Cineclub

El Cineclub Universitari és una iniciativa dels alumnes de la Universitat de les Illes Balears. El seu objectiu és difondre la passió per la cultura cinematogràfica, mitjançant una programació organitzada entre tots els alumnes que formen part del Cineclub. Per aquest motiu, s'aprofitaran les xarxes socials per organitzar i difondre la programació del Cineclub Universitari. 

Les pel·lícules s'escullen mitjançant votació al Facebook del Cineclub i s'emeten en VOSE.

És una activitat gratuïta.

Presenta: Tània Serrano Gomila, alumna d'Història de l'Art.

Les projeccions es fan els divendres lectius a les 19.45 hores a l'edifici Sa Riera. C/ de Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma.

Més informació: 971 17 24 21 / sac@uib.cat / sac.uib.cat

Cicle Wes Anderson

Dia 31 de MARÇ (Sala d'actes)

Títol original: Fantastic Mr. Fox

Any: 2009

Durada: 87 min.

País: Estats Units

Director: Wes Anderson

Guió: Wes Anderson, Noah Baumbach (novel·la: Roald Dahl)
Música: Alexandre Desplat

Fotografia: Tristan Oliver

Gènere: Animació. Comèdia. Stop Motion

 

Sinopsi: Una astuta guineu anomenada Fox (veu original de George Clooney) sembla portar una vida idíl·lica amb la seva esposa (Meryl Streep) i amb el seu fill Ash (Jason Schwartzman). Però, a les nits, el senyor Fox es dedica a robar gallines, ànecs i galls dindis a les granges veïnes, raó per la qual els grangers decideixen caçar-lo. Basada en un famós llibre per a nens de Roald Dahl.

 

Cicle Adaptació Teatral

Dia 7 d'abril

Amadeus, 1984 (158')

País: Estats Units

Director: Milos Forman

Guió: Peter Shaffer (obra: Peter Shaffer)

Música: W. A. Mozart

Fotografia: Miroslav Ondricek

Actors: Tom Hulce, F. Murray Abraham, Elizabeth Berridge, Simon Callow, Roy Dotrice, Christine Ebersole, Jeffrey Jones, Charles Kay, Richard Frank, Cynthia Nixon, Vincent Schiavelli, Kenneth McMillan, Kenny Baker

Gènere: Drama. Biogràfic. Segle XVIII. Música

 

Sinopsi: Antonio Salieri és el músic més destacat de la cort de l'emperador Josep II d'Àustria. Lliurat completament a la música, li promet a Déu humilitat i castedat si, a canvi, conserva els seus extraordinaris dots musicals. Però, després de l'arribada a la cort d'un jove anomenat Wolfgang Amadeus Mozart, Salieri queda relegat a un segon pla. Enfurismat per la pèrdua de protagonisme, farà tot el possible per arruïnar la carrera del músic de Salzburg. Mentrestant, Mozart, aliè a les maquinacions de Salieri, sorprèn tothom amb la seva genialitat com a músic, però també amb les seves excentricitats.

 

Dia 28 d'abril

Coriolanus, 2011 (122')

País: Regne Unit

Director: Ralph Fiennes

Guió: John Logan (obra: William Shakespeare)

Música: Ilan Eshkeri

Fotografia: Barry Ackroyd

Actors: Ralph Fiennes, Gerard Butler, Vanessa Redgrave, Brian Cox, Lubna Azabal, Ashraf Barhom, John Kani, Jessica Chastain, Dragan Micanovic, Paul Jesson, James Nesbitt

Gènere: Thriller. Guerra

 

Sinopsi: Adaptació del Coriolanus de Shakespeare ambientada en la Roma contemporània. Coriolà és un general que cau en desgràcia i és bandejat a una regió remota. Allí reclutarà els homes necessaris per formar un exèrcit i venjar-se dels seus enemics.

 

Cicle Wes Anderson

Dia 3 de MARÇ

Títol original: Moonrise Kingdom 

Any: 2012

Durada: 94 min.

