Sempre al teu costat. Acompanyant l'Alhzeimer

 Propera exposició

Seu d'Eivissa i Formentera

Del 23 d'octubre al 23 de novembre de 2020

Pep Pérez Castelló, professor del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació va realitzar aquesta sèrie de forografies per presentar la història i l'evolució de la vida de José Luís Nadal.

José Luis va néixer a Palma el 1952. Va jugar en el RCD Mallorca els anys setanta i principi dels vuitanta del segle passat. Després va jugar algun temps amb altres equips de categories inferiors, fins que finalment va penjar les botes. En aquell moment ja s’havia casat amb na Juana María, que coneixia des de l’adolescència.

Va canviar de professió per fer de comercial a hoteleria, en el ram de l’alimentació. Es desplaçava per tot Mallorca i coneixia tots els hotels. Quan tenia cinquanta anys la memòria li va començar a fallar, es perdia quan anava als hotels que coneixia perfectament. També va començar a agafar les rotondes i alguns carrers en direcció contrària. Na Juana María es va començar a preocupar, perquè tampoc no recordava moltes de les converses que mantenien. Al principi el metge de família li va diagnosticar una depressió, fins que varen arribar a diagnosticar-li la malaltia d’Alzheimer.

Aquesta exposició conta la història de vida d’aquesta parella a través d’una narració fotogràfica i d’un vídeo documental. La finalitat és cridar l’atenció sobre un fet que sovint és invisible, perquè la societat s’estima més mirar cap a una altra banda i no veure una realitat que fa mal a l’observador. L’Alzheimer és una malaltia devastadora per a qui la pateix, però també per a les persones que cuiden, que solen ser els familiars més propers, que queden atrapats en unes circumstàncies vitals que s’haguessin estimat més no conèixer i que condicionen molt la seva pròpia vida, de forma doble: pel dolor i la pèrdua de la identitat de la persona que estimen, i per la pèrdua de la seva llibertat personal, que queda limitada per l’atenció que han de dedicar a l’ésser estimat.

Itinerància

Edifici Sa Riera

Del 20 de setembre al 23 d'octubre de 2019. 

Inauguració: el divendres 20 de setembre de 2019 a les 20 hores 

 

Edifici Guillem Cifre de Colonya

Del 8 de gener al 21 d'octubre de 2020