Habitació 2016

 

 De l’Hotel Oriente de Barcelona (Picasso, Hemingway) o el Ritz (Paul Morand), al Gellért de Budapest, o al Plaza de Buenos Aires (Borges, Victoria Ocampo, Octavio Paz). Del Grand-Hôtel de Cabourg (Proust) al Formentor de Mallorca (Costa i Llobera, Ferrater, Calvino, Cela), de la pensió de Benjamin a Port Bou a la pensió Fortuna a Suïssa, on es refugia Robert Musil, després de la invasió nazi d’Àustria. Els lligams entre l’hotel i l’escriptura semblen prou poderosos, fins i tot si només consideram el fet d’allotjar alguns escriptors que han mitificat aquest espai d’acollida.

És en aquest marc que, a més, volem proposar una revisió i una nova obertura del debat que generen les relacions entre turisme i cultura literària, i la proposta inclou precisament posar sobre la taula la manera de refer vies comunes entre aquests camps, que es poden anar ampliant progressivament als àmbits de les diverses arts. 

És una proposta de cooperació que vol inserir-se en el marc de la tradició dels hotels literaris. Promoure aquesta interacció entre escriptors que provenen de contextos literaris semblants al nostre ha de servir per tal de reflexionar sobre l’escriptura en relació al món turístic, a més de conformar-se com una plataforma d’intercanvi entre creadors i també amb el públic lector. D’alguna manera la pretensió és precisament esdevenir un lloc que permeti refer lligams entre cultura i turisme i convertir-se en una font de debat i de qüestionament sobre els nostres sistemes literaris, un lloc d’afirmació d’idees i de confrontació, un escenari de reconeixement i de divulgació de les literatures en el context globalitzat de la república de les lletres. I alhora reflexionar sobre el paper de l’escriptor en l’actualitat. Però sobretot és tracta d’un espai de llibertat creativa oberta a la diversitat cultural.

Amb aquesta intenció volem oferir les condicions òptimes per a la creació literària i promoure l’acció del mecenatge cultural en l´àmbit de la indústria hotelera de les illes. La pretensió és involucrar-la en la vida literària i dinamitzar la creació. I la intenció d’Habitació 2016 a l’hora d’emmarcar aquest programa d’escriptor en residència en l’espai d’un hotel no té cap altra justificació que el fet de reactivar a les illes una llarga tradició de relacions entre l’estructura hotelera i la cultura literària. Bastaria citar el nom de l’Hotel Formentor per tal d’inserir-nos en el mite dels hotels literaris. L’hotel com a lloc d’acolliment de l’escriptura literària contemporània i l’espai idoni per a una iniciativa de diàleg entre literatures del món.

 

El primer convidat: Adam Zagajewski

Adam Zagajewski, poeta i assagista en llengua polonesa, és una de les veus més rellevants de la literatura contemporània. Les seves obres van ser prohibides a la Polònia comunista, de manera que durant els anys vuitanta i noranta publicava en edicions clandestines o bé a l’estranger. Ha estat guardonat amb nombrosos premis literaris, com ara el Kurt Tucholsky, el Prix PEN francès, el Vilenica, el Tranströmer, el de la Fundació Literària Konrad Adenauer o el Neustadt, entre d'altres.

 

Residència de l'escriptor Adam Zagajewski

Del 4 al 29 setembre de 2016 a l'hotel Son Jaumell, Capdepera (Mallorca).

 

Adam Zagajewski amb la cultura de les illes Balears. Encontre-recital (amb invitació)

Presenta: Miquel Àngel Llauger, escriptor i vicepresident del PEN Català

Dijous 8 de setembre de 2016 a les 14 hores. Hotel Son Jaumell (Capdepera)

 

L'èxtasi i la ironia. Recital poètic d'Adam Zagajewski

Presenta: Carme Arenas, presidenta del Pen Català

Dilluns, 12 de setembre de 2016 a les 18.30 hores a la Sala Auditori. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). C/ Montalegre, 5. Barcelona. Entrada lliure.

 

Miratges: turisme i cultura

Estudi General Lul·lià. Carrer de Sant Roc, 4. Palma. Entrada lliure

 

Taules rodones

— Esser l'estranger: ficció i turisme

Dimecres 14 de setembre a les 19.30 hores

Guillem Frontera i Sebastià Perelló, escriptors, i Pilar Arnau, investigadora i professora de llengua i literatura catalanes

Modera: Biel Mesquida, escriptor

— Imaginaris del turisme: l'illa, patrimoni cultural

Dimarts 20 de setembre a les 19.30 hores

Dr. Paco Sastre, professor del Departament d’Economia Aplicada (UIB), Dr. Joan Nogué, director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya i Pere Muñoz, director gerent de l’Agència de Turisme de Balears (ATB).

Modera: Dr. Climent Picornell, professor emèrit del Departament de Geografia, UIB.

 

Recital poètic d'Adam Zagajewski i lectura del seu traductor al català, Xavier Farré

Dilluns 26 de setembre a les 19.30 hores

Organització: Hotel Son Jaumell, UIB i Pen Català

 

Col·laboració: Estudi General Lul·lià (Palma) i Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

Coordinació: Georgina Sas, Sebastià Perelló i Biel Mesquida

 

 

                

 

Save

Save

 

Save