País: Estats Units

Director: Wes Anderson 

Guió: Roman Coppola, Wes Anderson

Música: Alexandre Desplat

Fotografia: Robert D. Yeoman

Actors: Jared Gilman, Kara Hayward, Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Frances McDormand, Tilda Swinton, Jason Schwartzman, Bob Belaven, Harvey Keitel, Seamus Davey-Fitzpatrick 

Gènere: Comèdia. Anys seixanta. Cinema independent EUA. Comèdia dramàtica. Infància. Adolescència 

 

Sinopsi: Anys seixanta. Familiars i amics cerquen dos joves amants que han fugit del seu poble natal. Així quedaran de manifest vells rencors i ocultes relacions romàntiques entre alguns dels personatges que participen en la cerca.

Dia 10 de MARÇ (Sala d'actes)

Títol original: The Darjeeling Limited (‘Viatge a Darjeeling’)

Any: 2007

Durada: 91 min.

País: Estats Units

Director: Wes Anderson

Guió: Wes Anderson, Roman Coppola, Jason Schwartzman

Fotografia: Robert D. Yeoman

Actors: Owen Wilson, Adrien Brody, Jason Schwartzman, Anjelica Huston, Bill Murray, Amara Karan, Camilla Rutherford, Irrfan Khan, Natalie Portman

Gènere: Comèdia. Road Movie. Família. Comèdia dramàtica

 

Sinopsi: Francis, Peter i Jack són tres germans que s'han anat distanciant amb el pas del temps i ja ni tan sols es parlen. La mort del seu pare els reuneix de nou, i d'aquest retrobament sorgeix la necessitat de tornar a estrènyer els llaços familiars. Francis, el gran, proposa un viatge amb tren per l'Índia a bord del Darjeeling Limited, la línia ferroviària que recorre el país d'un extrem a l'altre. Ja al tren, comencen les disputes verbals, i fins i tot físiques, i el seu comportament arriba a tal extrem que són obligats a baixar del tren. A partir de llavors, abandonats als seus propis recursos, comença per als tres un viatge que no havien previst.

Dia 17 de MARÇ  (Aula A4)

Títol original: The Royal Tenenbaums (‘La família Tenenbaum’)
Any: 2001

Durada: 108 min.

País: Estats Units

Director: Wes Anderson 

Guió: Wes Anderson, Owen Wilson

Música: Mark Mothersbaugh

Fotografia: Robert Yeoman

Actors: Gene Hackman, Anjelica Huston, Ben Stiller, Luke Wilson, Gwyneth Paltrow, Owen Wilson, Danny Glover, Bill Murray, Seymour Cassel, Kumar Pallana, Grant Rosenmeyer, Jonah Meyerson, Aram Aslanian-Persico, Irene Gorovaia, Amedeo Turturro, James Fitzgerald

Gènere: Comèdia. Comèdia dramàtica. Família. Cinema independent EUA 

 

Sinopsi: Royal Tenenbaum i la seva dona, Etheline, després de tenir tres fills, Chas, Richie i Margot, s'han separat. Chas, que treballa en el sector immobiliari, semblava tenir un do innat per a les finances internacionals. Margot va ser dramaturga i va obtenir una beca Braverman de 50.000 dòlars quan encara era a l'institut. Richie va ser campió junior de tennis i va guanyar els campionats dels Estats Units tres anys consecutius. Però tots els brillants rècords dels joves Tenenbaum queden sobtadament esborrats per dues dècades de traïcions, fracassos i decepcions de les quals consideren que el seu pare és el principal responsable.

Dia 24 de MARÇ (Aula A4)

Títol original: The Life Aquatic with Steve Zissou

Any: 2004

Durada: 118 min.

País: Estats Units

Director: Wes Anderson

Guió: Wes Anderson, Noah Baumbach

Música: Mark Mothersbaugh

Fotografia: Robert D. Yeoman

Actors: Bill Murray, Owen Wilson, Cate Blanchett, Anjelica Huston, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Michael Gambon, Noah Taylor, Bud Cort, Seu Jorge, Robyn Cohen, Waris Ahluwalia, Seymour Cassel, Noah Baumbach, Hal Yamanouchi

Gènere: Comèdia. Comèdia dramàtica. Aventures marines. Submarins

 

Sinopsi: Després de preparar un pla per venjar la mort del seu col·lega a mans d'un mític tauró blanc, l'oceanògraf Steve Zissou recluta una tripulació que inclou la seva esposa, una periodista i un jove que podria ser el seu fill.

