Antoni Aloy

 

Antoni Aloy entre 1988 i 1994 realitza estudis d’Humanitats a Boston i de Cinematografia a Los Angeles. Entre 1996 i 1998 imparteix cursos de cinema a la Universitat de les Illes de Balears per al Màster Internacional d’Infografia creat per Silicon Graphics.

El 1997 dirigeix el curtmetratge Señores de Gardenia, interpretat per Marisa Paredes i Simó Andreu, guanyador de diversos premis internacionals, entre els quals s’inclou el Premi Internacional de Canal Plus a Clermont Ferrand. És coautor del guió de l’adaptació cinematogràfica d’El mar, basada en la novel·la de Blai Bonet, i dirigida per Agustí Villaronga.

El 1999 dirigeix el seu primer llargmetratge, titulat El celo, basada en la novel·la Un altre pas de rosca de Henry James. Interpretat per Sadie Frost, Lauren Bacall i Harvey Keitel, es va exhibir a la secció Zabaltegui del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià 2000.

Rodada íntegrament a Raixa, Aloy ha articulat una obra de personatges esquius enrevoltats d’un entorn laberíntic on les aparences amaguen sempre un revers obscur. Un retrat de les fonts del mal i de la seva expressió irreversible.

La pel·lícula es va rodar en 29 dies, en un mateix escenari i amb 4 personatges. La recreació de la cerca d’un misteri irresoluble alimenta el desenvolupament íntegre d’El celo. «Tracta d’una història de percepcions i fantasmes on es juga de forma constant amb els diferents punts de vista. Això em fascina. Perquè, com diu James, el mal no s’ha de definir, això suposa una reducció».