Aurora Picornell (1912-1937). Història i memòria

Del 9 de gener a l’1 de febrer de 2019
Inauguració

Dimecres 9 de gener a les 19 hores, inauguració a càrrec del Rector, Llorenç Huguet, la vicerectora de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries, Joana Maria Seguí, i la directora de l’Institut Balear de la Dona, Rosa Cursach. A continuació David Ginard i Feron farà la conferència «Aurora Picornell: feminisme, moviment obrer i memòria republicana al segle XX».

'Aurora Picornell (1912-1937). Història i memòria' és una exposició itinerant de l'Institut Balear de la Dona (IBDona), comissionada per David Ginard Feron, doctor en Història por la Universitat de les Illes Balears (UIB) i autor del llibre Aurora Picornell (1912-1937). De la història al símbol. Aurora Picornell Femenias (Palma 1912-Porreres 1937), coneguda com «la Passionària de Mallorca» fou una activista política i social del segle XX. Fou dirigent del Partit Comunista d'Espanya a Mallorca i va promoure el sindicat de sastresses i la primera commemoració del Dia de la Dona Treballadora a l'illa. Fou detinguda, encarcerada i assassinada la nit de Reis de 1937 al cementeri de Porreres.

L'exposició es reparteix en deu panells que narren la trajectòria d 'Aurora Picornell des dels orígens –amb fotografies del barri del Molinar, on va néixer, i l'arbre genealògic– fins als primers compromisos de militància, estructurats en dos àmbits fonamentals: el feminisme i el laïcisme.

Continua la mostra amb l'activista en l'època de la Segona República i tracta de la seva militància política sobretot al Partit Comunista, del qual ella serà la figura més reconeguda a Mallorca; el seu àmbit com a sindicalista, la creació del sindicat de sastreria, a més d'informació relativa a la seva activitat veïnal i com a articulista en premsa.

Díptic