Cicle documental

Dia 3 de febrer  (Aula 4)

Títol original: Blackfish

Any: 2013

Durada: 83 min

País: Estats Units

Directora: Gabriela Cowperthwaite

Guió: Gabriela Cowperthwaite, Eli Despres

Música: Jeff Beal

Fotografia: Jonathan Ingalls, Chris Towey

Gènere: Documental. Animals. Documental marí. Orques

Sinopsi: Tilikum és una orca que va ser responsable de la mort de tres persones, entre elles una experimentada entrenadora. Blackfish mostra les conseqüències, de vegades devastadores, de mantenir aquestes intel·ligents i sensibles criatures en captivitat.

Dia 10 de febrer  (Sala d'actes)

Títol original: Before the Flood (coneguda a Espanya com a Antes que sea tarde)

Any: 2016

Durada: 95 min

País: Estats Units

Director: Fisher Stevens

Guió: Mark Monroe

Música: Mogwai, Trent Reznor, Atticus Ross, Gustavo Santaolalla

Fotografia: Antonio Rossi

Intervencions: Leonardo DiCaprio, Barack Obama, Bill Clinton, Ban Ki-moon

Gènere: Documental. Naturalesa. Canvi climàtic.

Sinopsi: Una mirada a l'efecte del canvi climàtic en el nostre entorn i com la societat pot prevenir-lo, incloent la salvació d'espècies en perill d'extinció. Produït per Martin Scorsese i Leonardo DiCaprio, que, a més, entrevista nombroses personalitats i serveix de narrador. La filmació de Before the Flood es va perllongar durant tres anys, i el guió el signa Mark Monroe, responsable de l'aclamat documental The Cove.

Dia 17 de febrer (Sala d'actes)

Títol original: The Act of Killing

Any: 2012

Durada: 117 min (aprox.)

País: Dinamarca

Directors: Joshua Oppenheimer, Christine Cynn

Guió: Joshua Oppenheimer, Christine Cynn

Música: Karsten Fundal

Fotografia: Carlos Arango De Montis, Lars Skree

Intervencions: Anwar Congo, Herman Koto, Adi Zulkadry, Ibrahim Sinik

Gènere: Documental. Documental sobre història. Crim

Sinopsi: Després del cop d'Estat militar de 1965, el general Suharto va ocupar el poder a Indonèsia. A continuació va arribar el genocidi: milers de comunistes, reals o presumptes, varen ser assassinats pels esquadrons de la mort indonesis. Unes dècades després, es demana a dos dels més sanguinaris mercenaris de l'època —ells es feien dir «gàngsters»—, Anwar Congo i Herman Koto, que participin en una pel·lícula en la qual recreïn els horribles crims —tortures, violacions i assassinats en massa— que tranquil·lament confessen haver comès en el passat.

Dia 24 de febrer  (Aula 4)

Títol original: Jodorowsky's Dune

Any: 2013

Durada: 83 min

País: Estats Units

Director: Frank Pavich

Música: Kurt Stenzel

Fotografia: David Cavallo

Intervencions: Alejandro Jodorowsky, Nicolas Winding Refn, H. R. Giger, Richard Stanley, Gary Kurtz, Brontis Jodorowsky, Devin Faraci, Drew McWeeny, Michel Seydoux, Chris Foss

Gènere: Documental. Documental sobre cinema

Sinopsi: El 1975, el polifacètic artista i director de culte Alejandro Jodorowsky va somiar en un projecte: l’adaptació de la novel·la clàssica de ciència-ficció Dune, de Frank Herbert. Amb el guionista de Hollywood i mestre d'efectes especials Donen O'Bannon, el (futur) dissenyador d’Alien, H. R. Giger, i l'artista de còmics Jean Moebius Giraud, tots sota la direcció de Jodorowsky, Dune seria una superproducció les cotes d'ambició de la qual sobrepassaven tots els límits. Un somni que es va esfondrar abans de poder alçar-se. Per fi, després de quatre dècades, un documental ens desvetlla el film que va poder ser el Dune d'Alejandro Jodorowsky, documental que empra un enfocament similar a Lost in La Mancha, de Terry Gilliam, i que ens permet descobrir entrevistes amb els seus principals artífexs i una immersió en tot el treball de preproducció creat per a la cinta.

