Escoltar

40 anys, quaranta poetes, XL artistes

Propera exposició

Dijous 27 de febrer a les 18 hores, inauguració de l'exposició 40 anys, quaranta poetes, XL artistes. Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació. Universitat de València. Av. Blasco Ibáñez, 32. València.

 

 Programa diari Ara              Programa 40 anys Trad2020          Programa Gràcia 2020

 40, quaranta, XL en PUNT

L'exposició va inaugurar el programa d'activitats per celebrar els cinc segles i els quaranta anys d’existència de la Universitat de les Illes Balears. L'exposició vol escurçar distàncies, ja que neix amb un doble objectiu: celebrar els quaranta anys de coneixement, d'ensenyament, de recerca i de cultura recorreguts per la Universitat de les Illes Balears, i possibilitar la visibilitat i l’intercanvi d’artistes i escriptors que comparteixen una base històrica i una llengua comunes.

Una llengua comuna que ens uneix, la catalana, i un territori dispers, el de les pròpies Illes i la resta d'indrets de parla catalana, on la Mediterrània és sovint un escull present malgrat les comunicacions.

Vuitanta creadors en la mostra que uneix les paraules de quaranta poetes amb les imatges de quaranta artistes plàstics. Més info

Itinerància

Del 19 de març al 7 de maig de 2018. Universitat de les Illes Balears. Edifici Sa Riera. C/ de Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma.

Del 9 de maig al 29 de juny de 2018. Universitat de les Illes Balears. Edifici Ramon Llull. Campus universitari.

Del 9 de juliol al 31 d'agost de 2018. Torre dels Ducs de Medinaceli. Terme municipal El Verger. Alacant.

Del 2 al 30 de novembre 2018: Seu universitària de Menorca. Can Salort. C/ Santa Rita, 11. Alaior.

Del 4 de desembre 2018 a l’11 de gener de 2019. Seu universitària d’Eivissa i Formentera. Antic edifici de la Comandància. Carrer del Calvari, 1. Evissa

Del 14 de gener al 2 de febrer de 2019: Formentera. Sala Municipal d’Exposicions (Ajuntament vell). Plaça de la Constitució. Sant Francesc Xavier.

Del 6 de març al 14 d'abril de 2019. Universitat d’Alacant. Sala AIFOS. Edifici de Filosofia i Lletres C, planta baixa. Cra. Sant Vicent, s/n

Del 23 de gener al 21 de febrer de 2020. Centre Artesà Tradicionàrius. Festes de Sant Antoni a Gràcia. Inauguració de l’exposició 40 anys, quaranta poetes, XL artistes, que tindrà lloc el dijous 23 gener de 2020 al a les 20 hores, al Centre Artesà Tradicionàrius (travessia de Sant Antoni, 8 de Barcelona.

Mallorca 

Poetes                         Artistes plàstics                                             

Àngel Terron------------------------Pep Coll (Mallorca)

Antoni Vidal Ferrando-----------Dolors Comas (Mallorca)

Antònia Vicens---------------------Antoni Marí Tirurit (Eivissa)

Andreu Vidal------------------------Pau Garriga (Menorca)

Bartomeu Rosselló-Pòrcel------Lourdes Sampol (Mallorca)

Biel Mesquida-----------------------Dolores Sampol (Mallorca)

Blai Bonet-----------------------------Maria Carbonero (Mallorca)

Damià Huguet----------------------Alícia Llabrés (Mallorca)

Guillem d’Efak ----------------------Joan Pascual (Mallorca)

Jaume Vidal Alcover--------------Miquel Planas (Catalunya)

Laura Torres-------------------------Maria Colom (Mallorca)

Miquel Àngel Riera---------------Maria Catalán (Eivissa)

Miquel Bauçà-----------------------Josefina Torres (Eivissa)

Sebastià Alzamora----------------Tomeu Coll (Mallorca)

Antonina Canyelles---------------Pep Guerrero (Mallorca)

Eivissa-Formentera  

Antoni Marí Muñoz -----------Doralice Souza (Eivissa)

Marià Villangómez-------------Enric Riera (Formentera)

Nora Albert-----------------------Diana Bustamante (Eivissa)

Menorca                                                          

Margarita Ballester-------------Zulema Bagur (Menorca)

Ponç Pons-------------------------Paca Florit (Menorca)

Pere Gomila-----------------------Florit Nin (Menorca)                                                         

L’Alguer                                                           

Antoni Coronzu--------------------Efisio Niolu (L'Alguer)

Catalunya Nord                                                 

Jordi-Pere Cerdà (Antoni Cayrol)--------Alfons Valdés (Andorra)

País Valencià                                                    

Poetes                         Artistes plàstics   

Joan Navarro----------------------Ramon Pérez Carrió (País Valencià)

Marc Granell----------------------Esther Olondriz (Mallorca)

Maria Josep Escrivà-------------Pilar Cerdà (Mallorca)

Vicent Andrés Estellés----------Imma Mengual (País Valencià)

Teresa Pasqual--------------------Quico Torres (País Valencià)

