Escoltar

Sempre al teu costat. Acompanyant l'Alhzeimer

Exposició de fotografies fetes per Pep Pérez Castelló, professor del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació on es presenta la història i evolució de la vida de José Luís Nadal.

Inauguració

El divendres 20 de setembre de 2019, a les 20 hores a l’edifici Sa Riera.

Les fotografies romandran exposades fins al 23 d’octubre de 2019.

Aquesta exposició presenta la història de vida d’en José Luis Nadal. En José Luis va néixer a Palma el 1952. Va jugar en el RCD Mallorca els anys setanta i principi dels vuitanta del segle passat.

Després va jugar algun temps amb altres equips de categories inferiors, fins que finalment va penjar les botes. En aquell moment ja s’havia casat amb na Juana María, que coneixia des de l’adolescència i la joventut.

Va canviar de professió i es va dedicar a fer de comercial per a l’hoteleria, en el ram de l’alimentació. Es desplaçava per tota l’illa i coneixia tots els hotels. Quan tenia cinquanta anys la memòria li va començar a fallar, i es perdia quan anava als hotels que coneixia perfectament. També va començar a agafar les rotondes en direcció contrària, així com alguns carrers. Na Juana María es va començar a preocupar, perquè tampoc no recordava moltes de les converses que mantenien. Al principi el metge de família li va diagnosticar una depressió, la qual a poc a poc es va convertir en la malaltia d’Alzheimer.

Aquí es conta la història de vida d’aquesta parella a través d’una narració fotogràfica i també d’un vídeo documental. La finalitat és cridar l’atenció sobre un fet que sovint és invisible, perquè la societat s’estima més mirar cap a una altra direcció i no veure coses que fan mal a l’observador. L’Alzheimer és una malaltia devastadora per a qui la pateix, però també per a les persones cuidadores, que solen ser els familiars més propers, els quals queden atrapats en unes circumstàncies vitals que s’haguessin estimat més no conèixer i que condicionen molt la seva pròpia vida, de forma doble: pel dolor i la pèrdua de la identitat de la persona que estimen, i per la pèrdua de la seva llibertat personal, que queda limitada per l’atenció que han de dedicar a l’ésser estimat.

http://blocs.uib.cat/semprealteucostat/