 

CICLE DE CINEMA FANTÀSTIC

Dia 2 de desembre

Títol original: Hugo (‘La invenció d'Hugo’), 2011 (127')
País: Estats Units
Director: Martin Scorsese
Guió: John Logan (llibre: Brian Selznick)
Música: Howard Shore
Fotografia: Robert Richardson
Actors: Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz, Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Jude Law, Emily Mortimer, Michael Stuhlbarg, Ray Winstone, Christopher Lee, Richard Griffiths, Helen McCrory, Frances de la Tour
Gènere: Aventures. Drama. Fantàstic. Intriga. Cinema dins del cinema. Cinema familiar 

Sinopsi: París, anys trenta. Hugo (Asa Butterfield) és un nen orfe, rellotger i lladre que viu entre els murs d'una atrafegada estació de trens parisenca. Ningú no sap de la seva existència fins que el descobreix una excèntrica nena (Chloë Moretz) amb la qual viurà una increïble aventura...

 

Dia 9 de desembre

Títol original: The Fall, 2006 (118')
País: Índia
Director: Tarsem Singh
Guió: Dan Gilroy, Nico Soultanakis, Tarsem Singh (remake: Zako Heskija)
Música: Krishna Levy
Fotografia: Colin Watkinson
Actors: Lee Pace, Catinca Untaru, Justine Waddell, Julian Bleach, Robin Smith, Daniel Caltagirone, Leo Bill, Sean Gilder, Grant Brett Swamby, Marcus Wesley, Jeetu Verma
Gènere: Fantàstic. Anys vint. Remake. Pel·lícula de culte

Sinopsi: Hollywood, anys vint. Després d'una desafortunada caiguda, un especialista en seqüències d'acció és ingressat en un hospital. Allà coneix Alexandria, una nena amb un braç trencat a la qual fa una promesa: si ella li aconsegueix allò que li demana, ell li explicarà una història meravellosa. El relat s'estén a tots els racons del món.

Dia 16 de desembre


Títol original: Over the Garden Wall (TV), 2014 (100')

País: Estats Units

Director: Patrick McHale, Nate Cash 

Guió: Amalia Levari, Patrick McHale, Tom Herpich, Natasha Allegri, Zac Gorman, Steve Wolfhard

Música: The Blasting Company

Gènere: Animació. Comèdia. Fantàstic: Minisèrie de TV 

Sinopsi: Wirt i Greg són dos germans que s'han perdut al Desconegut, un estrany bosc a la deriva en el temps, i que cerquen el camí de retorn a casa. El gran és responsable i temorós; el petit, despreocupat, optimista i juganer. Dues personalitats oposades que, al llarg del trajecte, comptaran amb l'ajuda d'un ombrívol llenyataire i d'un ocell blau amb bastant mal geni.

Dia 23 de desembre

Títol original: Angel-A, 2005 (90')
País: França
Director: Luc Besson
Guió: Luc Besson
Música: Anja Garbarek
Fotografia: Thierry Arbogast (B&W)
Actors: Jamel Debbouze, Rie Rasmussen, Gilbert Melki, Serge Riaboukine, Akim Chir, Eric Balliet, Loïc Pora, Venus Boone, Jérôme Guesdon, Michel Bellot, Michel Chesneau
Gènere: Màfia. Comèdia. Fantàstic

Sinopsi: André decideix suïcidar-se, però, quan és a punt de fer-ho, descobreix que no és l'únic: al seu costat, una jove ha pres la mateixa decisió. André decideix salvar-la, i aquesta trobada canviarà totalment la seva vida...

