Col·loqui Internacional. L'Art Contemporani a la Catedral de Mallorca: L'obra de Miquel Barceló a la capella del Santíssim deu anys després

Data

Dijous, 2, i divendres, 3 de març de 2017

Llocs

Inauguració: Catedral de Mallorca, plaça de l’Almoina, s/n.

Col·loquis: CaixaForum Palma, plaça de Weyler, 3.

Presentació 

Una dècada després de la reforma de la capella del Santíssim a la Catedral de Mallorca duta a terme pel pintor Miquel Barceló, es proposa un espai de reflexió entorn de la idea de la creativitat artística en allò que és sagrat i la seva idoneïtat aplicada a l’àmbit del patrimoni artístic religiós. L’experiència de la intervenció artística contemporània executada en una capella catedralícia del segle XIV per a ús de la reserva del Santíssim, es pot vertebrar conceptualment en l’essència del diàleg entre l’adequació litúrgica de l’edifici religiós i l’actualitat dels usos culturals de l’edifici històric. Deu anys en el temps d’una catedral és simplement una anècdota, però deu anys per bastir un espai de pensament a partir d’una experiència artística excepcional ha de ser sobretot una oportunitat.

El present col·loqui convoca un calidoscopi de mirades que transiten per la consideració teològica, els usos litúrgics, la crítica artística, la història de l’art, la conservació i la gestió del patrimoni, i la creativitat artística. Tots aquests esguards tenen com a catalitzador el debat internacional al voltant de la intervenció de Miquel Barceló a la Catedral de Mallorca, realitzada entre els anys 2000 i 2007. Una obra radical, una experiència única i una creació polèmica en un espai històric, i ara, amb la perspectiva de la recepció, esdevé una ocasió imprescindible per pensar i debatre des d’àmbits interconnectats.

Programa 

Versió en pdf

Dijous 2 de març de 2017

10 hores. Inauguració a la Catedral de Mallorca (Capella del Santíssim)

Joan Bauzà, Degà del Capítol de la Catedral de Mallorca; Llorenç Huguet, Rector de la Universitat de les Illes Balears i Joana Maria Seguí, vicerectora de Projecció Cultural i Universitat Oberta de la Universitat de les Illes Balears.

CaixaForum Palma (auditori)

10.30 hores. Enric Juncosa, crític d’art: Miquel Barceló i la gran tradició.

11.30 hores. Jaume Reus i Morro, Centre Arts Santa Mònica de Barcelona: Espais de l'esperit: de Rothko a Barceló

12.30 hores. Pausa

12.45 hores. Mercè Gambús, professora d’Història de l’Art, Universitat de les Illes Balears: Les catedrals europees i l'art actual.

17 hores. Brice Castanon Akrami, professor d'Estudis Ibèrics, Universitat de París XIII, SPC: Portraits filmés et photographiques de Miquel Barceló.

18 hores. Sebastià Perelló, escriptor: Alenar dins el fang

19 hores. Pausa

19.15 hores. Projecció: Els vitralls de Miquel Barceló a la capella del Santíssim, de Jean-Dominique Fleury.

Divendres 3 de març

10 hores. Armand Puig, teòleg i biblista: El diàleg entre Bíblia i art en les pintures de Barceló a la Catedral de Mallorca.

11 hores. Amador Vega Esquerra, professor d’Estètica, Universitat Pompeu Fabra: Les ambigüitats del sagrat en l'art contemporani.

12 hores. Pausa

12.30 hores. Paul Ardenne, crític d’art contemporani, Universitat d’Amiens: Dévotion et esthétisation.

17 hores. Mercè Gambús, professora d’Història de l’Art, Universitat de les Illes Balears; i Catalina Mas, conservadora de patrimoni, Catedral de Mallorca: La conservació del patrimoni de la Catedral de Mallorca i els seus reptes de futur.

18 hores. Taula rodona: La creativitat entorn a allò sagrat

Vicenç Altaió, escriptor, comissari i crític d’art

Agustín Fernández Mallo, escriptor i físic

Fernando Castro Flórez, professor d’Estètica, Universitat Autònoma de Madrid

Moderador: Biel Mesquida, escriptor i biòleg 

19 hores. Pausa

19.15 hores. Projecció: El quadern de fang d’Isaki Lacuesta.

20.15 hores. Cloenda del Col·loqui a càrrec de Teodor Suau, vicedegà del Capítol, Catedral de Mallorca, i Joana Maria Seguí, vicerectora de Projecció Cultural i Universitat Oberta, UIB.

Formació Permanent del Professorat

15 hores

Inscripcions

Activitat gratuïta, amb inscripció prèvia en línia o personalment als serveis administratius de Sa Riera (c/ de Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma).

Patrocini

Catedral de Mallorca

Col·laboració

Obra Social "La Caixa"

Comissió organitzativa

Teodor Suau, Catalina Mas, Miquela Forteza, Mercè Gambús, Biel Mesquida, Mercè Picornell, Joana Maria Seguí, Catalina Morey i Bàrbara Obrador. 

El col·loqui internacional es proposa arran del següent projecte de recerca:

HAR2015-66307-P. “Estrategias documentales aplicadas a los procesos de restauración y divulgación del patrimonio artístico religioso de Mallorca” (MINECO/FEDER). Projectes de R+D del Programa estatal de foment de la investigació científica i tècnica d’excel·lència. Subprograma estatal de generació del coneixement. Ministeri d’Economia i Competitivitat. Govern d’Espanya. Unió Europea. Fons europeu de desenvolupament regional.

Grup de Conservació del Patrimoni Artístic Religiós. Universitat de les Illes Balears.