Jordi Sintes (Barcelona, 1944)

 

Jordi Sint es és un fotògraf de llarga trajectòria. Ha participat en més de divuit exposicions individuals i col·lectives, catorze de les quals estan relacionades amb Menorca i les Illes Balears. Ha exposat en diverses galeries de renom, entre les quals Spectrum Canon. També és famós pel seu treball dedicat al poblat de Binibeca Vell.

Ha rebut més de 142 reconeixements entre premis i homenatges, dels quals fem esment especial a haver-lo nomenat Menorquí Il·lustre a Geografía e historia de Menorca, de Josep Mascaró Passarius, Menorca (1980). El Diploma d’Honor en el Dia Mundial del Turisme (1983 i 1986), l’audiència privada que li concedí el rei Joan Carles I (1985), el Diploma d’Honor de l’International Department of Photographer Promotion, Studio Àngel Font (1991), i el reconeixement del president Artur Mas de la Generalitat de Catalunya (2012). Com a culminació del reconeixement general destacam el que li dedica en el número 223 la Revista Super Foto Digital, considerada com la revista més important en fotografia editada a Espanya (agost de 2014).

Ha col·laborat en diverses revistes i publicacions nacionals i internacionals especialitzades en fotografia i imatge, hi ha publicat diversos articles i n’ha fet algunes portades: Arte Fotográfico, Flash Foto, Diorama, Nueva Lente, Foto Profesional, etc., així com diversos llibres, com és el cas de Menorca, primer amanecer de España (1986), considerada l’obra gràfica més completa i de més qualitat editada a Menorca, amb textos de l’historiador i arqueòleg menorquí J. Mascaró Passarius.

Ha estat pioner de la fotografia turística a les Balears; entre els treballs que cal destacar hi ha trenta-sis cartells turístics encomanats per diverses empreses, així com reportatges per a revistes especialitzades i agències nacionals i internacionals com Guía Española del Transporte, Ibatur, Thomson, Intersol, Hamptons, Sunworld, entre d’altres...

Ha realitzat reportatges i fotografies per a moltes empreses, institucions i organismes oficials, entre els quals destacam el Futbol Club Barcelona. També és pioner en fotografia texturada (la fotografia que sembla una pintura): l’exposició que va fer el 1983 va ser la primera d’Espanya. També és considerat impulsor de la fotografia panoràmica. Igualment ha realitzat retrats d’estudi de polítics, artistes, empresaris, etc.

Durant la seva carrera professional ha format part de diversos jurats nacionals i internacionals sobre imatge i fotografia. També ha fet múltiples donacions de la seva obra fotogràfica a institucions públiques i privades com són el Govern de les Illes Balears, la Caixa, el FC Barcelona, IB3 TV, diversos ajuntaments de Menorca, etc.

En l’àmbit audiovisual ha rodat Menorca, primer sol d’Espanya (2008), de 20 minuts de durada, la producció del qual ha anat a càrrec dels estudis Apissera de Barcelona.

Actualment compta amb un banc d’imatges de més de 80.000 fotografies.

El seu proper projecte és un llibre titulat Barcelona retratada a vista de ojo de pez, sota un punt de vista artístic.