Plàstica Negra, el surrealisme xilè. Homenatge a la figura d'Enrique Gómez Correa. Seminari i exposició

Exposició

Del 19 de setembre al 14 d’octubre de 2016 als passadissos de l’edifici Sa Riera.

Inauguració

Dia 19 de setembre a les 19 hores.

Lloc: Universitat de les Illes Balears. Edifici Sa Riera. C/ Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma.

«La imaginación es nuestra hada madrina, somos grandes creadores de imágenes poéticas y los más entrañables buscadores de lo insólito. Queremos transformar el mundo, cambiar la vida. La permanente rebelión de nuestro espíritu afirma nuestro derecho inalienable de creer en la utopía...»

Enrique Gómez Correa

Plàstica negra, el surrealisme xilè és una exposició commemorativa dels cent anys del naixement del pare del surrealisme xilè, Enrique Gómez-Correa, el 15 d’agost de 2015, i el que va suposar de l’eclosió del pensament estètic surrealista a Xile i el Con Sud.

L’exposició la conformen una variada selecció d’obres de poetes, teòrics i artistes plàstics, majoritàriament xilens, lligats amb l’autèntic esperit de Mandrágora i el decurs dels esdeveniments del moviment surrealista internacional.

Entre els seleccionats hi trobareu dos membres eterns del grup CAPA, un dels seus fundadors, Freddy Flores Knistoff (Viña del Mar, Xile, 1948) i Jorge Herrera Fuentealba (Concepción, Xile, 1970), els quals, seguint la petjada de l’automatisme, apareixen com els conservadors d’una de les claus primordials del primer surrealisme i la seva investigació de la pura manifestació pictòrica, automatisme físic, visual i abstracció poètica lligada al moviment experimental holandès CoBrA.

Cap a una vessant més literària i menys experimental trobarem el treball de dos membres del grandiós grup DERRAME, Enrique de Santiago (Santiago de Xile, 1961) i Rodrigo Verdugo (Santiago de Xile, 1977), els quals, amb les seves exposicions, els seus postulats ideològics i revistes representen la més autèntica continuïtat del llegendari grup Mandrágora a Xile i el surrealisme internacional a través de les seves col·laboracions i continuïtat amb el grup francès PHASES a final de la dècada de 1990. Conservadors de l’abecedari surrealista, l’amplien i treballen sobre el vocabulari artístic i literari del que va representar i segueix representant el surrealisme com a moviment cultural.

Finalment contemplarem l’obra, en solitari, d’altres grans artistes, com la reflexiva i introspectiva obra de Patricio Blues (Santiago de Xile, 1984), que, seguint l’ideari de l’«etern surrealisme» aprofundeix en els temes de l’ull salvatge, del posthistòric, l’aparició automàtica i el sacropoètic. Neco Beth (Santiago de Xile, 1951) apareix com un dels màxims representants de la consigna d’allò que és desconegut, i fa un treball de camp pictòric en què apareixen la memòria universal i individual. I la collagista Singwan Chong Li (Santiago de Xile, 1989) ens revela, a través de la seva exquisida profundització de la confecció dels seus ensamblatges automàtics, les ànsies de renovació dels models més purs de creació surrealista. En definitiva, tres creadors que també es revelen com a «adeptes secrets» de la Mandrágora.

Obres exposades

Freddy Flores Knistoff

- Automatic Painting, 2004

Acrílico sobre tela

160x130 cm

- Automatic Painting, 2011

Acrílico sobre tela

120x135 cm

Jorge Herrera Fuentealba

- Automatismo, 2012

Óleo sobre tela

135x135 cm

- Subterra, 2016

Acrílico sobre tela

135x135 cm  

Enrique de Santiago

- El Pneuma (el espíritu), 2016

Díptico/Técnica mixta sobre tela

140x220 cm

- El primer amanecer, 2005

Díptico/Óleo sobre tela

110x140 cm

Rodrigo Verdugo

- La lista negra de Mandrágora – A un perdido después del crimen, 2016

Diptico/Collage

21x29,7 cm

Singwang Chong-Li

- Versión del ojo, 2016

Collage

21x29,7cm

Neco Beth

- Poesía Negra

Óleo sobre tela

100x120cm

Patricio Blues (Patricio G. Alvarez Aragón)

- Rojo sobre sangre, 2016 (Melancolías)

Díptico/Técnica mixta sobre papel

210X148mm (x2)

Seminari

Del 5 al 7 d'octubre de 2016.

