Lingüística i Llengües

Cicle de cinema

El projecte, començat en el primer semestre del curs 2017-18, consisteix en un cicle de cinema sobre lingüística i llengües. Els destinataris són, en primer terme, els alumnes del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica, i del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, i, en segon terme, alumnes en general interessats en les llengües i/o en la lingüística com ara els estudiants de Psicologia, Educació, Filosofia i, en general, alumnes els interessos i els estudis dels quals versin sobre la llengua.

Mitjançant aquesta activitat pretenem no només acostar les llengües i la recerca en lingüística a la societat, sinó també involucrar el públic general en el pensament científic. Amb la finalitat, doncs, d'obrir camins a la difusió de la cultura científica i seguint l'estructura del cicle de cinema organitzat en el curs acadèmic 2017-18, es projectaran dues pel·lícules prèviament introduïdes per professors i/o investigadors d'un dels dos departaments de la UIB, que aniran seguides d'una tertúlia moderada pel professor encarregat d'introduir la pel·lícula. En aquesta tertúlia es debatran les qüestions més rellevants de la pel·lícula que tinguin a veure amb la lingüística i la llengua, però també aspectes cinematogràfics.

La projecció de les pel·lícules serà en versió original subtitulada.

Lloc

Aula Magna de l'edifici Guillem Cifre de Colonya. Campus Universitari

Horari

A les 16 hores

Les dues pel·lícules que proposam aquest segon quadrimestre són: 

Once upon a time at 55th and Hoover (2014)

Curtmetratge documental dirigit per Andrés Enrique (UIB). Explica la història dels jueus sefardites de l’illa de Rodes que varen arribar i establir una comunitat a Los Angeles la primera meitat del segle XX. Més informació: <http://www.55thandhooverfilm.info/>.

Data de projecció

Dimarts 19 de març de 2019.

Presentador

Andrés Enrique (Universitat de les Illes Balears) (escriptor i director del curtmetratge).

 

The Linguists (2008)

Documental que mostra el treball de camp en diferents llocs del món amb llengües en perill d’extinció de dos lingüistes americans que treballen al Living Tongues Institute for Endangered Languages. Més informació: <http://www.pbs.org/thelinguists/>.

Data de projecció

Dimecres 8 de maig de 2019

Presentadora

Susana Cortés Pomacóndor (Universitat de les Illes Balears).

Coordinació

Les organitzadores són les professores del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica doctora Susana Cortés Pomacóndor i doctora Cristina Suárez Gómez.

Altres entitats implicades en el projecte

El projecte s’organitza en el marc de les activitats programades per al curs acadèmic 2018-19 pel GRALing (Grup de Recerca en Anàlisi Lingüística), dirigit per Cristina Suárez Gómez, i que compta amb professorat del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica i del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB, i amb professorat de la Universitat d’Alcalá i la Universitat de Navarra.

Realitzat al primer quadrimestre

1. Dead Poets Society 

El club dels poetes morts, dirigida per Peter Weir (1989), presenta la història d'un professor que planteja una manera d'ensenyar literatura una mica diferent, basada en mètodes poc ortodoxos. Els mètodes no seran sempre benvinguts per tothom i això farà que el professor Keating sigui acomiadat.

Data de projecció

13 de novembre de 2018

Presentador

Mercè Picornell Belenguer

2.  The Shape of Water

La forma de l'aigua, 2017, dirigida per Guillermo del Toro, és una pel·lícula de temàtica fantàstica en la qual es conta la història de la protagonista, una dona muda que es comunica en llengua de signes, concretament la llengua de signes americana, en una època que s'identifica amb la Guerra Freda (s.XX). El director explora la comunicació entre humans i també entre diferents espècies, a través d'una història d'amor.

Data de projecció

18 de desembre de 2018

Presentador

Lluís Barceló Coblijn

Aquesta projecció comptarà amb l'assistència de membres de la Federació de Persones Sordes de les Illes Balears i amb servei d'interpretació en llengua de signes.

  • Lluís Barceló Coblijn
  • Sebastià Roig Rigo
  • Maria del Mar Vanrell Bosch
Altres entitats implicades en el projecte

En el marc d'activitats programades pel GRALing (Grup de Recerca en Anàlisi Lingüística), coordinat per Cristina Suárez Gómez, i pel GRESIB (Grup de Recerca Sociolingüística de les Illes Balears), coordinat per Joan Melià Garí.

Lingüística i llengües edició anterior