Mariano Barroso

 Va néixer a Barcelona el 1959. Es va formar al Laboratorio Teatral William Layton, al Teatro Español de Madrid, a l’American Film Institute de Los Angeles (AFI), a la Universitat del Sud de Califòrnia (USC) i al Sundance Institute.

Quan torna a Madrid el 1990, comença la seva carrera com a director i escriptor en diversos treballs teatrals i cinematogràfics. Va col·laborar amb Miguel Narros en la seva època com a director del Teatro Español, i va dirigir diversos episodis de sèries de TV (Las chicas de hoy en día), un telefilm per a Antena 3 (Lucrecia), i diversos documentals.

El 1993 inicia la seva carrera com a director amb el llargmetratge Mi hermano del alma, del qual també escriu el guió, amb Juanjo Puigcorbé, Carlos Hipólito, Lydia Bosch i Juan Echanove. La pel·lícula s'estrena al Festival de Berlín i rep el premi Goya al millor director novell, el premi Sant Jordi de cinematografia, el Globus d'Or a Karlovy Vary, i nombrosos reconeixements internacionals.

El 1996 coescriu i dirigeix el seu segon llargmetratge, Éxtasis, amb Javier Bardem, Federico Luppi, Sílvia Munt i Daniel Guzmán. La pel·lícula va participar en la Secció Oficial del Festival de Berlín i en nombrosos festivals.

El 1998 dirigeix per a teatre El hombre elefante, l'obra de Bernard Pomerance, amb Ana Duato, Pere Ponce, Vicente Díez, Maru Valdivieso, María Pujalte, etc.

El 1999 dirigeix i coprodueix un nou llargmetratge, Los lobos de Washington, amb Javier Bardem, Eduard Fernández, Alberto San Juan, Ernesto Alterio, José Sancho i María Pujalte. Rep els premis a la millor direcció i interpretació al Festival de Tolosa de Llenguadoc, així com diverses nominacions i candidatures (Eduard Fernández fou nominat als premis Goya, entre d'altres).

El 2000 dirigeix i coescriu la pel·lícula rodada al Marroc Kasbah, amb Ernesto Alterio, Natalia Verbeke i José Sancho.

El 2001 dirigeix In the Time of the Butterflies (‘En el tiempo de las mariposas’), produïda per Metro Goldwin Mayer i Showtime, amb Salma Hayek, Marc Anthony, Edward J. Olmos i Mia Maestro. La pel·lícula, sobre la història de les germanes Mirabal a la República Dominicana, va tenir una gran repercussió en el món llatinoamericà i va rebre nombrosos reconeixements com el premi Cassandra (el guardó més important a les arts a la República Dominicana).

El 2005 escriu i dirigeix a Cuba el llargmetratge Hormigas en la boca, amb Eduard Fernández, Ariadna Gil, Jorge Perugorría i José Luis Gómez. Rep els premis especial del jurat i al millor actor al Festival de Màlaga.

També el 2005 dirigeix el documental produït per Canal Plus El oficio de actor, amb Javier Bardem, Luis Tosar i Eduard Fernández, d'àmplia difusió a TV i a les xarxes.

El 2006 escriu i dirigeix l'adaptació de Closer, obra teatral de Patrick Marber. Es va estrenar al Teatro Lara de Madrid, on es va mantenir en cartell durant diversos mesos, i després va fer una llarga gira internacional. Amb Belén Rueda, José Luis García Pérez, Lidia Navarro i Sergio Mur.

El 2007 escriu i dirigeix El sueño de Bianca, un dels segments del film col·lectiu Invisibles, produït per Metges Sense Fronteres i Javier Bardem. Premi Goya al millor documental.

El 2012 escriu i dirigeix la pel·lícula Lo mejor de Eva. Amb Leonor Watling i Miguel Ángel Silvestre.

El 2013 dirigeix al teatre Recortes, una posada en escena de dues obres de David Greig i Clara Brennan. Amb Alberto San Juan, Nuria Gallardo i Daniel Guzmán. El muntatge es va estrenar a La Cuarta Pared, i posteriorment va passar als teatres Alfil i Lara de Madrid, Lliure de Barcelona, Central de Sevilla, etc.

El 2013 dirigeix i coescriu Todas las mujeres. Amb Eduard Fernández, Petra Martínez, Nathalie Poza, María Morales, Marta Larralde i Michelle Jenner. Premi Goya al millor guió adaptat. Premi Sant Jordi. Premi a la millor pel·lícula Días de Cine de TVE, etc. El director Rodrigo García (Nueve vidas, Cosas que dirías con solo mirarlas, Los Soprano, etc.) prepara actualment la versió cinematogràfica nord-americana de Todas las mujeres.

Ha escrit i dirigit nombrosos documentals per a diverses organitzacions (Metges del Món, Greenpeace, etc.) i d'altres amb diversa temàtica.

Actualment, i des de fa quatre anys, és coordinador de l’especialitat de Direcció a l’Escuela de Cine de la Comunidad de Madrid (ECAM).

De 1997 a 1999 fou cap de la Càtedra de Direcció a l’Escuela Internacional de Cine y TV de San Antonio de los Baños (EICTV), Cuba.

Durant tres cursos també ha estat coordinador a l'Escola de Cinema de Ciutat de la Llum a Alacant.

Té una dilatada experiència docent, especialment com a professor d'interpretació, direcció i guió. Promou i desenvolupa tallers, màsters i seminaris en diversos centres i universitats espanyoles i internacionals, com la Universitat Carlos III de Madrid, la Prague Film School (República Txeca), la Universitat Nacional de Colòmbia (Bogotà), el Watkins College de Nashville (Tennessee, EUA), etc. També col·labora amb diverses institucions com la Unió d'Actors, l’AISGE, etc. Actualment dirigeix un taller permanent de creació escènica per a actors i escriptors a la Sala Babel de Torrelodones, un espai de cinema, música i teatre que ell mateix dirigeix i programa. També col·labora amb diversos mitjans, com la Cadena Ser, al programa La ventana.