Isaki Lacuesta

 Isaki Lacuesta (1975, Girona) ha escrit i dirigit vuit llargmetratges, l'últim dels quals, La propera pell, va rebre sis premis al Festival de Màlaga de 2016 (millor direcció, millor actriu per a Emma Suárez, millor muntatge, premi de la crítica, premi del jurat jove i premi del jurat), el Goya a la millor actriu secundària (Emma Suárez), tres premis Gaudí (millor pel·lícula, actriu i guió), i el premi Sant Jordi a la millor pel·lícula espanyola de l'any.

Entre d'altres premis a la seva trajectòria, ha rebut el Premi Nacional de Cinematografia de la Generalitat de Catalunya (2012), el premi Ciutat de Barcelona (2011), el premi Sant Jordi (2002, 2017), o el premi Eloy de la Iglesia (2010, Festival de Màlaga).

Les seves pel·lícules s'han projectat en festivals de tot el món i en centres artístics tan prestigiosos com el MOMA de Nova York, la National Gallery de Washington (que li ha dedicat una retrospectiva completa el 2013), el Lincoln Center i l'Anthology Film Archives (New York). El pròxim any 2018 el Centre Georges Pompidou de París dedicarà una retrospectiva completa a la seva obra.

També han dedicat retrospectives completes a la filmografia de Lacuesta a Itàlia (Festival dei Poppoli 2012, Florència), França (Festival de Tolosa 2012), Alemanya (Festival de Tübingen 2012), Colòmbia (Festival Internacional de Cinema de Cali 2010), Espanya (Canarias Mediafest 2010, Alcances Cádiz 2012) i Suïssa (Cinemateca Suïssa 2017).

L'any 2009, l'editorial Phaidon Publishing House va triar Lacuesta per al seu llibre Take 100: The future of Film com un dels directors destinats a marcar el futur del cinema mundial, escollit pels directors artístics dels deu festivals internacionals més prestigiosos del món.

Ha realitzat diversos curtmetratges i instal·lacions per a exposicions i ha escrit diversos guions de llargmetratge (premi Goya al millor documental per Garbo). Compagina el cinema amb la docència (als màsters en Documental de la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Autònoma de Barcelona, entre d'altres) i amb la col·laboració en diversos mitjans escrits amb articles sobre cinema, música i literatura.

La seva correspondència fílmica amb la realitzadora japonesa Naomi Kawase, In between days (2009), es va presentar al Locarno Film Festival, i l'exposició de la qual formava part (Totes les cartes, produïda pel CCCB de Barcelona) va guanyar el premi Ciutat de Barcelona el 2012.

En l'actualitat prepara el seu nou llargmetratge de ficció, Entre dos aguas, i el documental Suena la llamada, codirigit amb María San Miguel, tots dos en fase de preproducció.

Els seus llargmetratges són:

2016. La propera pell. Codirigida amb Isa Campo. Guió de Fran Araújo, Isa Campo i Isaki Lacuesta (Bord Cadre Films, Corte y Confección de Películas, Sentido Films, La Termita Films).

Premi Sant Jordi a la millor pel·lícula espanyola de l'any 2016.

Goya a la millor actriu secundària, Emma Suárez.

3 premis Gaudí a la millor pel·lícula, el millor guió i la millor actriu principal (Emma Suárez).

5 premis del Festival de Màlaga 2016 (millor direcció, millor muntatge, millor actriu, Premi de la Crítica, Premi Especial del Jurat i Premi del Jurat Jove).

Festival de Cinema Europeu de Mamers en Mars, premi al millor actor per a Àlex Monner

Cinespaña Tolosa, menció especial a Àlex Monner

Festival de Cinema de Gibara (Cuba). Millor direcció

2014. Murieron por encima de sus posibilidades (Alicorn Films, Sentido Films, La Termita Films, Versus Entertainment i La Panda de Morosos)

2011. Los pasos dobles (Tusitala PC i Bord Cadre Films).

Concha de Oro al Festival Internacional de Sant Sebastià 2011.

Millor pel·lícula al Festival Internacional de Guadalajara 2011.

2011. El quadern de fang (Tusitala PC i Bord Cadre Films).

Festival de Sant Sebastià 2011, Zabaltegui Especials.

FIPA d'Or al Festival International de Programmes Audiovisuels de Biarritz 2012.

2010. La noche que no acaba (TCM)

Festival de Sant Sebastià 2010 (Zabaltegi) i Festival de Màlaga (2011, secció oficial fora de concurs).

Premi del Públic al Festival de Cinema Memorimages 2010.

Premi al millor documental al Festival Cinespaña de Tolosa 2011.

2009. Los condenados (Benecé Produccions i TVC).

Premi FIPRESCI al Festival Internacional de Sant Sebastià. Secció oficial.

Premi Sant Jordi a la millor actriu: Bárbara Lennie.

Premi Ojo Crítico de cinema a Bárbara Lennie.

Premi a la millor pel·lícula al Festival Internacional de Cuenca (Equador).

Premi SIGNIS al Festival Internacional de Drets Humans de Buenos Aires.

2006. La leyenda del tiempo (Mallerich Films, Jaleo Films, TVE/ ICAA, Canal +, ICIC, amb el suport del Màster en Documental de Creació de la UPF).

Premi especial del jurat a la millor pel·lícula al Festival de Las Palmas, premi al millor actor per a Israel Gómez al Festival de Las Palmas.

Premi Silver Apricot a l’International Film Festival a Erevan.

Premis a la millor pel·lícula i el millor so al Festival Alcances a Cadis.

Premi de l’Spanish Film Comission al Festival de Sant Sebastià.

Premis a la millor pel·lícula, direcció i guió al Festival Internacional de Cuenca (Equador).

Premi de l’Associació de Crítics de Catalunya al millor film espanyol de l'any.

Premi del públic del Festival de Cinema Llatí de Tübingen.

Menció Especial del Jurat i del Jurat Jove al Festival de Nantes.

2002. Cravan vs Cravan (Mallerich Films, Les Films d'Ici, Benecé, Pathé France, Art, Canal +, ICAA, TVC, Generalitat de Catalunya, amb el suport del Màster en Documental de la UPF).

Premi Sant Jordi RNE de la Crítica a la millor opera prima espanyola del 2002; premi del públic al Festival Internacional de Cinema de Sitges; premi al director revelació al Festival Internacional de Sitges; premi Victoria a la millor pel·lícula al Festival de Cinema de Vitòria; Menció Especial del Jurat al guió i la direcció al Festival Ópera Prima de Tudela; Premi Cinema Rescat a la millor utilització d'arxius en un film.