 

Dia 30 de desembre

Títol original: The Princess Bride, 1987 (98')

País: Estats Units

Director: Rob Reiner 

Guió: William Goldman

Música: Mark Knopfler

Fotografia: Adrian Biddle

Actors: Robin Wright, Cary Elwes, Mandy Patinkin, Chris Sarandon, Christopher Guest, Wallace Shawn, André the Giant, Fred Savage, Peter Falk, Peter Cook, Mel Smith, Carol Kane, Billy Crystal, Anne Dyson, Margery Mason, Malcolm Storry, Willoughby Gray, Betsy Brantley, Paul Badger 

Gènere: Aventures. Romanç. Comèdia. Fantàstic: Comèdia romàntica. Fantasia medieval. Capa i espasa. Màgia. Bruixeria. Pel·lícula de culte 

Sinopsi: Després de buscar fortuna durant cinc anys, Westley (Cary Elwes) retorna a la seva terra per casar-se amb la seva estimada, la bella Buttercup (Robin Wright Penn), a la qual havia jurat amor etern. No obstant això, per recuperar-la haurà d'enfrontar-se a Vizzini (Wallace Shawn) i els seus esbirros. Una vegada derrotats aquests, haurà de superar el pitjor dels obstacles: el príncep Humperdinck (Chris Sarandon) pretén casar-se amb la desgraciada Buttercup, malgrat que ella no l’estima, ja que segueix enamorada de Westley.

_____________________________________

Cicle d'Animació occidental. Octubre de 2016

7 d'octubre (Aula 3)

Títol original: Les triplettes de Belleville ('Benvinguts a Belleville')

Any: 2003

Durada: 78 min.

País: França

Direccció i guió: Sylvain Chomet

Música: Benoit Charest

Gènere: Animació. Comèdia. Drama. Esport. Ciclisme

Sinopsi: Champion, que ha estat adoptat per la seva àvia, Madame Souza, és un nen solitari. Quan ella s'adona que el nen només és feliç sobre una bicicleta, el sotmet a un rigorós entrenament. Anys després, Champion ja està preparat per participar en la carrera ciclista més famosa del món: el Tour de França. No obstant això, durant la competició dos misteriosos homes vestits de negre el segresten. Madame Souza i el seu fidel gos, Bruno, emprenen la seva cerca, que els porta a l'altre costat de l'oceà, a l'enorme ciutat de Belleville, on coneixen les famoses «triplettes de Belleville», tres estrelles del music-hall dels anys trenta, que decideixen acollir-los sota la seva protecció. El gran sentit de l'olfacte de Bruno els posa sobre la pista de Champion. Però, podran combatre els diabòlics plans de la màfia francesa?

14 d'octubre (Sala d'actes)

Títol original: The Secret of Kells ('El secret del llibre de Kells')

Any: 2009

Durada: 75 min.

País: Irlanda

Direcció: Tomm Moore i Nora Twomey

Guió: Fabrice Ziolkowski (història: Tomm Moore)

Música: Bruno Coulais

Gènere: Animació. Aventures. Segle IX. Edat mitjana

Sinopsi: Brendan, un jove monjo de 12 anys, viu en una abadia fortificada de Kells en la Irlanda del segle IX. Juntament amb la resta de frares, ajuda a construir una muralla per protegir l'abadia dels assalts dels víkings. Quan coneix fra Aidan, un famós mestre miniaturista i «guardià» d'un excepcional llibre de miniatures que està, no obstant això, inacabat, el petit Brendan viurà increïbles aventures. Aidan iniciarà el protagonista en l'art de la miniatura, per al qual el nen sembla que té un increïble talent. Per acabar el llibre i enfrontar-se a les seves pors, Brendan surt de l'abadia per primera vegada i s'interna en el bosc encantat on perilloses criatures mítiques l'esperen amagades. Allí coneix Aisling, un esperit del bosc que l'ajudarà en el seu camí. Aconseguirà complir la seva missió malgrat les hordes de víkings que s'acosten? Podrà demostrar que l'art és la millor protecció contra els bàrbars?

21 d'octubre (Aula 4)

Títol original: L'illusionniste ('L'il·lusionista')

Any: 2010

Durada: 76 min.

País: França

Direcció: Sylvain Chomet

Guió: Sylvain Chomet i Jacques Tati
Música: Sylvain Chomet
Gènere: Animació. Drama. Comèdia dramàtica. Màgia
Sinopsi: Explica la història d'un vell mag que tracta de no defraudar una nena convençuda que els seus trucs de màgia són reals. Segona pel·lícula del director de Benvinguts a Belleville, basada en un guió de Jacques Tati que mai no va ser produït.

