Escoltar

Anne Frank, una història vigent. Exposició

Del 3 al 30 de març de 2020

Vestíbul de l’edifici Ramon Llull

 Inauguració de l’exposició a les 11.45 hores a càrrec de Joana Maria Seguí, vicerectora de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries, i Juan Parra Marti, membre de la Fundació Anne Frank Stichting.

L'exposició Anne Frank, una història vigent, narra la vida d'Anne Frank des de 1929 fins a la seva mort, al camp de concentració de Bergen-Belsen. Paral·lelament es relaten els esdeveniments històrics que varen portar a la bogeria de l'Holocaust. L'exposició consta de fotografies inèdites de l'àlbum familiar dels Frank, i s'acompanya del documental La corta vida de Ana Frank.

En el context de la història d'Anne Frank i la seva família, l'exposició té com a objectiu moure els visitants, i en concret els joves, a reflexionar sobre els valors i conceptes que constitueixen els drets humans, la importància de la tolerància i el respecte cap als altres, així com el valor de la democràcia al món actual.

La Casa d'Anne Frank és una organització independent encarregada de preservar l’annex secret on Anne Frank i la seva família varen romandre amagats durant la Segona Guerra Mundial, i on Anne va escriure el seu famós diari. Després de dos anys amagats, fugint de la bogeria nazi, els ocupants de «la casa de darrere» són delatats i arrestats. Només Otto Frank sobreviu als infernals camps de concentració. El 1957, es converteix en l'impulsor de la Casa d'Anne Frank.

Dimarts 3 de març de 2020

10 hores. Sala de Graus: «L'infern de Joan de Can Puig, un algaidí al camp de concentració de Buchenwald», conferència a càrrec de Michel Llompart Ballester.

11.45 hores. Vestíbul de l'edifici Ramon Llull: inauguració de l’exposició a càrrec de Joana Maria Seguí, vicerectora de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries, i Juan Parra Marti, membre de la Fundació Anne Frank Stichting.

12.15 hores. Sala de graus: projecció «La corta vida de Ana Frank». Presenta: Juan Parra Marti.

Dimecres 11 de març de 2020

18 hores. Aula 2: projecció del documental Anne Frank's Holocaust, 2015 (90’) i col·loqui posterior a cura de Xavier Jiménez i Pere Salas.

El documental projectat durant l'exposició Anne Frank, una història vigent, titulat Anne Frank's Holocaust (2015) que es va traduir per Los últimos días de Ana Frank, va ser estrenat el 2015 coincidint amb el setan

tè aniversari de la mort de la jove i d'una gran part de la seva família a mans dels nazis durant la Segona Guerra Mundial.

Dirigit per Erik Nelson, el documental planteja un dramàtic recorregut per la persecució de la comunitat jueva a l'Holanda de 1942 a 1945, focalitzant l'acció en el sofriment patit pels Frank al llarg d'aquells anys.

A la producció, firmada pel canal National Geographic, hi participen des d'especialistes (historiadors, investigadors, etc.) fins a amics i coneguts de la mateixa Anne. Aquesta aportació d'història oral n'ajuda a completar la part més historiogràfica.

La fusió d'aquestes dues línies d'interacció és el que resulta vertaderament interessant del documental: la narració alterna reconstruccions, anàlisis, desenvolupament cronològic i la part més humana, tot presentat a través d'un efectiu muntatge acompanyat de peces audiovisuals i fotografies que ajuden l'espectador a poder reconstruir aquell passat i arribar a percebre, encara que hagin transcorregut dècades, els terribles fets d'aquell fosc període.

Xavier Jiménez