1229, el rostre ocult

Dilluns 3 de desembre de 2018

Arran de la tragèdia viscuda per les inundacions al Llevant de Mallorca, la UIB va suspendre l'acte d'estrena del documental «1229, el rostre ocult», previst per al 10 d'octubre de 2018.

Estrena

Documental de creació

El dilluns, 3 de desembre de 2018 a les 20 hores

Centre de Cultura Sa Nostra. C/ de la Concepció, 12. Palma

Presentació del documental

Antoni M. Thomas, guió i direcció

Guillem Rosselló Bordoy, historiador

Realitzador

Pere Salom

Guió i direcció

Antoni M. Thomàs

Productors

Universitat de les Illes Balears, IB3 TV, Consell de Mallorca, Salom Estudi

Durada

50 minuts

 

Entrada gratuïta.

Places limitades.

Per primer cop a la nostra terra, contam, analitzam i documentam la conquesta de Mallorca des del punt de vista dels àrabs, que foren derrotats. Un document amb rigor històric. Realitzam la producció definitiva d'una part de la nostra història poc contada.

El documental està basat en el manuscrit Kitab Ta’rih Mayûrqa, d’Ibn ‘Amira al Mahzûmi, poeta i jurista musulmà que va escriure la conquesta de Medina Mayûrqa, havent presenciat l’assalt de les tropes de Jaume I. La seva obra, en prosa rimada, es creia perduda fins que fa poc més d’una quinzena d’anys la va descobrir, en còpia de l’original, l’historiador algerí Muhammad Ben Ma'mar en una zawiya, una biblioteca religiosa, a la ciutat de Tindouf, a Algèria. Es tracta de l’únic document de l’època de la conquesta que és el contrapunt de la visió dels conquistadors de Mallorca.

Una crònica que relata la història de l’illa des de 1209 fins a 1229-31: la captura d’unes naus catalanes com a excusa per a la invasió cristiana, el desembarcament a Santa Ponça, la batalla de Portopí, l’enfonsament de les murades de la ciutat, la massacre feta pels cristians, la fuita i resistència dels sobrevivents a les muntanyes, etc.

L’any 2009 el manuscrit va ser traduït al català i al castellà pel professor d’àrab Nicolau Roser i per l’historiador i arqueòleg especialista en l’època àrab a les Balears Guillem Rosselló Bordoy. Fou publicat per la Universitat de les Illes Balears i el Govern de les Illes Balears.

En el marc de les activitats del quarantè aniversari de la UIB (2017-18, 2018-19) i dels deu anys d’edició del llibre, la UIB ha col·laborat en el documental 1229. El rostre ocult perquè aquest arribàs a bon port.