«Ramón y Cajal a Mallorca. Ciència i art» Exposició de fotografies

Del 7 d’octubre al 5 de novembre de 2020

Afluència limitada. Es compleixen les mesures de prevenció de la COVID-19. Cita prèvia a <sac@uib.cat>.

Edifici Sa Riera, C/ de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma.

Comissari: Antoni Gamundí, professor del Departament de Biologia de la UIB.

Agraïments: Instituto Cajal (CSIC), Centre Oceanogràfic de Balears, Dra. M. Josep Mulet, Dr. Joan Carles Oliver, Dr. Joan Fornós, Dr. Bernadí Gelabert, Sr. Antoni Costa, Sra. M. Ángeles Langa, Sr. Joan Carles Palos.

Inauguració

Santiago Ramón y Cajal (1852-1934) va fer una única estada a Mallorca, fruit de la convidada que anys enrere havia rebut del Dr. Odón de Buen, en aquell moment responsable del Laboratori Biològic-Marí de Portopí. Arribà a Palma a bord del vapor Bellver, acompanyat per la seva esposa Silveria Fañanás.

Allotjat inicialment a casa d’Odón de Buen i després al laboratori mateix de Portopí, durant aquesta estada a l’illa el científic aragonès va rebre homenatges constants per part de diverses associacions i corporacions; i destaquen els de l’Ajuntament de Palma, la Diputació Provincial, el claustre de catedràtics de l’Institut General i Tècnic, la Reial Acadèmia de Medicina i Cirurgia o el Col·legi Medicofarmacèutic de Palma.

Durant aquells dies a Mallorca, Ramón y Cajal aprofità el temps per desenvolupar les seves dues grans aficions: la recerca, aquesta vegada centrada en l’estudi del sistema òptic d’alguns animals marins; i la fotografia, amb imatges obtingudes no sols de la ciutat de Palma, sinó també d’altres indrets de l’illa.

Aquesta exposició és una mostra d’aquestes dues aficions.