Paula Ortiz

 Biografia

Paula Ortiz va néixer a Saragossa el 1979. Llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de Saragossa (2002) i màster en Escriptura per a Cinema i TV per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003), va gaudir d'una beca FPU del Ministeri d'Educació (2004-2008) i va treballar com a investigadora i professora a l'àrea d'Estudis de Cinema i altres Mitjans Audiovisuals del Departament d'Història de l'Art de la Universitat de Saragossa. Fruit d'aquest treball va ser la seva tesi doctoral, titulada El guió cinematogràfic: actualització de les seves bases teòriques i pràctiques, dirigida per Agustín Sánchez Vidal i defensada el 31 de gener de 2011 a la Universitat de Saragossa.

Es va formar en direcció de cinema al Graduate Department of Film and Television de la Tisch School of the Arts de la Universitat de Nova York (NYU) i va completar els seus estudis de guió a la UCLA, Los Angeles, principal centre de formació cinematogràfica de Califòrnia. Va ser membre del Taller Bigas Luna per a narradors audiovisuals, i ha participat en la Screenwriters Expo de Los Angeles i altres fòrums de guionistes a Espanya i els Estats Units.

Trajectòria

Professora ajudant doctora d'Història del Cinema al grau de Comunicació Audiovisual de la Universitat de Barcelona, ensenya també Guió i Anàlisi Fílmica a la Universitat San Jorge de Saragossa.

Va col·laborar en la realització de l'enciclopèdia infantil Hoobs per a Mizar Multimedia, sobre un projecte de la Jim Henson’s Company. També ha realitzat campanyes de publicitat per a diverses firmes: Women Secret, Pikolin, Ebrosa o campanyes institucionals del Govern d'Aragó.

A més, continua amb col·laboracions esporàdiques en altres centres formatius on imparteix tallers, conferències i seminaris com l'ECAM (Escola de Cinema de Madrid), l’ESCAC (Escola de Cinema de Catalunya), la Universitat San Pablo-CEU, la Universitat Autònoma de Madrid, la Universitat de Navarra, la Universitat de Valladolid, la Universitat James Madison (Virginia, EUA), etc. Col·labora amb el Màster en Escriptura per a Cinema i TV de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona), el Màster en Branding i Transmedia de la UAB o el Màster en Tècniques de Recerca en Història de l'Art de la Universitat de Saragossa. Col·labora amb diverses revistes i ha escrit diverses publicacions, llibres i articles, relacionades amb la narrativa per la imatge i l'escriptura de guió.

El 2010, Paula Ortiz va fundar la productora Rosella Films, amb Kike Mora, Raúl García i Jesús Bosqued.

És membre de la junta directiva de la CIMA (Assemblea de Dones Cineastes d'Espanya) i membre fundadora i vicepresidenta de l’EWA Network (European Women Audiovisual Network).

Carrera al cinema

Com a guionista i directora, és autora de dos llargmetratges: De tu ventana a la mía (2011) i La novia (2015); un documental: Relato de esperanza (2006); i diversos curtmetratges: Para hacer una historia en cinco minutos (2001), Saldría a pasear todas las noches (2002), El rostro de ido (2003), Fotos de familia (2004) i El hueco de Tristán Boj (2008).

A l'estiu de 2010 va acabar el rodatge del seu primer llargmetratge, De tu ventana a la mía, produït per Rosella Films, Oria Films i Zentropa Spain, protagonitzat per Maribel Verdú, Leticia Dolera, Álex Angulo i Roberto Álamo, entre d'altres. La pel·lícula va aconseguir en la 56a edició de la SEMINCI de Valladolid el Premio Internacional Pilar Miró a la millor direcció novell, així com una menció especial Fifresci de la crítica internacional. També va obtenir tres candidatures als premis Goya 2012: millor direcció novell, millor actriu de repartiment i millor cançó original, així com la menció especial del jurat a la direcció, i una menció del Festival de Óperas Primas de Tudela. En la seva estrena internacional al Shanghai International Film Festival va aconseguir la menció especial del jurat i el premi Jin Jue a la millor banda sonora. A més, al Festival Internacional de Mons (Brussel·les) va aconseguir el Premi Internacional de la Crítica Femenina Feadora. El film, distribuït per Alta Films a Espanya i Vértice Salas en els mercats internacionals, es va estrenar el març de 2012.