lentament cap al seu objectiu, Arian fa tot el possible perquè les seves companyes descobreixin el veritable sentit de la seva lluita: la llibertat per a la pròxima generació de dones. Després de conviure durant mesos amb la comandant i les seves tropes, rodant una intimitat sense precedents en la qual s'inclouen crues seqüències de la lenta recuperació d’Arian, Sotorra confecciona un fascinant retrat d'una dona embarcada en una missió.

Premis

Seleccionada per projectar-se a la secció International Spectrum del Festival Internacional Documental del Canadà (Hot Docs), al Festival Internacional Documental de Sheffield (Sheffield Doc/Fest), al Festival Internacional de Cinema de Xangai, al Festival Internacional de Cinema de São Paulo; a la secció Temps d'Història de la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid (Seminci); al Festival Internacional de Cinema de Tarragona (REC) i al Festival de Cinema Independent de Barcelona L'Alternativa. Nominada al premi Gaudí a la millor pel·lícula documental.

Web

http://www.albasotorra.com/