28 d'octubre (Sala d'actes)

Títol original: The Road to El Dorado ('La ruta cap a El Dorado')

Any: 2000

Durada: 80 min.

País: Estats Units

Direcció: Bibo Bergeron i Don Paul

Guió: Ted Elliott i Terry Rossio

Música: Hans Zimmer, John Powell (cançons originals d'Elton John)

Gènere: Animació. Aventures. Infantil

Sinopsi: El mapa de la fabulosa i mítica ciutat d'El Dorado, on es troba el major tresor de la història, arriba a les mans de dos petits estafadors, Tulio i Miguel, mentre es troben presos a la bodega del vaixell d'Hernán Cortés. Després de fugir passaran tot tipus de peripècies amb la finalitat d'aconseguir descobrir la mítica ciutat i apoderar-se de les seves riqueses.

Cicle de Terror

4 de novembre (Aula 4)

Títol original: Bram Stoker's Dracula (‘Dràcula de Bram Stoker’)

Any: 1992

Durada: 130 m

País: Estats Units

Director: Francis Ford Coppola

Música: Wojciech Kilar

Fotografia: Michael Ballhaus

Actors: Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves, Richard I. Grant, Cary Elwes, Sadie Frost, Tom Waits, Bill Campbell, Monica Bellucci, Jay Robinson

Gènere: Terror. Romanç. Fantàstic. Segle XIX. Vampirs. Pel·lícula de culte

 

Sinopsi: Any 1890, el jove advocat Jonathan Harker viatja a un castell perdut de Transsilvània, on coneix el comte Dràcula, que el 1462 va perdre al seu amor, Elizabeta. El comte, fascinat per una fotografia de Mina Murray, l’al·lota de Harker, que li recorda la seva Elizabeta, viatja fins a Londres «travessant oceans de temps» per conèixer-la. Ja a Anglaterra, intentarà conquistar i seduir Lucy, la millor amiga de Mina.

 

11 de novembre  (Sala d'actes)

Títol original: Vargtimmen (‘L’hora del llop’)

Any: 1968

Durada: 88 m

País: Suècia

Director: Ingmar Bergman

Guió: Ingmar Bergman

Música: Lars Johan Werle

Fotografia: Sven Nykvist (B&W)

Actors: Max von Sydow, Liv Ullmann, Erland Josephson, Gertrud Fridh, Ingrid Thulin, Gudrun Brost, Naima Wifstrand, Ulf Johansson, Bertil Anderberg, Georg Rydeberg

Gènere: Drama. Terror. Drama psicològic. Surrealisme

 

Sinopsi: En una illa viuen els Borg: Johan, que és pintor, i la seva dona Alma. Els seus veïns, els sinistres Von Merken, posseeixen un cercle d'amistats tan esgarrifós que Johan comença a obsessionar-se amb la idea que els dimonis l’espien…

 

18 de novembre (Sala d'actes)

Títol original: Kaidan (‘Kwaidan’)

Any: 1964

Durada: 164 m

País: Japó

Director: Masaki Kobayashi

Guió: Yôko Mizuki (llibre: Lafcadio Hearn)

Música: Tôru Takemitsu

Fotografia: Yoshio Miyajima

Actors: Tatsuya Nakadai, Rentarô Mikuni, Katsuo Nakamura, Ganemon Nakamura, Michiyo Aratama, Keiko Kishi

Gènere: Fantàstic. Terror. Sobrenatural. Fantasmes. Terror japonès. Pel·lícula d'episodis

 

Sinopsi: Film basat en quatre històries de l'escriptor Lafcadio Hearn. «Pèl negre»: un samurai no suporta la seva dona i l'abandona per una princesa. Anys després torna a casa per fer un terrible descobriment. «La dona a la neu»: dos llenyataires es refugien d'una tempesta de neu en una espècie de cabana abandonada. «Hoichi»: el fantasma d'un samurai demana a un músic cec que toqui una balada a la tomba del seu senyor. «A la tassa de te»: un samurai s'espanta per la visió d'un home reflectit a la seva tassa.

Cicles anteriors:

Vés al facebook del Cineclub

logo facebook

Activitat gratuïta

És una iniciativa dels estudiants de la UIB

Les pel·lícules s'escullen mitjançant votació al Facebook

 Sa

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save