Aules sense Armaris. Cinema LGTBI+ a la UIB

Moonlight

Barry Jenkins, 2016 (111’)

Tema: racisme i homosexualitat.

Presentació i col·loqui: Nafi Brahim Salem, llicenciat en Fiolosofia i activista saharahui

7 de juny de 2019

Edifici Sa Riera. C/ de Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma

Els divendres a les 19.30 hores 

Aforament limitat: 99 places

És una activitat gratuïta

El cicle de cinema Aules sense Armaris: cinema LGTBI+ a la UIB pretén donar visibilitat a la diversitat psicoafectiva i sexual a través del cinema des de l'àmbit universitari. Hem d'apostar per una educació com a motor d'inclusió social per donar cabuda a la realitat en què vivim. L'alumnat que pateix assetjament per la seva dissidència sexual no se sol veure representat a si mateix en les classes convencionals, de manera que és la nostra responsabilitat com a docents dur a terme propostes i activitats en què a través de l'art, el cinema en aquest cas, i la reflexió, es potenciï el desenvolupament crític i artístic de l'alumnat, perquè pugui viure amb normalitat la seva diversitat sexual o la dels seus companys i les seves companyes. 

Coordinació

Juanjo Bermúdez de Castro, professor contractat doctor del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica i director de la UIB Theatre Company. Doctor en Literatura Anglo-nord-americana per la Universitat Autònoma de Madrid, ha realitzat estades de recerca a la Royal Holloway University of London i a la New York University, on va completar el Màster en Estudis dels Estats Units. És membre dels grups de recerca RIRCA, sobre sèries de televisió i ideologia, i GRAiE, sobre art i educació. Entre les seves publicacions destaquen: Rewriting Terror: The 9/11 Terrorists in American Fiction; El asesinato de John F. Kennedy: La construcción mediática y cultural de un mito i Arte y Terrorismo: De la transgresión y sus mecanismos discursivos.

Presentació del cicle

L'estructura d'aquest cicle consisteix a projectar nou pel·lícules molt diferents però totes de temàtica LGTBI+ durant el curs 2018-19. Així, des d'octubre de 2018 fins a juny de 2019, el primer divendres de cada mes es projectarà una pel·lícula que presentarà breument el coordinador del cicle, acompanyat per alguna persona relacionada amb la temàtica concreta de cada pel·lícula (transsexualitat, famílies homoparentals, etc.), perquè ofereixi als espectadors una perspectiva de primera mà sobre la trama particular de la pel·lícula. Després de la projecció, s'obrirà un debat en el qual es convidarà els espectadors a col·laborar amb les seves reflexions sobre el film, o bé fent preguntes a la persona convidada.

Les pel·lícules les presentaran el coordinador i una persona convidada experta en la temàtica específica de cada pel·lícula.

 

Moonlight

Barry Jenkins, 2016 (111’)

Tema: racisme i homosexualitat.

7 de juny de 2019

Pride

Matthew Warchus, 2014 (120’)

Tema: activisme LGTBI+

5 d’octubre de 2018 

Carol

Todd Haynes, 2015 (118’)

Tema: visibilitat lèsbica

9 de novembre de 2018

Presentació

Sheila Núñez, responsable de l’area d’educació de l’Asociació LGTBI+ de les Illes Balears (BenAmics) i Juanjo Bermúdez de Castro, professor contractat doctor del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica.

The Kids are All Right

Lisa Cholodenko, 2010 (109’)

Tema: famílies homoparentals i situació dels tràmits actuals d'adopció a les illes Balears

Presenten la pel·lícula: Enrique Sánchez, professor d'Història de secundària i Jaume Pasqual, psicòleg i orientador de primària i infantil.

14 de desembre de 2018

Happy Together

Wong Kar-Wai, 1997 (98’)

Tema: homosexualitat i immigració

11 de gener de 2019

Presenta: Ricardo Useche

XXY

Lucía Puenzo, 2007 (86’)

Tema: intersexualitat

1 de febrer de 2019

 

 

Boys don’t Cry

Kimberly Peirce, 1999 (114’)

Tema: homes transsexuals

15 de març de 2019

 

And the Band Played On

Roger Spottiswoode, 1993 (140’)

Tema: els començaments del VIH

5 d’abril de 2019

Presenten: Joan Lluís Llull, president de l'Asssociació de la Lluita Anti-SIDA (ALAS) de les Illes Balears, i el Dr. Melchor Riera, actual cap de secció de Malalties Infeccioses i Medicina Interna de l'Hospital de Son Espases.

Ma vie en rose

Alain Berliner, 1997 (89’)

Tema: dones transsexuals

3 de maig de 2019

Presenta: Àfrica Pastor, activista fundadora de la primera associació de menors trans d'Espanya i Ángela Ponce primera mujer transgénero en convertirse en Miss Universo España