Programa

Dimecres 5 d’octubre de 2016

Seminari 1: «La intervenció surrealista a Llatinoamèrica»

El doctor Perfecto Cuadrado analitzarà de manera general el fenomen del Moviment Modern del Surrealisme en el context pristi i les seves projeccions a Espanya i Portugal, per arribar a recalar en el mapa de la intervenció surrealista a Llatinoamèrica fent una menció al Carib, Brasil, Argentina, Perú i finalment Xile. Així analitzarem les seves primeres reflexions històriques, el seu vertader significat i la seva vigència en l’actualitat, sense deixar de banda la influència a Espanya i Portugal i les relacions amb el surrealisme a Llatinoamèrica, per arribar a fer una succinta cartografia que ens permeti desembocar en l’anàlisi del surrealisme xilè, sobre el qual ens parlarà Patricio Álvarez, en la darrera sessió.

Dijous 6 d’octubre de 2016

Seminari 2: «El surrealisme a Xile: la revista Mandrágora i els seus fundadors Jorge Cáceres, Braulio Arenas, Teófilo Cid i EGC»

L’eix central de la darrera sessió tractarà sobre una anàlisi explicitativa del que va suposar l’aportació del surrealisme xilè amb l’aparició de la revista Mandrágora entorn de 1938 i els seus membres fundadors: Jorge Cáceres, Braulio Arenas, Teófilo Cid i Enrique Gómez Correa, pel que va suposar de renovació poètica i estètica xilena i de tot Sud-Amèrica a través de la publicació de les seves obres poètiques, els seus escrits programàtics, assaigs teòrics i inèdita consciència conservadora.

Divendres 7 d’octubre de 2016

Seminari 3: Plàstica negra, el surrealisme xilè. Exposició d’homenatge a EGC.

En aquest primer seminari es tractarà la naturalesa de la mostra pictòrica exposada, dels artistes que la integren, de la recerca teòrica i òptica personal.

Ens referirem al poeta Enrique Gómez Correa (1915-1995) amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement a Santiago de Xile, on apareix com el màxim representant i conservador del pensament i praxi del surrealisme al Con Sud i els seus vincles amb l’exterior.

Es presentarà el seu treball com a diplomàtic de relacions exteriors, difusor de la revista Mandrágora a Europa i els seus postulats sobre «poesia explosiva».

Coordina

Dr. Perfecto Cuadrado i Patricio G. Álvarez.

Ponents

Dr. Perfecto Cuadrado, catedràtic de la UIB i coordinador del Centro de Estudos do Surrealismo de la Fundação Cupertino de Miranda, Vila Nova de Famalicão, Portugal.

Patricio G. Álvarez Aragón, historiador de l’art especialista en cultura contemporània, investigador surrealista i artista visual.

Convidats

Jorge Herrera Fuentealba, artista plàstic membre del col·lectiu xilè holandès CAPA (Collective Automatic Painting, f. 1988).

Neco Beth, artista plàstic surrealitzant.

Lloc

Universitat de les Illes Balears. Edifici Sa Riera. Sala de Juntes. C/ de Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma.

Horari

De les 16 a les 20 hores.

Preu

 • UIB: 15 euros
  • PDI i PAS
  • Personal d’investigació dels instituts de recerca adscrits a la Universitat
  • Alumni UIB
 • Estudiants: 15 euros
  • Qualsevol estudiant, sigui o no universitari
 • Desocupats i jubilats de l'Estat espanyol: 15 euros
  • Heu de presentar certificat que estau a l'atur un mes abans de començar el curs
 • Altres: 25 euros.

Inscripcions

El Servei d'Activitats Culturals pot anul·lar un curs, en qualsevol moment, si no té el nombre mínim d'alumnes requerit.

Per obtenir un certificat haureu d'assistir a un 80% de les classes.

Fins al 30 de setembre de 2016.

Les inscripcions es faran mitjançant els serveis administratius de l’edifici Sa Riera de la Universitat de les Illes Balears, o bé en línia.

Personalment a:

Edifici Sa Riera

C/ de Miquel dels Sants Oliver, 2

07122 Palma (Illes Balears)

Telèfon: (34) 971 17 24 10

E-mail: cursos@uib.es 

En línia a:

Matrícula

Col·laboren

Art Folks i Milodón Isleño Ediciones

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

 

Save

Save

Save