Principat                                                          

Rosina Ballester------------------Pacífic Camps (Menorca)

Lluis Calvo i Guardiola---------Esther Galdón (Terol)

Narcís Comadira------------------Fèlix Coll (Mallorca)

Gabriel Ferrater--------------------Tià Zanoguera (Mallorca)

Pere Gimferrer---------------------Tomeu Sánchez (Menorca)

Maria Mercè Marçal-------------Natalia Fariñas (Mallorca)

Dolors Miquel---------------------Inma Alonso (Catalunya)

Josep Palau i Fabre--------------Pedro Maria Asensio (Eivissa)

Marta Pessarrodona------------Gabriela Seguí (Mallorca)

Carles Riba---------------------------Joan Descarga (Catalunya)

Josep Vicenç Foix----------------Àlex Nogué (Catalunya)

Joan Vinyoli------------------------Jordi Aligué (Catalunya)

 

Per què

L'exposició va inaugurar el programa d'activitats per celebrar els cinc segles i els quaranta anys d’existència de la Universitat de les Illes Balears, institució dedicada a la creació i a la transmissió de coneixements, a la investigació, a la innovació i a la projecció de la cultura científica al servei del nostre país. Una institució compromesa amb la realitat històrica i amb la difusió dels valors culturals i lingüístics de les Illes Balears, però també amb voluntat de fer nostre l'esperit universalista en un món cada vegada més obert, més global i més intercomunicat.

La poesia és una manifestació del sentiment estètic a través de la paraula, és l’art de la paraula, de la paraula donada o «ham poètic», com assenyala Josep Carner, la forma d'inspiració que fa que el vers arribi a la ment de l'autor i aquest el plasmi en el poema. La paraula donada només arriba al poeta, només la troba qui la busca. I la pintura és una expressió artística que cerca la representació d’idees estètiques sobre una superfície bidimensional o en tres dimensions... i, com ens diu Miquel Barceló, hem de saber reconèixer en la vida diària les troballes inesperades, hem de tenir l’ull entrenat. Les coses passen quan un està a l’aguait. És com reconèixer en un quadre una taca desencadenant de sentit, però si no ets allà, pintant, res no succeeix.

En aquest context s’emmarca la mostra de vuitanta creadors, mostra que uneix les paraules de quaranta poetes amb les imatges de quaranta artistes plàstics.

Una llengua comuna que ens uneix, la catalana, i un territori dispers, el de les pròpies Illes i la resta d'indrets de parla catalana, on la Mediterrània és sovint un escull present malgrat les comunicacions. Som a prop i enfora alhora. Les tecnologies de la informació i la comunicació ens acosten, emperò encara molts dels nostres creadors no aconsegueixen donar-se a conèixer més enllà de la pròpia contrada. Sovint només els especialistes coneixen els noms més destacats dels artistes plàstics, però també dels escriptors, d'altres comunitats.

L'exposició que presentam pretén escurçar distàncies, ja que neix amb un doble objectiu: celebrar els quaranta anys de coneixement, d'ensenyament, de recerca i de cultura recorreguts per la Universitat de les Illes Balears, i possibilitar la visibilitat i l’intercanvi d’artistes i escriptors que comparteixen una base històrica i una llengua comunes.

És un projecte que arrela en el passat, en la mediterraneïtat de la nostra universitat, però sobretot que mira cap al futur, ja que voldríem que fes camí en el món dels joves estudiants universitaris, perquè comparteixin aquesta idea de fer país, de fer llengua, de fer art, i escampin més enllà dels propis campus les paraules i les imatges dels protagonistes d’aquesta mostra poeticopictòrica.

Hem seleccionat quinze poetes de Mallorca, tres d’Eivissa i Formentera, quatre de Menorca, deu del Principat, un de l’Alguer, un de Catalunya Nord, un d’Aragó i cinc del País Valencià, que són els escriptors elegits, i els seus escrits es conjuguen amb les obres dels artistes plàstics, dels quals setze són de Mallorca, sis d’Eivissa, sis de Menorca i un de Formentera —aquests són els de les Illes—, als quals se sumen cinc artistes de Catalunya, tres del País Valencià, un de l’Alguer, un de Terol i un artista d’Andorra.

No ha estat fàcil ajuntar vuitanta creadors, i per això volem agrair des d’aquesta presentació la col·laboració de tots els artistes, a més de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, el Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB, especialment l'ajut d’Antoni Artigues, que n’era professor, l’Espai Octubre i l’Obra Cultural de l’Alguer. Ens heu ajudat a assolir el repte, gràcies de nou.

Aquesta exposició itinerarà durant dos anys per les contrades de parla catalana: el recorregut s’iniciarà a la Universitat de les Illes Balears, a Palma, a l’edifici Sa Riera i al campus universitari, a la Seu d'Eivissa i Formentera i a la Seu de Menorca, per després viatjar més enllà de la Mediterrània cap a altres indrets del continent.

Gaudiu de l’art i de la poesia per quaranta anys més!

Llorenç Huguet, Rector