Lingüística i Llengües

 Cicle de cinema

El projecte, començat el primer semestre del curs 2017-18, consisteix en un cicle de cinema sobre lingüística i llengües. Els destinataris són, en primer terme, els alumnes del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica i del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General i, en segon terme, els alumnes en general interessats en les llengües i/o en la lingüística, com són ara els estudiants de Psicologia, Educació, Filosofia i, en general, els alumnes els interessos i estudis dels quals versin sobre la llengua.

Mitjançant aquesta activitat pretenem no només acostar les llengües i la recerca en lingüística a la societat sinó també involucrar el públic general en el pensament científic. Amb la finalitat, doncs, d’obrir camins a la difusió de la cultura científica i seguint l’estructura del cicle de cinema organitzat el primer quadrimestre del curs acadèmic 2017-18, es projectaran dues pel·lícules prèviament introduïdes per professors i/o investigadors d’un dels dos departaments de lingüística de la UIB, que aniran seguides d’una tertúlia moderada pel professor encarregat d’introduir la pel·lícula. En aquesta tertúlia es debatran les qüestions més rellevants de la pel·lícula que tinguin a veure amb la lingüística i la llengua, però també aspectes cinematogràfics.

Les dues pel·lícules que es projectaran en versió original subtitulada són:

Se dice poeta (2014)

Dirigida per Sofía Castañón. Constitueix una mirada de gènere al panorama poètic contemporani. Inclou entrevistes a 21 poetes, nascudes entre 1974 i 1990, que donen el seu punt de vista sobre la creació, la difusió, la crítica i la recepció de la seva poesia. Prefereixen que les anomenin poetes, encara que, sobretot, preferirien que això no fos un assumpte que calgués puntualitzar.

Data estimada de projecció

16 d’abril de 2018.

Presentadora

Laura Camargo Fernández (Universitat de les Illes Balears) i Sofía Castañón (directora del documentari).

L’infant salvatge (títol original en francès: L’enfant sauvage)

Dirigida per François Truffaut (1969), narra la història basada en fets reals d’un noi que es va criar amb una bandada de llops fins que un metge el va adoptar per educar-lo. Els anys de privació i manca de contacte social han afectat severament el desenvolupament del noi, especialment pel que fa a l’adquisició del llenguatge, en tant que manifesta greus dificultats per associar els sons de la parla amb el significat. El metge va fent petits avenços, però a un ritme molt lent. La pel·lícula convida a reflexionar sobre diferents factors implicats en l’adquisició de llengües, per exemple l’existència d’una edat crítica per aprendre una llengua i el paper de la societat en l’educació dels infants.

Data de projecció

9 de maig de 2018

Presentadora

Lucrecia Rallo Fabra (Universitat de les Illes Balears).

Coordinació

Les organitzadores són professores del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica

  • Dra. Cristina Suárez Gómez
  • Sra. Lucrecia Rallo Fabra

El projecte s’organitza en el marc d’activitats programades per al curs acadèmic 2017-18 pel GRALing (Grup de Recerca en Anàlisi Lingüística), dirigit per Cristina Suárez Gómez, i que compta amb professorat del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica i del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB, i amb professorat de la Universitat d’Alcalá de Henares i la Universitat de Navarra.

Cicle realitzat al primer trimestre

Dimecres 18 d'octubre, 16-19 h 

Arrival, 2016 (116')

VOSE

Dimecres 29 de novembre, 16-19 h

 My Fair Lady, 1964 (170')

VOSE

Lloc

Aula Magna de l'edifici Guillem Cifre de Colonya. Campus universitari.

Coordinació

Susana María Cortés Pomacóndor, professora del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica i

Maria del Mar Vanrell Bosch professora del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General

 

Activitat gratuïta